Test av Skoda Enyaq RS SUV: En nesten perfekt familie-racer
Nå er den tilgjengelig som SUV, med forbedret motor, mer effekt og bedre rekkevidde. Skoda Enyaq RS har altså fått en solid oppgradering. Men er den nå blitt best i klassen? Ikke helt …
La oss gå rett på sak: Betegnelsen RS står for «Rally Sport» og forbeholdes de sprekeste utgavene av en modell fra Skoda.
Men da vår biltester Rune Nesheim i fjor testet det som skulle være Skodas kraftigste elbil hittil, Enyaq Coupé iV RS, følte han at bilen manglet spenst og stemplet den som en «gubberacer».
Nå har Enyaq RS fått en rekke oppgraderinger:
- En ny, kraftigere og mer effektiv elmotor
- Lenger rekkevidde
- Raskere ladeeffekt
- Oppdatert infotainment-system
- Automatisk låsefunksjon
Effekten har økt fra 299 til 340 hestekrefter (250) og 0-100 km/t-akselerasjonen er senket med ett sekund til 5.5 sekunder.
Er dette nok til at Enyaq kan kvitte seg med gubberacer-stempelet min kollega ga den?
Skoda Enyaq RS SUV – oppsummert:
Pluss
- Mulighet for både manuell og automatisk batteri-forvarming
- Solid byggekvalitet
- Stilig design
Minus
- Kunne ladet enda raskere
- Litt for mykt understell til å være en sports-SUV
- Lav tillatt hengervekt

Kjøreegenskaper
Har så de ekstra hestekreftene transformert Enyaq RS?
Svaret må være … tja.
Enyaq RS oppleves absolutt som en sprek bil på veien. Gassresponsen er som forventet av en elbil – lynkjapp. Sikkerhetssystemene slår inn for fullt ved full gasspådrag fra stillestående, selv på tørr asfalt.
Med 545 newtonmeter dreiemoment tilgjengelig har Enyaq RS god lyst til å rive gummien løs fra asfalten.
Og med kraftfordelingen med størst effekt på bakhjulene kjenner man at bakenden gjerne skulle lekt litt på vei ut av svingene.














Ufølsomme bremser
Potensialet er definitivt til stede, men dessverre er understellet er fortsatt ikke helt med på leken. Oppsettet er fortsatt for mykt til å kunne betegnes som en sports-SUV.
Nok en tapt mulighet fra Skoda?
Langt ifra.
Skoda Enyaq RS har et utrolig finbalansert understell som leverer en komfort som overgår forventningene. Samtidig oppleves den som solid uten å krenge for mye i svingene.
Ønsker man å kjøre hardt, henger Enyaq RS fint med. Den oppleves som trygg og forutsigbar i krevende situasjoner.
Skal vi klage på noe, er det bremsefølelsen – eller mangelen på den.
2.290 kilo er mye vekt å håndtere. Bremsepedalen føles nesten som om den ikke har noen effekt de første 2-3 centimeterne med vandring (sjekk videoen). Så kommer alt på én gang. Ikke akkurat tillitsbyggende.
Dette resulterer i at du som sjåfør overkompenserer, og bremsingene blir veldig rykkete og ujevn. Her bør altså Skoda rekalibrere bremsene.

Lavere forbruk
De nye motorene skal gi økt energieffektivitet. Forbruks-testruten denne gangen gikk tur-retur Oslo-Pellestova på Hafjelltoppen. Vi kjørte E6-strakeveien oppover, og hjemturen gikk via Gjøvik og Riksvei 4.
Temperaturen lå mellom 1-3 grader, med lett regn og sludd og så å si ingen trafikk.
Høy snittfart på motorveien og kraftig stigning den siste mila til Pellestova/ Hafjelltoppen, ga oss et snittforbruk på 2,62 kWt/mil.
Hjemturen startet med en heftig regenereringsstrekning ned fra fjellet.
Med ruta lagt utenom motorveien og en snittfart på 10 km/t lavere enn på turen oppover, endte vi med et snittforbruk på 1,52 kWt per mil på hjemturen.

Totalt sett mer enn innafor forholdene tatt i betraktning, og en fin påminnelse om hvor mye fart påvirker forbruket. Det oppgitte WLTP-tallet på 535 kilometer stemmer nok ganske bra.
Forvarming og lading
Maksimum ladeeffekt har økt fra 135 til 175 kW, noe som skal gi en ladetid på under 30 minutter fra 10 til 80 prosent, ifølge produsenten.
I tillegg er det nå endelig mulig å legge til forvarming manuelt, i tillegg til via navigasjonssystemet.

Med ni grader utetemperatur ankom vi Ionity-stasjonen på Skøyen i Oslo med ni prosent batterikapasitet, og nok en gang fikk vi en bekreftelse på hvorfor det er så viktig med forvarming av batteriet.
Skoda Enyaq RS mottok 163 kW på under et minutt, og etter to minutter hadde vi nådd maks effekt på 175 kW.
Men ladefesten varte ikke lenge. Effekten sank jevnt ned til 69 kW ved 80 prosent av batterikapasiteten.
29 minutter og 41 sekunder brukte Enyaq RS å lade fra 10 til 80 prosent.
Helt ok, men ikke imponerende sammenlignet med konkurrenter som Kia EV6, som fikser hurtiglading opptil 233 kW og lader fra 10 til 80 prosent på 17 minutter.
Interiør og føremiljø
Skoda har klart å skape et interiørdesign som er fint balansert mellom det sportslige og moderne uten å være verken sterilt eller for «bling».
Alcantara-setetrekk og dashbordtrekk med små innslag av falsk karbonfiberpanel bidrar til dette.
Sportssetene har rikelig med sidestøtte, sømmer i samme farge som bilens eksteriør og RS-emblemet sydd inn i nakkestøttene.












Resultatet er et interiør som føles sportslig med en opplevd kvalitet som er et hakk over konkurrentene.
Vi nevnte tidligere et oppgradert infotainment-system.
Det har fått et redesignet brukergrensesnitt og en ny grafikk på head-up-displayet som oppleves intuitivt.
Stemmestyringen ved navnet «Laura» står også til tjeneste og er godt øvd inn på norsk.
De fleste funksjoner, som å stille inn radiokanaler eller destinasjoner på navigasjonssystemet, gikk greit, uten språkforvirring.

Konklusjon
Med en startpris på 573.900 (kampanjepris) plasserer denne bilen seg i hard konkurranse mot storselgeren Tesla Model Y, samt Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 og Ford Mach-E – for å nevne noen.
Det vi sitter igjen med, er et inntrykk av en meget godt gjennomført familie-SUV med stilfullt design og solid byggekvalitet.
På noen områder er den ikke den beste i klassen, men som en totalpakke står Skoda Enyaq SUV RS frem som en mellomstor SUV man absolutt bør vurdere.

Tilbake til det vi spurte om innledningsvis: Er dette en gubberacer?
Nei, jeg synes ikke det. Noe banevåpen er den ikke, men den er absolutt en SUV-eren GT-cruiser.
Fortjener den Rally Sport-emblemet?
Tja, kanskje … så vidt.