Hopp til innhold

Minitest av Hyundai IONIQ: Kongen på nøysomhaugen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hyundai IONIQ leverte oppsiktsvekkende bra effektivitet da vi testet den første gang i fjor sommer. Nå har vi gjort en kontrollmåling av forbruk – og dessuten testet hurtigladetid.

Gjennom denne våren og sommeren har vi gjennomført en rekke tester (se lenker nederst i artikkelen). De gir klare indikasjoner på at en rekke elbilmodeller blir mer og mer energieffektive. Kort sagt; elbiler bruker mindre strøm enn før i tiden. I praksis er det nye Volkswagen e-Golf og BMW i3 som kommer nærmest IONIQ, men det er likevel ingen tvil om at sistnevnte er best.
Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no
Hyundai IONIQ leverer en overbevisende totalopplevelse. (Alle foto: Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no)
Overbevisende forbrukstall Denne gang sjekket jeg den vante landeveisdisiplinen jeg pleier å kjøre alle elbiler i, i tillegg til å tilbakelegge et godt antall hverdagsmil – både i nærkjøring og på motorvei. På landevei viste IONIQ seg å levere et gjennomsnitt på 1 kWh/mil igjen – nok en gang. Det er ingen av de andre helt i stand til å matche. Også ved kjøring i by er det relativt enkelt å holde forbruket rundt 1,1. Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no På motorvei briljerer IONIQ likevel mest; her tåler den lengre pass i 100-110 km/t uten at forbruket bikker over 1,3. Til sammenligning leverte Volkswagen e-Golf 1,4 kWh/mil i motorveidisiplinen nylig. Alt i alt gjorde det at vi gjennom denne kjappe testens 300 kilometer endte med et gjennomsnittsforbruk på 1,19 kWh/mil. Dét er solid. Meget bra hurtigladetid Hyundai IONIQ har en batteripakke som leverer 28 utnyttbare kilowattimer (kWh) av en brutto på 31. At batteriet er såpass stort, gjør at hurtiglading blir nettopp hurtiglading. Underforstått: Jo mindre batteri, jo mindre raskt går det. Da jeg en dag rullet inn til Grønn Kontakts hurtiglader ved Strømsgodsets hovedkvarter Marienlyst stadion, viste bilen 28 prosent gjenstående batterikapasitet. Dette var hurtigladestasjonen enig i. Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no Fra 28-80 prosent tok det drøyt 21 minutter. På denne tiden ble det ladet 16,5 kWh, som tilsier en ladefart på oppunder 50 kW det meste av tiden. Denne gang valgte jeg å fortsette ladingen forbi 80 prosent. Bilen avbrøt selv ved 93 prosent, etter ganske nøyaktig en halvtime. Det betyr at kostnaden for totalt 20 kWh ble 75 kroner, som gir en pris pr. kWh på 3,75. Vi sjekket også hurtigladetid under sammenligningstesten av Volkswagen e-Golf, Kia Soul og Ford Focus. Hurtiglading: Halvparten av nøysom fossil Med forbruket på drøyt 1 kWh på landeveien, betyr det altså at selv med hurtiglading (2,50 pr. minutt) er kostnaden pr. mil – med denne elbilen – under halvparten av det en nøysom fossilbil klarer seg med. Produsenten opplyser selv at lading kan bli avbrutt senest på 95 prosent, noe som uansett er fornuftig – siden tilkobling etter dette ikke går raskere enn hjemme i garasjen – der de fleste kompakte elbiler kan lades til en pris pr. mil på 1-1,50 kroner. Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no Hjemmelading foregikk som normalt via Type 2-boksen, og tok cirka ni timer. For nye kjøpere er dedikert ladestasjon blitt mer attraktivt ved at Hyundai nå tilbyr 7,5 meter lang Type 2-kabel (7,4kW/32A 1-fas) som standardutstyr. Batterivarmer inngår også, mens varmepumpe inngår i teknikkpakken som koster 25.000 kroner. For flere detaljer om bilen; sjekk den første testen fra august i fjor eller den improviserte vintertesten. Mer om Hyundai IONIQ finner du i vår oppdaterte kjøpsveiledning.
Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no Les flere tester Ståle Frydenlund / elbil.dev08.dekodes.no