Hopp til innhold

Kjørt deg fast? Vi har testet seks hjelpemidler: Noe tar deg opp og frem – noe funker ikke i det hele tatt

HIT, MEN IKKE LENGER? Testbakken vi brukte representerer noe av det bratteste man kan oppleve på offentlig vei. For å gi oss en ekstra utfordring bruker vi Elbilforeningens nye VW ID. Buzz med bakhjulsdrift til testen. Alle foto og video: Jamieson Pothecary / elbil.dev08.dekodes.no

Det finnes mange hjelpemidler når bilen setter seg fast om vinteren – men ikke alle lever opp til forventningene. Vi har testet utstyret for å komme deg opp og frem om vinteren

Været har blitt mer ekstremt og uforutsigbart de siste årene. Med det øker også sjansen for å sette seg fast.

Som regel skjer det når du minst venter det – derfor lønner det seg å være godt forberedt.

I denne testen har vi valgt ut seks alternative hjelpemidler, med priser som spenner fra under en hundrelapp til flere tusenlapper.

Testforholdene vi har valgt, kunne knapt vært mer utfordrende.

Testbakken vi har valgt er en av de bratteste stigningene du kan oppleve på offentlig vei.

Underlaget består av hardpakket is med et lag kram snø på toppen – akkurat den kombinasjonen som gjør det umulig å komme i gang med tohjulsdrift fra stillestående.

TESTBILEN: Til denne testen brukte vi vår egen ID. Buzz med bakhjulstrekk.

Men før vi setter i gang med selve testen, har vi noen viktige råd til deg:

Viktig vinterråd for vinterkjøring:

  • Sjekk instruksjonsboken. Noe av utstyret vi tester, festet fysisk på hjulene. Sjekk at din bil faktisk har plass til utstyret uten at du ødelegger understells- eller bremsekomponenter. I instruksjonsboken informeres det som regel også om hvilken aksel du skal montere utstyret.
  • Test utstyret på forhånd. Tren gjerne på montering hjemme før du står i en reell nødsituasjon. Å skulle sette på kjetting for aller første gang i 20 minusgrader og snøføyke er langt fra ideelt. Det ene testsettet vi brukte her krevde i tillegg tilpasning for å passe testbilen.
  • Ha med riktige klær. Gode hansker, varm jakke og hodelykt kan gjøre montering langt hyggeligere.
  • Sørg for å bli sett. Ta på refleksvest, sett på nødblinklys og plasser varseltrekanten i god avstand bak bilen. Dette varsler andre bilister og gjør situasjonen tryggere for alle parter.
  • Ha nødutstyret på plass. Vi anbefaler alltid å ha med vårt anbefalte vinterutstyr i bilen. Se hva du bør ha med her.
  • Hold hodet kaldt. Ikke stress, pust med magen og ta imot hjelp hvis noen tilbyr det. Du kommer deg nok løs til slutt!

Ut på vintertur?

14 ting du vil ha i elbilen

1. Brodder til bildekk: Ubrukelig på alle måter

BILLIGPLAST: Stripsene koster under hundrelappen og kommer i pakker med 10 stk.

Hva er det?
Tanken er i teorien genial: En pose med ti store nylonstrips som festes gjennom felgen – fem på hvert drivhjul. Stripsene er utstyrt med plastbrodder som skal gi økt grep på glatt føre.

VANSKELIG OG MØKKETE: Montering av stripsene er alt annet enn enkelt.

Monteringen:
Her må du belage deg på å bli møkkete. For å få stripsene på plass må du strekke dem gjennom baksiden av felgen, noe som krever både tid og tålmodighet.

Vi oppdaget raskt at denne «hurtigløsningen» slett ikke var så hurtig – det tok faktisk lengre tid enn å montere tradisjonelle kjettinger.

MIKROPLAST: Stripsene gikk i stykker nesten med en gang og gjør ikke annet enn å forsøple miljøet.

Grep:
La oss være ærlige: Dekkbroddene er rett og slett ubrukelige. Stripsene ga null grep og gikk i stykker nesten umiddelbart. Det eneste de faktisk bidrar med, er forsøpling av miljøet. I tillegg må stripsene som ikke allerede har gått i stykker, klippes av etter bruk, noe som krever en avbitertang.

Pris:
79 kroner hos Biltema.

2. Antiskimatte: Bare søppel

ANTISKLIMATTER: Plastmatter med tagger plasseres under hjulene for bedre grep – i teorien. I praksis var det noe helt annet.

Hva er det?
Antisklimatter i propenplast med tagger. Disse skal plasseres under bilens drivhjul for å gi bedre feste på glatt underlag.

Monteringen:
Testens desidert enkleste: Du legger mattene under hjulene, og i teorien skal de kile seg fast og gi ekstra grep når bilen settes i bevegelse.

Bli medlem i dag!

Grep:
I praksis? Helt ubrukelig. Mattene ga nærmest null grep, spant under hjulene og forsvant bak bilen etter få sekunder. Taggene slites bort umiddelbart, og resultatet er alt annet enn imponerende.

Pris:
109 kroner hos Biltema.

3. Dekkklister: En grei hurtigløsning

TESTENS BILLIGSTE: Snow Grip, eller kjetting på boks, som mange kjenner det som. Spray på, kjør avgårde. Enkelt og greit.

Hva er det?
En sprayboks med klister som påføres dekkene for å gi bedre grep på glatt føre.

Monteringen:
Superenkel! Du sprayer på, venter et par minutter, og så er det bare å kjøre av gårde – forhåpentligvis.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Grep:
Overraskende effektivt! Vi klarte å komme oss i gang fra stillestående midt i testbakken – imponerende for en så enkel løsning.

Et tips er å vaske dekkene med dekkrens – som også finnes på boks fra samme produsent – først, det ville trolig gitt enda bedre grep.

Husk imidlertid at effekten er kortvarig, så dette er ingen permanent løsning, og vi tipper det er litt bingo om det virker eller ikke i hvert enkelt tilfelle.

Pris:
159 kroner hos BilXtra

4. AutoSock: Skuffer

SNERTENT: AutoSocken er lett og kommer i en liten pose som også fungerer som monteringsmatte.

Hva er det?
En slags dekksokk laget av nylonstoff som trekkes utenpå dekket for å forbedre grepet.

Monteringen:
Ganske enkel og intuitiv, men du bør være forberedt på å bli møkkete. Fordelen er at den bygger lite og er godkjent hos en rekke bilmerker.

Sokken må trekkes over dekket, slik at strikken er på innsiden av dekket, og du må rulle hjulene en halv omdreining underveis for å få den helt på plass – noe som kan være en utfordring om du er alene.

På den positive siden inneholder pakken engangs-plasthansker, og emballasjen kan brukes som matte. I tillegg tar den lite plass i bilen.

LITE GREP: Autosock under testforholdene imponerte lite og vi til slutt sklei bakover.

Grep:
Skuffende lite under forholdene på testdagen. Sokkene kan hjelpe deg løs om du sitter fast, men i vår testbakke ga de ikke nok grep.

Produsenten påpeker at sokkene fungerer best på snø, men på testdagen var det løs kram snø oppå is, og resultatet i dette tilfellet var langt fra imponerende.

Pris:
Fra 799 kroner hos BilXtra.

5. Klassisk kjetting: Overlegent grep

KLASSIKER: Kjetting har vært den mest effektive fremkommelighetshjelperen i mange tiår. Vinner den i denne testen også?

Hva er det?
Tradisjonelle kjettinger som tres utenpå dekkene. Kjettingen har et spesialmønster med sveisede doble trekkplater, designet for optimalt grep og slitestyrke.

Neglesprett: Det er kaldt å montere kjettingen. Forede hansker er et must.

Monteringen:
Les instruksjonsboken i bilen før du kjøper kjettinger. Noen biler har lite klaring mellom hjul og understell, bremser og karosseri. Her lønner det seg å øve et par ganger i forkant. Det krever litt trening å finne riktig teknikk, og du må regne med å bli møkkete, for hele underarmen må på innsiden av hjulbuene.

Vår testbil har god plass, men har liten avstand mellom skjerm og dekk, da kan det være utfordrende. I tillegg må du rulle bilen en halv omdreining for å få kjettingen til å sitte helt riktig.

Elbilforeningens vintertest 2024 – regenerering eller ikke:

Hvor trygt er det med regenerering på vinterføre?

Testkjettingen fra König kommer med hurtigkoblinger som strammer seg automatisk, noe som gjør montering enkelt.

Selv med dette på plass, anbefaler vi å droppe de medfølgende plasthanskene – de er ubrukelige. Ha heller et par gode, fôrede arbeidshansker liggende i bilen.

Når teknikken sitter, tar monteringen maks fem minutter.

OVERRASKENDE ENKEL: Selv om vi gruet oss til å montere kjettingen, gikk den nye typen løsning med autostramming overraskende kjapt og greit.

Grep:
Helt overlegent. Vi kom oss i gang nesten uten hjulspinn. Kjettingens store fordel er slitestyrken – du kan kjøre betydelig lengre med dette enn andre alternativer.

Husk imidlertid at det anbefales en maks hastighet på 50 km/t, og sjekk alltid bruksanvisningen, da dette kan variere mellom merkene.

Pris:
König-kjetting fra 2 299 kroner hos BilXtra.

6. SUV-kjetting: Kostbar og knotete

RYDDIG: K-Summit kommer i en praktisk stoffkoffert, for enklere oppbevaring, med alt verktøy inkludert.

Hva er det?
En ekstra robust kjetting, spesielt utviklet for større biler, SUV-er og varebiler. Kjettingen krever minimal plass på innsiden av hjulet, noe som reduserer risikoen for skader på hjulbuer, understells- og bremsekomponenter.

NYMOTENS KJETTING: K-Summit kjetting tar en helt ny tilnærming til kjetting. Den strammer seg automatisk til hjulene og er spesialdesignet for SUV og tyngre kjøretøy.

Monteringen:
Meningen er at denne skal være enklere. Du trenger ikke på baksiden av hjulene. Dette er ikke en løsning for nybegynnere – her må du trene på forhånd. Kjettingen må tilpasses bilens hjuldimensjon, og det tok oss en halvtime med grubling og skruing før vi fikk den til å sitte.

Monteringen starter med å plassere kjettingen over dekkets overflate. Deretter sikres den til hjulbolten med spesialklemmer og en inkludert momentnøkkel – som ærlig talt burde vært erstattet med en skralle, ettersom dette krever mye stramming.

Til slutt strammes kjettingen mot dekket med en stropp, og den automatiske strammemekanismen sørger for at alt setter seg riktig når du begynner å kjøre.

Selv med øvelse tar monteringen minst ti minutter.

IKKE TESTVINNER: Store metallplater med tagger skal gi bedre grep og bedre kjørekomfort enn tradisjonelle kjettinger. Dessverre opplevde vi det motsatte i vår test.

Grep:
Det var litt hjulspinn i starten mens kjettingen strammet seg automatisk. Etter dette var grepet godt, men ikke på nivå med tradisjonelle kjettinger.

Til tross for at König lover bedre kjørekomfort enn med vanlig kjetting, opplevde vi mer risting og slag med denne løsningen. Demonteringen var også tidkrevende, og med testens høyeste pris, er dette dessverre ikke den beste løsningen.

Pris:
König K-Summit XXL: 6 999 kroner hos BilXtra.

Konklusjon

Vi er ikke i tvil: Det gamle er fortsatt eldst – og best. Hvis du virkelig sitter fast, og spesielt hvis du må takle utfordrende vinterforhold på en kort strekning, er den tradisjonelle kjettingen fortsatt den mest pålitelige løsningen, dersom du kan bruke den.

Den var overraskende enkel å montere, tar minimal plass i bagasjerommet og har en rimelig pris – særlig når man tar i betraktning at den sannsynligvis vil vare ut bilens levetid.

Elbilforeningens vintertest 2024:

Trenger du egentlig firehjulstrekk på ubrøytet vei?

Også Snow Grip sprayboksen var en uventet overraskelse – en billig og kortvarig løsning, men likevel brukbar for å komme kjapt ut av en knipe.

De to rimelige alternativene fra Biltema, derimot, bør tas ut av markedet.

Et annet tips. De eldste av oss husker sandsekker i bagasjerommet for å få mer marktrykk over bakhjulene på bakhjulstrekkere. Dette enkle trikset funker også for moderne bakhjulstrekkere.

PS: Et lite forbehold til denne testen: Vinterforholdene kan variere kraftig, og vi mistenker at Autosock hadde gjort det bedre på underlag med mer snø og mindre is.

Les også