Hopp til innhold

Rundt 50 norske elbilister mottar nå varsel om at bilen deres kan rekvireres: Forsvaret kan ta elbilen din hvis det blir krig

KAN BLI REKVIRERT I EN KRIGSSITUASJON: Flere tusen eiere av kjøretøy, bygninger og mindre fartøy kan nå få brev fra Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Hvis det skulle bryte ut krig, kan Forsvaret ta bilen din. Rundt femti norske elbileiere skal i dag ha fått melding fra Forsvaret om at bilen deres er blant disse.

I dag sender Forsvaret ut digital melding til utvalgte eiere av kjøretøyer, maskiner og eiendom i Norge om forberedt rekvisisjon av deres eiendel.

Det kommer frem i en pressemelding fra Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) i dag.

De forberedte rekvisisjonene skal bidra til at Forsvaret i en eventuell krigssituasjon får tilgang til ressurser som er nødvendige for forsvaret av landet.

I 2022 ble det sendt ut litt over 4 000 forberedte rekvisisjoner. I år er tallet oppe i litt over 14 000.

Disse kommer neste år:

25 elbiler vi gleder oss til i 2025

– 50 rene elbiler

På spørsmål fra elbil.dev08.dekodes.no om elbiler er blant kjøretøyene som potensielt kan rekvireres, svarer Hans Meisingset, kommunikasjonssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon, dette:

– Det er cirka 50 rene elbiler ved denne utsendelsen av forberedte rekvisisjoner.

– Hvilke vurderinger har Forsvaret gjort her? Dreier det seg om sikre allsidighet i beredskapen ved å velge ulike typer drivlinjer?

– Forsvaret har utstrakt bruk av elbiler som administrative kjøretøyer i dag. Disse og eventuelt rekvirerte elbiler kan i stor grad lades i militære leire, som etter hvert er godt oppsatt med infrastruktur for AC-lading. Når det gjelder DC-lading, er Forsvaret avhengig av sivilsamfunnets ressurser, på samme måte som for fossilt drivstoff, svarer Meisingset.

For ordens skyld: AC-lading er typisk hjemmelading via bilens egen Type 2-ladekabel. DC-lading er hurtiglading.

Tusen takk til deg som har valgt elbil:

Slik har du bidratt til at Norges første klimamål nås

Meisingset forteller at Forsvaret per nå ikke velger ut biler for potensiell rekvisisjon på bakgrunn av hva slags drivstoff den bruker.

– Men i enkelte tilfeller kan det selvsagt være en indirekte årsak til hvorfor enkelte biler velges, eventuelt ikke velges. Tilgang på strøm, diesel, bensin, vedlikeholdstjenester eller annet som er nødvendig for å holde rekvirert materiell i drift, kan bli vektlagt. Forsvaret har per nå ikke en generell strategi for dette.

På spørsmål om andelen elbiler i fremtidige rekvisisjonsvarsler fra Forsvaret vil øke, svarer Meisingset dette:

– Det kan være at andelen elbiler kommer til å øke de kommende årene, men dette er som nevnt ikke et styrt ønske eller en strategi fra oss i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Elbilandelen i bomringen økte med nesten 7 prosentpoeng i fjor:

Skuddår førte til trafikkøkning i Oslo

Ble først gitt feil opplysninger til VG

Hvis noen som leser dette blir forvirret etter å ha lest ha lest VGs artikkel i dag om Forsvarets potensielle kjøretøy-rekvirering, er det høyst forståelig.

Der står det i skrivende stund flere steder at ingen elbiler er blant kjøretøyene som kan rekvireres av Forsvaret:

Skjermdumpen over er fra VGs artikkel i dag.

Her står det at «elbiler er foreløpig ikke inkludert, kun fossil- og hybridbiler» og at «elbiler kan bli rekvirert, men på nåværende tidspunkt er det kun kjøretøy med fossil- eller hybridmotor som blir rekvirert».

Men Meisingset i FLO bekrefter at det han sier til elbil.dev08.dekodes.no er det korrekte, og opplyser at han har sendt korrigering til VG om dette.

Vi tester Volkswagen ID.7 mot Polestar 4:

Innovasjon ypper mot tradisjon

Ingen stor praktisk betydning i fredstid 

For de berørte eierne, vil ikke den forberedte rekvisisjonen ha noen stor praktisk betydning i fredstid, ifølge Forsvarets logistikkorganisasjon.

«Det eneste er at eieren kjenner til at eiendelen eller ressursen, i en krigssituasjon, vil bli disponert av Forsvaret om nødvendig», skriver FLO.

Den forberedte rekvireringen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges. Rundt halvparten av årets rekvisisjoner er videreføringer fra tidligere år.

Rekvisisjonsordningen er hjemlet i lov om militære rekvisisjoner av 29. juni 1951. Forsvaret kan først iverksette rekvisisjonene hvis riket er i krig, eller hvis det besluttes av Kongen i statsråd.

Loven er laget for å sikre at Forsvaret kan planlegge med samfunnets totale ressurser for beredskap ved krig.

Vi duelltester Citroën ë-C3 mot Dongfeng Nammi Box:

To nykommere under 250 000 kroner – hvilken er best?

Viktig for beredskapen

Sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon, brigader Anders Jernberg, sier dette om ordningen:

– Forsvarets rekvisisjonssystem er viktig for vår beredskap. Tilgang til ressurser gjennom forberedte rekvisisjoner, inngår i samfunnets totale støtte til Forsvaret. Vår evne til å forsvare landet er summen av militære og sivile aktørers bidrag.

– Det er dette som er totalforsvaret. Planlagt og koordinert bruk av ressurser på tvers av sektorer gjør at landet er bedre forberedt på krig og krise.  

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Ordningen med forberedte rekvisisjoner er god samfunnsøkonomi, ifølge FLO.

Det ville vært svært kostbart om alle ressurser som det kan bli behov for ved krise og krig, skulle vært tilgjengelige i fredsdriften av Forsvaret.

– Forsvaret har tett samarbeid med statsforvalterne om ordningen. Gjennom koordinering sikres det at fylker og kommuner også får tilgang til ressursene de trenger til å løse sine beredskapsoppgaver, samtidig som man har planer som gir Forsvaret nødvendige ressurser om behovet skulle oppstå, sier Jernberg.

Eiere av kjøretøy som kan rekvireres og som har spørsmål, får svar på en egen informasjonsside eller ved å kontakte Forsvaret på telefon.

PS: «Utgifter og tap som følge av at rekvisisjonen iverksettes, godtgjøres av staten, kan man lese i rekvisisjonsvarselet som sendes fra Forsvarets logistikkorganisasjon.

Bli medlem i dag!

Les også