Universitetet i Oslo har sett på hvordan elbiler sprer seg i ulike land: Dette er avgjørende for at elbilen tas raskt inn i varmen

Hva er de viktigste forutsetningene for at elbilen skal overta i bilmarkedene? Forskere ved Universitetet i Oslo tror de har funnet svaret.
Elbilandelen øker betydelig raskere i noen land enn andre. Spredningen varierer også innenfor regioner og landsdeler.
Blant annet ser man at urbane strøk i USA og Canada elektrifiserer tidligere enn rurale motparter.
Fulvio Castellacci og Artur Santoalha ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo (UiO) har nylig gjort en undersøkelse i 15 land og 182 regioner.
De mener at faktorene sterk økonomi og høy grad av digitalisering er avgjørende for elbiler kan tas raskt inn i varmen hos befolkningen.
Velstand en nødvendighet?
Forskerne har samlet inn data fra verktøyet Google Trends, som brukes for å måle og sammenligne trender i hva folk googler.
De har sett på data fra Nord-Amerika og Europa i perioden 2010-2023, og dataene viser tydelig at mer velstående regioner er kjappere på elektrifisering:
– Sammenhengen mellom elbiler og digitalisering er mest åpenbar i regioner med høyt bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger, god internett-infrastruktur og en ung og høyt utdannet arbeidsstyrke. Disse faktorene bidrar både til digitalisering og til at en raskere tar i bruk grønn teknologi, sier Castellacci.
Det kjenner nok nordmenn seg igjen i.
Studien omfatter en periode hvor elbilen var ny, dyr og der bruktmarkedet var smalt, dermed gir det mening at Norge er et foregangsland i denne sammenhengen.
Men betyr dette at landene i den andre enden av skalaen risikerer at uskiftningen vil gå saktere enn man kan ønske?
Forskjeller
Denne parallelle økningen i digitalisering og grønn omstilling refereres til som en «twin transition».
– Risikoen er at en slik «twin transition» vil forsterke eksisterende forskjeller mellom rike og mindre utviklet regioner, fordi rike regioner da har større sjanse til å nyte fordelene av grønn omstilling.
– Mindre utviklede og mindre digitaliserte regioner vil oppleve grønn omstilling vanskeligere og vil derfor bli mer utsatte for miljøødeleggelser, advarer Castellacci.
Forskerne viser til Kina og India som land utenfor undersøkelsen som klarer å sikre god vekst i elbilmarkedet ved å prioritere insentiver og produksjon av ny teknologi.
Det er ikke uten grunn av Norges billigste elbil kommer fra nettopp Kina:
– Det å utvikle elbiler som folk har råd til, er og vil bli viktig. Da kan slik teknologi spre seg bredt også i utviklingsland, sier Castellacci.
Spirer og gror
Studiet ser først og fremst på Europa og Nord-Amerika, men det finnes flere eksempler på elektrifisering i andre deler av verden også.
Visste du for eksempel at Etiopia har forbudt import av fossilbiler eller at Tadsjikistan gjør som Norge og elektrifiserer taxinæringen?
Elbilforeningen har besøkt mange land for å fortelle om erfaringene med elektrifiseringen her hjemme, blant annet India, hvor lokale produsenter som Tata og Mahindra satser elektrisk: