Hopp til innhold

Vintertest 2025 – vi tester hurtiglading med batteriforvarming: Fire elbiler i ladekamp

FIRKAMP: I denne delen av årets vintertest setter vi Ford Capri, Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5 og Xpeng G6 opp mot hverandre og tar for oss hvordan de klarer seg ved hurtigladerne når forvarmingsfunksjonen av batteriet er i bruk. Se videoen over og les mer under. Foto: Ståle Frydenlund, video: Rune Nesheim / elbil.dev08.dekodes.no

Er det Ford Capri, Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5 eller Xpeng G6 som er ladesjefen etter å ha fått opp tempen i batteripakka i forkant? Her dokumenterer vi det meste.

Hva slags test er dette?

I løpet av de rundt 800 kilometerne vi tilbakela i varierende vintervær, fra Østlandet via Haukeli, Hardanger, Hardangervidda og tilbake, la vi opp til to skikkelige hurtigladetester.

Forskjellen på de to testene var at den ene hurtigladestasjonen «kun» kan levere maks 150 kilowatt (kW), mens den andre har øvre grense ved 350 kW.

Og førstnevnte har minst 400 volt (V) spenning. Den andre har minst det dobbelte.

To av bilene i testen, Hyundai Ioniq 5 (263 kW) og Xpeng G6 (280 kW), kan utnytte store deler av effekten slike hurtigladestasjoner gir ved optimale forhold.

FIRE FORNUFTIGE: Ford Capri (t.v) er en helt ny modell, mens Hyundai Ioniq 5 (t.h) har fått en oppdatering – hvorav den viktigste er større batteripakke. I midten finner vi Tesla Model Y, som snart er den vanligste elbilen på norske veier, og Xpeng G6. Model Y kommer snart i oppfrisket utgave, men bilen vi har testet vil være temmelig identisk teknisk. G6 kom på markedet i fjor, og Performance-utgaven vi hadde med her byr på testens største batteripakke. Alle modeller er typiske familiebiler med prislapper rett over 500.000 kroner.

Tesla Model Y er i utgangspunktet nest best på makseffekt, med sine 250 kW. Dette skjer ved å makse ut forutsetningene 400V-spenning kan gi, i kombinasjon med maks strømstyrke (cirka 625 ampere, forkortet A). For maksfart er man som regel tryggest på Teslas egne superladere.

Capri er i utgangspunktet «taperen» i gruppa, med «bare» 185 kW makseffekt.

Fordelen ved å ta med denne bilen, er at vi også får et innblikk i hvordan Volkswagens nyere elbiler (siden modellår 2024) på MEB-plattformen fikser norsk vinter.

Capri har, som Explorer, innmat fra Volkswagen. Den ligner dermed på modeller som ID.4. Vår test av denne kan du lese under:

Vår test av VW ID.4 Pro 4MOTION viser viktige forbedringer:

Denne utgaven gjør ID.4 mer aktuell enn noen gang

Men disse tørre dataene er bare et utgangspunkt. Som vanlig er ikke maksimal effekt alltid veien til suksess.

Merk også at vi gjennom testen kjører ganske normalt, ved at vi ikke er nøye på at alle biler skal komme inn til hurtiglading med eksakt samme restkapasitet på batteriet. I noen grad lader vi når vi kan, ikke bare når vi må.

Dermed ligner denne testen mye på kjøringen og ladingen den jevne elbilist foretar seg, kanskje med unntak av at vi er nøye med forvarmingen før hurtiglading på alle biler.

Målet er at alle som har forvarmingsfunksjonen bør forstå – og bruke –denne funksjonen underveis til hurtigladeren i vintervær.

Kartet rimer ikke alltid med terrenget

Spørsmålet er, med andre ord, om forskjellene mellom bilene nevnt over kommer til syne under de to ladeøktene.

Aviloo boks og sertifikat

Premium batterikontroll

Nå kan du endelig teste ditt elbilbatteri grundig og uavhengig.

For å finne svar på det, har vi gjennomanalysert både forvarming og ladeforløp for alle fire biler under begge ladeøkter.

Dataene henter vi fra Aviloo Box, som ellers fikser batterihelsetest til medlemspris for deg som medlem i Elbilforeningen.

KLARGJØRING: Forvarmingen av batteriene startet vi på veien fra Odda, langs Sørfjorden, på rasteplassen på Espenes i Ullensvang.

Fra vi startet forvarmingen gjensto det 43 kilometer å kjøre til hurtigladestasjonen i Eidfjord, med utetemperaturer rundt nullpunktet.

I løpet av denne strekningen løftet temperaturene seg mellom 12 og 24 grader, som tabell og grafikk under viser.

Her er det interessant for nye lesere å registrere at Tesla Model Y vedlikeholdt batteritemperaturen gjennom den kalde natta.

Den starter turen med 10-11 grader høyere batteritemperatur enn de andre tre, og har dermed lavere indre motstand i batteripakken enn de øvrige bilene.

Den brukte 4,5 prosent av batterikapasiteten fra kveld til morgen, omtrent 3,5 kWt, som bidro til å holde batteritemperaturen på plussiden (se tabell over). Altså starter den dagen vesentlig mer opplagt og klar.

Det er ingen annen forklaring på dette enn at bilens såkalte Sentry Mode var aktivert, som innebærer at bilen er «våken» og filmer eventuelle nærgående bevegelser rundt bilen. At dette også påvirker batteritemperaturen såpass mye, var imidlertid så langt ukjent for oss.

Spørsmålet da er hvordan regnestykket blir om man motregner mot påslaget som må til for å løfte en iskald batteripakke underveis til hurtiglader.

Typisk går det med 3-4 kWt/t i løpet av en selvvalgt forvarmingsøkt.

HURTIGMAT: Den første ladeøkten, for tre av bilene, finner sted på Evinys store hurtigladestasjon i Eidfjord (maks 150 kW), før turen over Hardangervidda. Model Y får sin dose på Teslas veletablerte superladestasjon (V2, 150 kW) som ligger rett ved siden av.

Fra forvarming startet til vi ankommer hurtigladestasjonen, gjenstår 43 kilometer kjøring, med gjennomsnittsfart rett under 60 km/t.

Hurtigladerne vi skal bruke kan dele effekten på to, som ikke er ideelt i testsammenheng, men det er såpass lite trafikk denne tidlige ettermiddagen at det ikke blir et problem.

Lang historie kort: Ford Capri utnyttet effekten her (150 kW) best av alle, med omtrent 99 prosent av maks. Både Ioniq 5 og G6 ønsket seg 800V-hurtiglader her, for å kunne klå Forden.

Det er bare å beklage at analyseverktøyet vårt fra Aviloo av ukjent årsak ikke fikk ut dataene fra Model Y ladeøkter og forvarming. Dette vil vi naturligvis finne ut av før vi prøver igjen.

Vi burde, i etterpåklokskapens lys, også latt Model Y lade på Eviny-stasjonen i Eidfjord, for å få ut mer detaljerte data. Gjennomsnittseffekten på 73 kW, med et ladeforløp på en time på den gamle superladeren, imponerer ingen.

Særlig fordi batteritemperaturen lå til rette for en solid ladeøkt.

Men uansett hvordan vi snur på det, og uten dybdeanalyse, er det enkelt å fastslå at markedslederen Model Y lader tregest av de fire bilene i denne testen. På en av Teslas nyere V4-superladere kunne det sett annerledes ut.

Etter at alle bilene er koblet fra, ser ladekurvene slik ut. Kurven viser faktisk strøm inn på batteriet (tallene som vises på hurtigladerne er noe høyere).

Hyundai Ioniq 5 lå nokså flatt over 140 kW fram til 70 prosent, der det ville vært ideelt å avslutte, mens Ford Capri var best fram til 50 prosent.

Like tydelig er at det at Xpeng G6 starter lavest, og har en stigende kurve helt fram til 80 prosent.

Dermed blir den marginalt best i øvelsen.

Hurtig lading etter fjellturen?

Samme historie som morgenen før gjentok seg, ikke uventet, med Model Y, siden vi ikke hadde endret på noe i bilens oppsett.

Ved avreise fra Bergsjøstølen, nær 1.100 meter over havet, var batteriet smålunkent. De andre tre hadde en håndfull minusgrader i batteripakka.

Batterikapasiteten var ned fra 37 til 32 prosent i løpet av 14 og en halv time, uten at bilen hadde vært i aktivitet. Det tilsvarer i underkant av fire kilowattimer (kWt), eller 0,3 kWt/t i gjennomsnitt. Dette tilsvarer typisk strømtrekk dersom bilens Sentry Mode er aktivert.

RASK: Den andre ladeøkten finner sted på Ionitys hurtigladestasjon på Gol i Hallingdal. Her vet vi med rimelig sikkerhet at bilene får den effekten (i kW) de ber om.

Underveis var det godt gammeldags vinterføre, med forvarming aktivert fra start. Ved avreise var temperaturen åtte minusgrader, etter at den hadde vært rett under ti minus på natta.

Totalt gikk det 54 minutter på den 48 kilometer lange strekningen, siden testfølget lenge ble liggende bak en pickup med tilhenger på de glatte bygdeveiene på vei mot Riksvei 7.

Ikke minst vil vi hevde at den kjørte distansen fort kan ligne hva den jevne elbilist vil tilbakelegge på vei til hurtiglader i kulda, dersom han eller hun ikke har hatt tilgang til lading på destinasjonen.

Nok en gang koblet vi til bilene og forlot dem for å ta en kaffekopp på den nærliggende Circle K-stasjonen.

Lang kaffehistorie kort – her fikk vi følgende resultater:

Ladekurver gir som regel god informasjon om de mest optimale ladeforløpene for ulike modeller.

For denne spesifikke ladeøkten ser vi at det er nesten dødt løp på fart mellom Ioniq 5 og G6 ved 55 prosent, der begge henter 193 kW fra hurtigladeren (intervallet er ikke med i tabellen).

RASKEST: Hovedgrunnen til at Xpeng G6 kommer best ut i denne ladeøkten, er at den har et noe jevnere forløp, og gjør det klart best i intervallet 80-90 prosent. Dersom den hadde fått mer forvarming, hadde det trolig gått enda raskere.

Ford Capri får en noe kortere økt her, siden den startet fra Eidfjord dagen før med det lille ekstra på batteriet. Effekten faller jevnt fra maks på 144 kW, før den tangerer de to andre ved 80 prosent.

Trenger du å jakte på en bestemt hurtiglader?

Vi kan forstå at det er forvirrende for elbileiere å forstå hvorfor én ladeøkt går raskere eller tregere enn en annen.

Vi registrerer også at mange elbilister gjerne kobler til en hurtiglader med høy effekt, uten at elbilen de kjører nødvendigvis er i stand til å utnytte den.

Dette så vi eksempelvis i Eidfjord underveis på denne testen.

Den store forskjellen på hurtigladerne er, som nevnt over, at de tradisjonelle typisk har hatt maks spenning på mellom 400 og 450 volt (V), tilpasset brorparten av batteripakkenes systemspenning, mens stadig flere nye elbiler kommer med såkalt 800V-arkitektur.

DESTINASJONSHURTIGLADING: Et langt ord som trolig ikke blir ukas nyord på «Nytt på nytt». Men vi mener det er beskrivende for hvordan gårsdagens hurtigladere, med 50 kilowatt (kW) makseffekt, fungerer på steder som Haukeliseter fjellstue (bildet) i dag. Passende for påfyll, men ikke for kjappe økter med elbiler som trives best med å fylle batteriene raskt. Og dersom du måtte lure på det: Spenningen på disse hurtigladerne er 400 volt (V), mens strømstyrken er 125 ampere (A). Når disse tallene ganges, får du effekten 50 kW.

Det betyr at de helst vil kobles til hurtigladere som tilbyr tilsvarende spenning (typisk opp til 920V), og disse blir det stadig flere av. Du får ikke i nærheten av makseffekt dersom du kobler en slik bil til en hurtiglader med halve spenningen.

Likevel blir det helt anstendige ladeøkter også ved bruk av disse, som resultatene for Ioniq 5 og G6 viste i Eidfjord. Du må bare beregne litt ekstra tid.

Hvordan valg av optimal hurtiglader for din elbil bør forstås, kommer vi tilbake til i en egen artikkel om kort tid, der vi bruker Polestar 3 som eksempel.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Konklusjon: Raskt nok

I fjor vinter testet vi også en lang rekke elbilmodeller på hurtigladefart i vintervær. Resultatene derfra kan du lese her:

Elbilforeningens vintertest 2024 – åtte testbiler i ladekamp:

Flere biler kom tett på sommerfart ved lading

Denne gangen kan vi også konstatere at forvarming fungerer godt, selv om vi ikke var nær makshastighet over et bredt spekter.

Årsaken til dette kan være at vi i år satte noe tøffere krav til forvarmingstid, med mellom 45 og 54 minutter ved de to testene.

Dersom vi hadde forlenget forvarmingstiden, ville måloppnåelsen blitt bedre (se tabell under).

Før lading i Eidfjord var utetemperaturen rundt null, slik at forvarmingen i utgangspunktet krevde mindre. Dermed var også batteritemperaturen på tre av fire biler på riktig side av 20 grader, om enn ikke helt på det typiske målet: 25 grader.

Likevel tok bilene godt for seg av den tilgjengelige effekten, med Ford Capri i særklasse.

Capri utnyttet praktisk talt all tilgjengelig effekt fram til batteriet var ladet til 50 prosent. Her holdt den seg en billengde foran Ioniq 5, som i likhet med G6 fikk mindre effekt enn den ideelt sett ønsker seg.

For den som måtte lure på hvorfor Xpengs representant ikke fikk opp batteritemperaturen mer på den siste ladeøkten; vi lurer også.

Etter testen vi gjorde av samme bil i fjor høst, viste det seg at forvarmingen ikke virket.

For å være på den sikre siden, aktiverte vi også denne gang forvarming både ved hjelp av navigasjon og manuelt på skjerm (med tidsinnstilling).

FJELLOVERGANG: Det var en gang en ansatt i Statens vegvesen (i Telemark) som mente at elbiler slett ikke burde få lov å passere norske fjelloverganger (her Haukeli). Bilene i denne testen er alle svært godt skodd for den jobben, både med tanke på framkommelighet og batteristørrelser. Sistnevnte gjør at man kan stå lenge og vente, med god varme i kupeen, ved uforutsette værforhold. Forutsetningen er naturligvis at man lader bilen godt opp før turen.

Forvarmingen virket, og viser at softwareoppdateringen som kom i mellomtiden har gitt en dytt i riktig retning. Vår hypotese er derfor at G6-modellen, med flere, trenger vesentlig mer tid til forvarming for at det virkelig skal bli sving på hurtigladingen vinterstid.

Den leverte likevel klart best under testen på Gol, med en gjennomsnittseffekt på 131,4 kW over hele ladeforløpet. Fram til 70 prosent var det jevnt og godt trykk i ladingen, men G6 kunne i likhet med Ioniq 5 levert enda bedre her.

Vi er uansett fornøyd med det de fire bilene presterte i denne testen, ved ulike temperaturer. For ikke mange år siden ville disse ladeøktene fort tatt dobbelt så lang tid.

Bli medlem i dag!

Les også