Geir Martin kjøpte 12 Fisker Ocean da bilmerket gikk over ende: – Så bra at jeg måtte slå til

Etter at bilmerket gikk over ende, kjøpte Geir Martin Lerbukt åtte Fisker Ocean til utleie – og fire til seg selv og sine barn. Litt gal eller genial – døm selv …
Det var mange som drømte om en Fisker Ocean da de så de første bildene av bilen på diverse bilmesser.
Svulmende skjermer, store hjul og solceller på taket er fortsatt uvanlig kost.
Bilen ble første gang vist på den amerikanske CES-messen i 2020, og Norge var et av de prioriterte landene som skulle få bilene.
Siden er det blitt registrert 421 eksemplarer i Norge, ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken.
Gikk over ende – 200.000 i rabatt
Men Fisker havnet som kjent i økonomiske problemer, og fra april ble de norske usolgte bilene annonsert for 399.000 kroner.
Det var for den topputstyrte Extreme-versjonen, en rabatt på 200.000 – men uten noen som helst garanti.

Det var da Geir Martin Lerbukt slo til, og samtidig sørget for at et presset leiemarked i Tromsø ble tilført flere elbiler.
– Jeg ble oppmerksom på bilen fra den var lansert, men jeg kjører såpass lite at behovet ikke var sterkt nok til å kjøpe. Da situasjonen for Fisker endret seg, så jeg en mulighet utover eget behov. Sett opp mot bilens kvaliteter ble det et enkelt valg. Jeg ga tross alt ikke full pris for bilen, noe det fleste andre gjorde.

Han innrømmer at det er en kalkulert risiko. Men han liker utseendet og etter å ha prøvd bilen, måtte han bare ha den. Og altså ikke bare én …
– Det er fantastiske biler å kjøre. Den har god plass til fem voksne, det er god plass til barneseter og den har god rekkevidde.

Erfaringsmessig gir de oppgitte 707 kilometerne rundt 600 i virkeligheten, og 450 om vinteren bør ikke være noe problem, ifølge Lerbukt.
Han fremhever også bilens egenskaper ved trekking av henger.
– Du merker knapt at det henger noe bak.
Heldig
Lerbukt og familien har på sett og vis vært heldige. De kjøpte etter at bilene var oppdatert og har ikke hatt et eneste problem hittil.

Bilene ble også forsikret før selskapet gikk konkurs, og har normale forsikringsvilkår.
– Forsikringsavtalen gjelder for ett år av gangen, men jeg satser på at deletilgangen er i orden ved neste hovedforfall, sier en optimistisk Lerbukt.
Hva med deler?
Etter at selskapet gikk over ende, har eierne organisert seg og jobbet iherdig for å få sikret tilgang til deler og oversikt over biler som er produsert.
De har kartlagt hvilke deler som er standard, og hvilke som bare kan bestilles direkte fra leverandører eller man må få produsert nytt.
Spesielt frontruter var det mangel på til å begynne med, men også karosserideler. Til nå har man kommet langt med å bruke deler fra ulike donor-biler.
Men nå er dette blitt normalisert etter at noen sta sjeler blant eierne i Norden tok affære og forsket seg frem til en bortgjemt fabrikk i Polen som satt med 150 frontruter.
Disse er nå blitt spredt til Europa og Nord-Amerika, og frontruter i Norge har blitt byttet i fleng i Norge sent i fjor høst.
Eierne organiserte seg
Eierne i Norge opprettet i desember 2023 den norske eiersammenslutningen Fisker Owners Club Norway (FOCN), med Jens Guthe som en av frontfigurene.
De har en lukket facebook-gruppe der i praksis alle med Fisker-biler er medlem.

De har jobbet iherdig med å få løst utfordringer for eiere i Norge. FOCN har også vært sterkt involvert i å representere europeiske eieres interesser, siden Guthe var en av stifterne av den globale eierorganisasjonen Fisker Owners Association (FOA).
De organiserer hele Fisker Ocean-flåten av 3.000 biler i ni europeiske land, og 4.500 biler i Nord-Amerika.
Nettilgang for bilenes kommunikasjon mot skytjenester har vært høyt prioritert sammen med muligheten for fjerndiagnose og oppdateringer.
Blant annet har de sammen fått tilgang på bilenes programvare, og er klare med utrulling av versjon 2.2, som noen få allerede tester i Norge i påvente av full europeisk utrulling på nyåret til bilflåten i Europa.
I tillegg har selskapet American Lease sendt biler til Kina for demontering, for å få laget mekaniske deler og karosserideler derfra.

De har drøyt 3.000 biler i sin flåte, som de naturligvis ønsker å ha rullende i mange år fremover.
Fisker-safari i Tromsø
Lerbukt har kjøpt åtte biler for utleie i Tromsø.
Han kan fortelle om elleville tilstander i byen året rundt, med sprengt kapasitet både på hoteller, hus og leiligheter via Airbnb.
De har opplevd et voldsomt økende marked på utleiebiler, og det er stadig tomt i vanlige kanaler.
Han mente derfor det kunne være et stort marked for en romslig, luksuriøs og sprek firehjulsdrevet elbil med lang rekkevidde.
Foreløpig er bilene kun tilgjengelig via appen Getaround, men han får mange direkte henvendelser og vurderer å drive direkteutleie.
Når vi spør om han er redd for skader på utleiebilene, medgir han at det er hendelser også på utleiebiler, spesielt på vinterføre.
Foreløpig har han vært skånet for uhell, og han håper at de som søker Fisker-opplevelser på land, også tar det piano på veiene.