Hopp til innhold

Renault 5 Turbo 3E: Fullkarbon – 4800 Nm i dreiemoment

SUPERBIL: Nye Renault 5 var kul helt til de viste denne, en toseters todørs bakhjulstrekker med 540 hester og 4.800 Nm i dreiemoment. Bare speiler og baklykter stammer fra den vanlige bilen. Foto: Renault.

Bare speilene og baklyktene stammer fra R5. Resten er ren racing. Og vil du ha en, må du være lynrask, for denne blir det kun produsert 1980 eksemplarer av.

Renault har ikke bare gjenopplivet en av bilverdenens mest ikoniske modeller med den elektriske Renault 5 Turbo 3E.

De har også gjort den til en superbil.

Akkurat som Turbo 1 og 2, og Clio V6 også, for den saks skyld, er 3E nærmest en helt annen bil enn sitt opphav.

I stedet for motor foran og forhjulstrekk, har de monsterbrede hekkene avslørt motor bak og bakhjulsdrift. Det har de også gjort denne gang.

Men nå er forandringene ennå større.

LUFTSTRØMMER: Designen henter inspirasjon fra gamle dager, men er tatt flere knepp i ekstrem retning. Aerodynamikken er ikke laget for rekkevidde, men marktrykk. Den skal klare 40 mil med snill pedalføring.

Det er vel strengt tatt eventuelt baklykter og sidespeil som er ført over fra normalmodellen til beistet du ser på bildene.

For den er både mye bredere, lenger og høyere. Akselavstanden er lenger, frontruta mer skrå og lenger trukket tilbake. Og hjula er enorme 20-tommere.

Men enda viktigere er at den er bygget i karbonfiber helt fra bunnen av.

Og ingen drivverkskomponenter er de samme. Heldigvis. Her er det ikke en liten tvangsforet 1,4 liter på 180 hester og enormt turbolag under hattehylla.

Spesiallaget drivverk

Det starter med batteripakka på 70 kWt og 800 volt arkitektur. Den lader med opptil 350 kW på ladestasjonene. Man har jo ikke kjørt gris for å måtte stå å vente på strøm på ladestasjonen.

Renault oppgir ladetid fra 15-80 prosent på et kvarter.

PRAKTISK: For første gang kan Renault 5 Turbo kalles praktisk også, selv om dette neppe blir en bil man bruker til verken butikk eller ferier.

Batteriet må være i stand til å mate ut nok energi til motorene på til sammen 540 hester og sinnssyke 4.800 Nm i dreiemoment. Og ikke minst må man ha ekstraordinær kjøling.

Den skal kunne gjennomføre mange runder på bane i høy hastighet med en toppfart på opptil 270 km/t.

Renault 5 Turbo 3E vil ankomme utstillingslokaler i løpet av 2027, med en begrenset produksjon på 1980 nummererte eksemplarer. Reservasjonsmuligheten åpner snart, melder Renault.

Som en kuriositet som de 1980 kommende eierne neppe kommer til å bry seg om, har bilen V2L og V2G-teknologi.

Hyllest til ikonene

Designet til Renault 5 Turbo 3E er naturligvis inspirert av den originale Renault 5 Turbo og Turbo 2.

Enkelte detaljer er også hentet fra den nylige Renault 5 E-Tech Electric, som baklysene og sidespeilene.

HJEMMEKOS: Det går i karbon, alcantara og rutete stoff. Skjermer slipper vi ikke unna her heller.

Vi kjenner igjen firkantede frontlykter, riktignok LED. En smal lyssignatur med tre seksjoner i midten kompletteres av to ekstra firkantede lykter, som tidligere var langlys, men som nå fungerer som LED-kjørelys.

Prøvekjørt Renault 5 E-Tech Electric:

Moderne retro på sitt beste

Den aerodynamiske formen rundt den fremre støtfangeren og det store luftutslippet på panseret bidrar til mer marktrykk på forhjula.

For å maksimere luftstrømmen leder luftinntakene på støtfangeren luften foran hjulene, mens luftinntakene på bakskjermene kanaliserer luften under baklysene og ut bak bilen.

De nedre luftinntakene kjøler bremsene, og det venstre luftinntaket på bakskjermen skjuler også ladeporten.

RASK: Alpine bruker bilen for å utforske hvordan man kan lage raske elbiler. Også her har man en utfordring med kjøling når bilen skal kjøres raskt og batteriet både skal fylles og tømmes raskt.

Sett fra siden har bilen en spesialtilpasset ramme rundt frontruten og taklinjen, som smelter sammen med den store bakvingen – en tydelig hyllest til den originale Renault 5 Turbo og Turbo 2.

En aerodynamisk spoiler strekker seg mellom de to baklysene, mens en effektiv diffuser under støtfangeren optimaliserer luftstrømmen ved hjelp av utvidede støtfangerkanter.

El gir bedre forutsetninger

All elektronikk knyttet til drivlinjen er plassert mellom hjulene, mens batteriet ligger under gulvet.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Arkitekturen senker tyngdepunktet for bedre kjøreegenskaper og de kompakte motorene og styreenhetene muliggjør for første gang noe som kan kalles et bagasjerom mellom buret bak.

Akkurat som Renault 5 E-Tech Electric, er Renault 5 Turbo 3E utviklet rundt en dedikert elbilplattform og arkitektur for å oppnå maksimal ytelse uten kompromisser.

NYE MULIGHETER: Elektrisk drivlinje gir unike muligheter til å plassere tunge komponenter svært lavt.

Målet var å gjøre bilen så lett som mulig for enestående smidighet og hastighet, i tråd med kjent superbilstil.

0–100 km/t på under 3,5 sekunder imponerer ingen. Det klarer vanlige familiebiler i dag, men aerodynamikken, vekta og grepet skal gi deg svingegenskaper i særklasse.

Det er Renaluts sportsavdeling Alpine, hvis ingeniører har utviklet spesialkompetanse innen elektriske sportsbiler gjennom prosjektene A110 E-Ternity, A290 og A390, som har bygget bilen.

De hekkmonterte hjulmotorene tillater et enormt dreiemoment, umiddelbar kraftleveranse, vekt og plassbesparelse og kanskje aller viktigst: Ekstremt smidige kjøreegenskaper takket være individuell kontroll av de to motorene.

2/1: Bilen er nesten halvparten så bred som den er lang. Det skal få innvollene dine til å bytte plass i svingene.

Turn in blir potensielt noe helt annet, og bilen kan programmeres til hvilken sportsgren den skal brukes, fra asfaltracing, rally på grus og drifting, for å nevne noe. De har til og med montert et stående håndbrekk.

Boostknapp på rattet er en uting selv Porsche har begynt med, i stedet for å bare gi bånn bass.

Det har man selvfølgelig her også. Og enkel tilgang til de fire kjøremodusene Snow, Regular, Sport og Race, der Race-modusen også inkluderer drift-assist-funksjonen.

Racinginteriør

Interiøret vil utstråle en klar sportslig intensjon, med bøtteseter og sekspunkts sikkerhetsbelter, hovedsakelig av karbon for å redusere vekt, samt alcantara på seter og dashbord for det sportslige.

RACING: Kjøreprogrammer, boost og regenereringsinnstillinger er lett tilgjengelig på rattet. Skjermene har samme design som på 80-tallet.

Infoen serveres av en 10,1-tommer-instrumentskjerm og 10,25-tommers multimediaskjerm for kjøre-, navigasjons- og multimedieinformasjon, med et grensesnitt inspirert av dashbordet til de originale Renault 5 Turbo og Turbo 2.

Samtidig tilbyr den en moderne og tilkoblet kjøreopplevelse, som forventet av en gategodkjent sportsbil med Google Assist.

Fullt tilpassbart design

Renault 5 Turbo 3E vil være tilgjengelig i flere eksteriør- og interiørfarger, noen inspirert av den historiske fargepaletten til Renault 5 Turbo og Turbo 2.

Dette inkluderer Rouge Grenade, sett på tidligere produksjonsmodeller, samt den gule, hvite og svarte racinglakkeringen fra «Tour de Corse 1982»-rallybilen. I tillegg vil det tilbys moderne alternativer.

KLASSISK: Flere av fargene er hentet fra kjente rallybiler.

Kundene vil også ha utvidede personaliseringsmuligheter, fra eksteriørlakk til interiørdetaljer som seter, dashbord, dørpaneler og midtkonsoll.

Sammen med Renaults designere vil de kunne kombinere ulike alternativer for å skape en virkelig unik bil.

1980 nummererte eksemplarer

Skal du ha en, må du skynde deg. Renault 5 Turbo 3E vil bli tilgjengelig i flere nøkkelmarkeder, inkludert Europa, Midtøsten, Japan og Australia.

Produksjonen er som nevnt begrenset til 1 980 biler, det er ment som en hyllest til året da den originale Renault 5 Turbo ble lansert.

Hver bil vil være nummerert, og kundene vil kunne velge sitt eget nummer ved bestilling.

Reservasjoner åpner i løpet av de kommende ukene, og de første leveransene vil finne sted i løpet av 2027.

Bli medlem i dag!

Les også