Dette har vi lært gjennom tre år med batteritester: Her kommer hurtigtesten for elbilbatteriet ditt
Hundrevis av batteritester er gjennomført av Elbilforeningens medlemmer gjennom vårt samarbeid med Aviloo siden 2022. Nå kommer hurtigtesten.
Stort sett står det bra til – i noen tilfeller overraskende bra – med batteriene i norske elbiler.
I testdataene vi i Elbilforeningen har registrert, som inkluderer alt fra noen svake til meget sterke resultater, er den gjennomsnittlige batterihelsen 88 prosent av oppgitt kapasitet som ny.
– Det synes vi er et både solid og betryggende tall. Men det har også vært eksempler der medlemmer, med vår bistand, har fått byttet battericeller, -moduler eller -pakker som følge av reklamasjoner, sier Ståle Frydenlund, seniorrådgiver og testansvarlig i Elbilforeningen.
Dette har typisk vært i tilfeller der enkeltceller har vist seg å være skadede eller defekte.
– Dermed trekker de resten av batteripakken ned, og gir en elbil med langt dårligere rekkevidde enn man kan forvente.
De testede elbilene har så langt, i gjennomsnitt, vært rundt seks år gamle og gått i overkant av 100.000 kilometer.
Vi har brukt Aviloos diagnoseutstyr i vår testvirksomhet de siste årene. I årets vintertest gikk vi grundig til verks i dataanalysen:
Nå kommer den raske varianten
Norsk elbilforening konkluderte tidlig – og i motsetning til andre aktører i markedet – med at Aviloo Battery Diagnostics testrutine fungerte godt.
– I juni 2022 inngikk vi avtalen som ga medlemmer rabatt på batteritest. Det skjedde etter langvarig testing av den omfattende Premium-testen mot både bilprodusentenes løsninger og andre løsninger. At vi var tidlig ute har gitt et verdifullt forsprang på både forbrukerhjelp og analyse, sier Frydenlund.
Den veletablerte testen krever at man kjører batteriet ned fra 100 til ti prosent uten at batteriet lades i mellomtiden.
I og med at man har en uke på seg til å gjennomføre, har det for mange passet bra å ta testen i uker med mye kjøring.

Testrutinen gir verdifull innsikt i hvordan batteriene fungerer i bruk, ikke minst om hvordan de mange battericellene, som batteripakken består av, har det.
– Likevel er det sånn at mange vil ha raskere løsninger, og det er her den nye og såkalte Flash-testen kommer inn. I løpet av 4-5 minutter, fra Aviloo-boksen kobles til bilen på Viking Kontroll-stasjonen, kommer konklusjonen på e-post til deg, sier Frydenlund.
Her kan du lese mer om tilbudet:
Nyttig ved kjøp og salg
Han har selv testet Flash-rutinen grundig, og noterer som særlig positivt at den er kjapp. Den baserer mye av analysen på det bilene oppgir umiddelbart via batteristyringssystemet (BMS), men lener seg også på data fra et stort antall gjennomførte Premium-tester.
Praktisk er det også at batteriet ikke trenger å være fulladet når testen gjennomføres.
– Sånn sett er det enklere å ta testen impulsivt, som det jo kan være behov for i en kjøp/salg-situasjon. Vår erfaring er at en Premium-test tar mellom én og 4-5 timer, avhengig av bilens rekkevidde. Du har en uke på å gjennomføre den, men det kan likevel bli i meste laget for mange.

Dersom Flash-testen skulle vise at batteriet underpresterer, vil det være behov for mer inngående undersøkelser.
Ett av alternativene da, er å ta den etablerte Premium-testen før man oppsøker verksted og slår tallene i bordet:
– Fordelen med Premium-testen er at du får oversikt over hvilken eller hvilke celler i batteripakken som underpresterer. Ulempen er at den tar mer tid. Så langt har denne testen vist seg å være i samsvar med det de autoriserte verkstedene selv finner ut, til slutt, som er godt bevis på Aviloo-testens presisjonsnivå.
Viktigste erfaringer så langt
Etter snart tre år med testing av batterihelse i regi av Elbilforeningen er det særlig én tendens som går igjen:
– Reklamasjonene har i liten grad dreid seg om jevnt slitte batterier som har havnet under de garanterte 70 prosentene av ny kapasitet. Generelt har det vist seg at få elbiler havner under dette nivået i garantiperioden, som følge av gradvis kapasitetstap, sier Frydenlund.
Han understreker at han er mer interessert i tilfellene der elbileiere opplever brått kapasitetstap, som følge av feil på enkeltceller – og at dette må være ettertrykkelig dekket i garantivilkårene. Det er ikke alltid tilfellet.
Helt sentralt i arbeidet med batterihelse er å forstå hvordan spredning i cellespenningen – fra den dårligste til den beste cellen i batteripakken – påvirker den totale kapasiteten.
– Typisk er variasjonen liten når batteripakken er fulladet. Dersom spredningen er større enn 10-25 millivolt (mV) da, er det grunn til å undersøke hvorfor. Når batteriet nærmer seg utladet, ved 10 prosent gjenstående, er det greit at differansen øker til 40-60 mV.
– Skulle variasjonen fra beste til dårligste være høyere enn 80 mV, er det stor sjanse for alvorlig feil på en eller flere enkeltceller, sier Frydenlund.

Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som 120 000 andre elbilister!