Skal sette opp 3000 lastebilladere på fem år: Bygger Europas største ladenettverk for lastebiler

Europa får et stort behov for ladestasjoner til tungtransporten fremover. Daimler Truck lanserer nå planer om et stort nettverk med 3000 ladere innen 2030.
Elektriske lastebiler har særegne behov ved lading.
Store kjøretøy trenger mer plass å manøvrere på og store batterier trenger høyere effekt enn vanlige hurtigladere tilbyr.
Selskapet Daimler Truck annonserer nå konseptet TruckCharge, som skal samle egne og andres ladepunkter til et samlet nettverk med 3000 lademuligheter.
Stort behov
Bransjeorganisasjonen ACEA har anslått at Europa trenger 35.000 megawattladere i 2030 for å møte behovene til den elektrifiserte tungtransporten.
Om fem år skal CO2-utslippene for lastebiler og busser være 45 prosent lavere enn utslippsnivået fra sektoren i 2019.
Det forutsetter ifølge ACEA 400.000 tunge nullutslippskjøretøy på veiene
Per nå er det færre enn 1000 ladepunkt dedikert til tungtransport i Europa, så det er bare å komme i gang med utbyggingen.
Daimler Truck har ansvar for lastebildivisjon i Mercedes. Leder for eMobility der, Martin Hink, sier følgende om planene deres:
– Med vårt TruckCharge-konsept for semi-offentlig lading, har vi som mål å lukke et stort hull i ladeinfrastrukturen for lastebiler. Med mer enn 1 000 forhandlere bare i Europa, har vi de beste forutsetningene for å raskt bygge opp vårt eget nettverk.
Samarbeid
Planen er at konseptet skal være klart i løpet av tredje kvartal i år.
Målet er å tilby en enkel betalingsløsning med mulighet for planlegging og booking av lading.
Det redegjøres ikke for hvilken form dette skal ta, men vil antageligvis foregå via en appløsning.

I dette nettverket får man tilgang til laderne til selskapet Milcence, som Daimler eier via samarbeidet med Traton-gruppen og Volvo. Dette selskapet skal ha 1700 ladepunkter innen 2027.
Martin Hink i Mercedes omtaler det som et «semi-offentlig» nettverk, siden det også skal tilby tilgang til eksterne «lukkede» ladestasjoner ment for eget bruk.
Aktører som har satt opp ladestasjoner for sine egne lastebiler kan da åpne for tilgang når de ikke bruker de selv, og dermed tjene inn investeringskostnader raskere.
– På den ene siden er ideen å hjelpe våre kunder med å gjøre sin egen ladeinfrastruktur mer lønnsom, siden den kan utnyttes bedre. På den andre siden ønsker vi å tilby operatører av elektriske lastebiler flere attraktive alternativer for lading av kjøretøyene deres, sier Hink.