Hopp til innhold

Arvtakeren til storselgeren vil slåss i flere segmenter: Prøvekjørt – slik var vår opplevelse av MG S5 EV

SNASEN: MGs nye S5 EV har fått et utseende veldig mange kan like. Foto/video Rune M. Nesheim/elbil.dev08.dekodes.no

MG skal fortsatt selge på pris, men opplevelsen er langt bedre enn i den utgående ZS EV. Vi har prøvekjørt arvtageren.

MG var blant de første kinesiske bilene som kom til Norge. Men til tross for skepsis har de klatret høyt på salgslistene. Nå er det over 20.000 eiere av elektriske MG-er i Norge.

NORSK EUROPALANSERING: MG hadde samlet et 20-talls biler på Skjetten. Norge var første europeiske land som fikk kjøre bilen. Dagen etter fulgte resten av Norden.

I fjor havnet de på 10. plass, foran en haug med kjente bilmerker, og ambisjonene er ikke lavere med introduksjonen av S5 EV.

Den skal erstatte den 15 cm kortere ZS EV. Vår test av den oppgraderte utgaven av denne leser du her:

Test av MG ZS EV Luxury Long Range:

Denne elbilen er blant dem som gir mest for pengene

Snart kommer en erstatter for Marvel R også. Den skal hete S6 EV, og får firehjulstrekk når du rygger også, i motsetning til sin forgjenger her.

Hva slags bil er det?

S5 EV er en bakhjulstrukket SUV på 4,47 meter, i motsetning til forgjengeren ZS, som er forhjulstrukket.

Den havner mellom kompakt- og mellomklassen. Det er derfor MG ser for seg mange konkurrenter. Modellen er bygget på samme plattform som MGs bestselger MG4.

MG S5 EV – oppsummert

Pluss

  • Enkelt å personifisere bilen
  • Enkel å betjene
  • Snerten bak rattet

Minus

  • Hengervekt
  • Bare bakhjulsdrift
  • Billig nok?

Du får den med to batteripakker og to utstyrsvarianter:

Seter og interiør litt mer manuelt

Den enkleste varianten har manuelle stoler.

Vi kjører Luxury med det største batteriet. Alle har seter i «skinn». Den har 6-veis elektrisk førerstol, som betyr enkel høydejustering også.

Rattet kan justeres på fire måter, og de fleste vil finne en ok sittestilling.

ELEKTRISK: Luxury får 6-veis elektrisk førerstol. 4-veis justering av rattet er også på plass.

Materialvalget er som vi er vant med hos MG: Litt mye hard plast, men mykt der man normalt er i berøring med bilen.

JÅLEFRITT: MG har gjort det enkelt for deg. Fysiske knapper for de vanligste funksjonene og en lett tilgjengelig fellesknapp for alle varsler.

Interiøret preges av multimediaskjermen på 12,8 tommer og instrumentskjermen på 10,25 tommer.

Sistnevnte blir blass og har for mørk visning i det sterke solskinnet vi opplever under testdagen. Den har heldigvis en skikkelig kjørecomputer.

Smarteste til nå

Multimediaskjermen ser kaotisk ut, men er inndelt i naturlige kategorier som dekker hele skjermen når du trykker på dem.

I tillegg har du vanlige menyer som bilinnstillinger, og her er MG forbilledlige.

KONTROLLERT KAOS: Skjermen ser kaotisk ut, men er organisert i stolper. Trykk på en av dem så får du den opp på helskjerm.

For her kan du konfigurere bilen slik du vil ha den, inkludert å slå av alle varsler, og så ligger alle innstillinger under én og samme knapp i en nedtrekksmeny når du starter bilen.

Vanligvis må du gjennom flere operasjoner for å gjøre dette. Genialt, og jeg har til gode å se noen andre som har gjort det på samme måte.

Du finner både Spotify og Tiktok. Trådløs Apple CarPlay og Android Auto er på plass.

KNAPPER: Mange har savnet dem.

Heldigvis har de også valgt fysiske knapper på rattet og for klima og volum.

Både sete- og rattvarme er enkelt tilgjengelig på skjerm med et tastetrykk. Til sammen gir dette en enklere hverdag.

Baksete – greit nok?

Bakseteplassen vil holde for de fleste, men jeg på 1,89 meter stanger knærne i den mykt polstrede forseteryggen. Men føtter og hode har god plass.

Flatt gulv gjør at midtpassasjeren har det greit også.

GREIT NOK: MG ønsker å sammenligne seg med Skoda Elroq og VW ID.4 i den øvre skalaen. Da blir du nok skuffet over baksetet. Men de sammenligner seg også med Volvo EX30. Da har du til sammenligning et svært bagasjerom i MG-en.

Ingen egen klimasone i baksetet, men ventilasjonsdyse og ett USB-C-uttak. Ingen setevarme eller annen luksus enn et midtarmene og håndtak i taket for de to ved vindusrekka.

Bagasjerom – stort nok?

Bagasjerommet er på 453 liter, har dobbelt høyde på gulvet og har 40/60 deling av baksetet. Skiluke er fraværende.

Med setene nede har du 1.441 liter tilgjengelig. Hengervekten er på 750 kilo og imponerer ingen, men du kan ha 75 kilo på taket.

Kjøreinntrykk – snerten

Den minste batteripakka har en motor på 170 hester, bilen vi kjører har 231. Begge trekker på bakhjula.

Ikke all verdens med effekt, men bilen veier «bare» drøyt 1.700 kilo, så den føles snerten og kjapp. 0-100 skal kunne gjøres unna på 6,1 sekunder, så dette er ingen sinke.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Du kan velge mellom kjøreprogrammene Normal, Sport og Snø. Forskjellen mellom de to første er umerkelig, mens det siste skal, ifølge MGs representanter, gi bra fremkommelighet på snø.

Du kan jo sjekke videoen vår fra da vi testet bakhjulsdrevne MG4 på fremkommelighet:

Elbilforeningens vintertest 2023:

Må du ha firehjuls­trekk for å komme deg opp bakken?

Kjøreegenskapene minner i grunn mye om MG4, som jeg synes er et av de triveligere bekjentskapene. Jeg registrerer et brått og bestemt inngrep av ESP dersom vi provoserer.

DOBBELT GULV: Så mye tjener du på å senke gulvet. PS: Platen er tatt ut. Under gulvet er det et rom til… ja du gjettet riktig, verktøy. Der finner du dekkreparasjonssett.

Det finnes mange som gjør dette langt snillere. Det kan tyde på at ESP-en her ikke er blant de mest avanserte, men den hjelper deg når det kniper.

LITT TREIG: Du må vri to ganger for å veksle mellom revers og drive, og helst stå stille.

Prøveturen ble for kort, og veiene dårlig egnet til å teste ut cruise-kontrollen og bilens evne til å holde seg på veien, men MG sier at sensorene også tar med stolper og andre elementer langs veien i beregningene.

MG fremhever svingradiusen, som er på 5,6 meter. Enda flere setter nok pris på at 360-kamera er standard.

Lading

Rekkevidden er som nevnt mellom 340 og 480 kilometer, avhengig av batterpakka du går for.

Begge skal være utstyrt med varmepumpe og ha mulighet for manuell forvarming av batteriet før lading.

BOKSTAVKRØLL: Sier man egentlig MG S5 EV?

Minste batteripakke har maks ladehastighet på 120 kW på hurtiglader og skal klare 10-80 prosent på 24 minutter. Hjemmelading skjer på maks 6,6 kW.

Den største batteripakka har maks ladehastighet på 139 kW og skal klare 10-80 prosent på 29 minutter. Hjemme klarer den 11 kW hvis du har tilgang til så høy effekt.

Bilen kan også brukes som batteribank. V2L-løsningen gir deg hele 6 kW ut fra bilen. Vi kommer i farta ikke på noen som gir så mye strøm den veien.

Pris og konkurrenter

MG ser for seg BYD Dolphin, Honda e:NY1, Jac e-JS4, Skoda Elroq og Volkswagen ID.3 som de sterkeste konkurrentene til modellen med minste batteripakke.

EKSTRA STRØMUTTAK: En gave for deg som ønsker å montere et dashcam 12 år etter at Tesla integrerte dashcam i selve bilen.

Og de ønsker å stjele potensielle kjøpere av Hyundai Kona, Nissan Ariya, Volvo EX30 og Volkswagen ID.4 med den store batteripakka.

Det er ingen tvil om at MG fortsatt ønsker å hevde seg på pris. Det er ingen tilfeldighet at denne modellen er rimeligere enn alle de nevnte.

TØFF I TRYNET: MG har vinklet litt på design. ZS EV så litt rar ut, MG 4 i overkant bråkjekk. Her har de funnet mellomtingen som nok vil appellere til flere. Noe så enkelt som ordinære dørhåndtak gjør dagen litt mindre kronglete.

Men konkurrentene kommer tett som hagl i denne størrelsen og prisklassen, så de får ikke samme fortrinn med S5 som de gjorde med ZS EV, i hvert fall når vi snakker om førsteutgaven av modellen, før den forbedrede utgaven som kom i 2022.

Førsteutgaven kostet ikke stort mer enn Volkswagen e-up.

Med en pris på 349.900 er ikke steget opp til den langt mer avanserte Tesla Model 3 med bakhjulstrekk særlig langt heller(354.000 kr).

Konklusjon

MGS5 har fått et betydelig løft sammenlignet med ZS EV, men føles fortsatt litt enkel.

Men tilgjengeligheten er stor med 39 forhandlere, og med garanti på sju år eller 150.000 kilometer, samt en god rustgaranti dersom du følger beskyttelsesprogrammet, bør man som kunde kunne føle seg temmelig trygg.

De første bilene er allerede på vei til forhandlerne og utleveringer starter nå i april.

Bli medlem i dag!

Les også