Elbilforeningens innspill til regjeringens klimamelding: Etterlyste nye og mer ambisiøse klimamål

Hvor ble det av de store satsingene på elektrisk mobilitet i Klimameldingen? I går utfordret Elbilforeningen stortingspolitikerne.
Norsk elbilforening deltok mandag i høring hos Stortingets energi- og miljøkomite. Temaet var regjeringens «Klimamelding 2035 – på vei mot lavutslippssamfunnet».
Elbilforeningen gratulerte komiteen på Stortinget med å ha oppnådd 2025-målet om utslippsfritt nybilsalg for personbil, men pekte samtidig på fraværet av ny og ambisiøs politikk rundt elektrifiseringen av hele veitransporten i Norge, ikke bare salget av nye personbiler.
Simon Dyhr, politisk rådgiver i Elbilforeningen, oppfordret politikerne til å ta modige, men også realistiske veivalg videre:
– Tenk dere en fremtid der alle kjøretøy på norske veier er nullutslipp allerede i 2040. Er dette mulig? Svaret er ja, konkluderte han.
– Men det krever at dere politikere tør være ambisiøse – slik dere var den gang 2025-målet ble bestemt. Vi kan vel ikke la svenskene eller danskene ta over ledertrøyen på omstilling av transportsektoren.
Nytt varebilmål i 2027
For varebiler når Norge dessverre ikke 2025-målet om å bare selge nullutslippsbiler.
Bilbransjen har lenge pekt på at utvalget av elektriske varebiler har vært dårligere enn for personbil.
– Men nå har elektriske varebiler med lang rekkevidde, høy nyttelast og firehjulstrekk kommet på markedet, sa Simon Dyhr.
Elbilforeningens budskap til politikerne var tydelig:
– Til tross for at en fossil varebil har omtrent dobbelt så høye utslipp per kilometer som en fossil personbil, er engangsavgiften på fossile varebiler mye lavere enn for personbiler. Det gir ikke mening.
Han pekte videre på at utslippene fra personbiler på norske veier har gått markant ned i perioden 2010-2023. Det har personbilene mye av æren for. For varebiler og andre lette kjøretøy, derimot, er utslippene nesten på samme nivå i den samme perioden.

Statens vegvesen og Miljødirektoratet gikk nylig ut og anbefalte at Norge burde ha et nytt varebilmål om 100 prosent elektrisk andel i 2027.
– Det er ingen stor forskjell i teknologi mellom lette og tunge varebiler. Dette burde Stortinget støtte. Derfor foreslår vi følgende vedtak: I 2027 skal alle nye varebiler være nullutslippsbiler, sa Dyhr.
Advarte mot å svekke miljørabatt i bomringen
Regjeringen argumenterer i Klimameldningen for at miljørabatten kan sette nullvekstmålet i byområder i fare.
Elbilforeningen mener det ikke er grunnlag for å trekke den konklusjonen. De pekte på at storbyene Oslo og Bergen har størst suksess med å begrense trafikkveksten, til tross for at andelen elbiler der har nådd over 40 prosent.
– Tallene fra Oslo viser at målene om nullvekst og nullutslipp er forenlige. Ambisiøse byer kan lykkes på begge fronter, sa Dyhr.
– Det ingen tvil om at miljørabatten motiverer til å velge elektrisk, også i bruktmarkedet. 15.300 elbilister som deltok i undersøkelsen Elbilisten 2024, oppga rabatt i bomringen som en av de tre viktigste grunnene til å velge elbil, sa Dyhr, som avsluttet innlegget slik:
– Miljørabatten er et viktig tiltak som øker innfasingsgraden av nullutslippskjøretøy på norske veier, husk det!

Elbilforeningens tre innspill til Klimameldingen:
- I 2027 skal alle nye varebiler være nullutslippsbiler.
- Senest innen 2040 skal alle kjøretøy på norske veier være nullutslippsbiler.
- Politikerne bør ikke svekke miljørabatten for elbiler i bomringen.