Her er iX3 – BMWs første helelektriske SUV
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke bare ser den praktisk talt ut som en hvilken som helst X3-modell. iX3 er en ren elbil og får netto batterikapasitet på over 70 kWh.
NYHETSKOMMENTAR: Det er på den internasjonale bilutstillingen Auto China 2018 at BMW gir sin Concept iX3 verdenspremiere. Ved siden av Norge er Kina det landet i verden med størst vekst i elbilparken, og derfor vises det naturligvis også mye elektrisk på utstillingen.
De av oss som er over gjennomsnittet interessert i nye elbilmodeller, har ventet lenge på mer konkret informasjon om iX3. Til nå har alt handlet om i3-modellen, som med over 15.000 registrerte eksemplarer har vært en stor suksess i Norge. Ikke minst deltok den i vår store vintertest i februar.
Det er liten tvil om at iX3 ikke er en luftig konseptbil. Elbilen BMW viser fram ligger etter alt å dømme nært opp til modellen som kommer på markedet i 2020. iX3 baserer seg på den siste generasjonen av X3, som er fersk på markedet – utelukkende med fossile drivlinjer.
De tekniske spesifikasjonene er foreløpig relativt sparsommelige, men informasjonen i forbindelse med Auto China-utstillingen indikerer samlet elmotoreffekt på 270 hestekrefter.
Den helt essensielle batteripakken er oppgitt til «over 70 kWh», forøvrig det samme som Mercedes-Benz har sagt for sin tilsvarende EQC-modell (lanseres neste år), mens den beregnede rekkevidden etter den kommende WLTP-målesyklusen er oppgitt til «over 400 kilometer».
Også dette nivået er i ferd med å bli gjengs, etter at 500 kilometer var normen etter den gamle og nokså fantasifulle NEDC-normen.
Beregningene tyder på at BMW sikter seg inn på at iX3 bør kunne klare et gjennomsnittlig strømforbruk på rundt 1,8 kWh/mil ved nøysom kjøring og ellers gode forutsetninger.
Spesifikasjoner rundt hjemmelading, og størrelse på ombordlader, er det ikke sagt noe om foreløpig. For Norges del er det definitivt av interesse at framtidige elbilmodeller får ombordladere som kan hente ut maksimalt både fra IT- og TN-nett.
Førstnevnte (230V) er mest vanlig i Norge, og gir en teoretisk maks på 7,4 kW ladeeffekt, mens sistnevnte (400V) kan levere opptil 22 kW.
Av disse er altså en håndfull av de rene elbilene bekreftet for produksjon: BMW har i4 (bildet) på gang, som også skal få produksjonsstart i 2020 og er basert på konseptbilen
i Vision Dynamics. Den ble vist på bilutstillingen i Frankfurt i fjor høst.
I tillegg kommer såkalte iNext, nok en elbil som skal lanseres i 2021. Mye tyder på at denne til slutt får navnet i9.
BMW har nemlig sikret seg rettighetene til modellnavnene BMW i1 til i9, i tillegg til BMW iX1 til iX9 (altså både to- og firehjulsdrevne modeller).
Det er naturligvis også en viktig grunn til at han er raskt ute med å dele de første detaljene rundt den kommende iX3-modellen. Trolig vil det ikke gå altfor lang tid før BMW, i likhet med de fleste konkurrentene, åpner for forhåndsbestilling.
– Vi er et pionermarked for BMWs elektrifiserte modellportefølje og deler vår erfaring med resten av verden, fastslår Tegneby.
