Prøvekjørt: En hyggelig time med Jaguar I-Pace
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare å fastslå at Jaguars aller første elbil I-Pace, med etternavnet EV 400, leverer et svært overbevisende inntrykk.
– Det er en stor dag for oss som jobber med Jaguar endelig å kunne tilby prøvekjøring av nye I-Pace på norsk jord, sa Jaguars norske salgsdirektør John Helmersen før prøvekjøringen.
Bilene var såkalte «production prototypes», altså ikke helt som kundebiler, men både kjøreegenskaper og -dynamikk skulle være på plass. Utstyrsnivåene var de mer påkostede HSE- og First Edition-utgavene, i prisleiet rundt 800.000 kroner (innstegsnivået, kalt S, koster fra 599.000 kroner).
Etter en kjapp ruteplanlegging ble kursen satt ut av Oslo, i håp om å finne noe annet enn bare gater og motorvei. Langs Oslofjorden utover mot Slemmestad, og videre mot Båtstø, rakk jeg å bli litt kjent med bilen.
Men det er bare å understreke først som sist; dette er bare en bitteliten prøvesmak. En liten time bak rattet, før et par andre fikk prøve seg, er aldri nok til å bli kjent med en bil.
Og apropos sitting: De elektrisk justerbare setene er både faste og komfortable, og byr på den nødvendige sidestøtten. Kort oppsummert tar I-Pace «premium»-stempelet innvendig til et nytt nivå for elbiler. Ikke med tanke på utforming, men opplevd materialkvalitet og finish.
Det er flere knapper i midtkonsollen enn for eksempel hos Tesla, men samtidig færre enn hos øvrige tradisjonelle produsenter. To skjermer byr på info, og navigasjonen besørges via Google Maps, tilsvarende Tesla.
I-Pace holder hva den lover her, men prøvekjøringen foregikk stort sett i lavere hastigheter. Det ga også en pekepinn på gjennomsnittlig strømforbruk ved sommertemperatur, i dette tilfellet rundt 210 Wh/km.
Dette tilsvarte tilfeldigvis det oppgitte fabrikktallet etter den nye WLTP-testnormen.
Når vi vet at batteriet har en nettokapasitet på 90 kilowattimer (kWh), skulle det bety at vi kunne rullet mellom rundt 450 kilometer på en lading.
Det jeg rakk å få en tydelig idé om, er hvordan I-Pace er satt opp for å regenerere bremseenergi. Det er kort sagt ett trinn for «low» og ett trinn for «high». Det oppleves til forveksling likt som i en hvilken som helst Tesla, ved at bilen ruller lett i «low».
«High» gir relativt rask oppbremsing. Det gjør at I-Pace enkelt kan kjøres med én pedal , med mindre noe uforutsett oppstår. Jaguars folk forklarte at bremsekraften tilsvarer 0,4 G før de hydrauliske bremsene griper inn.
En annen egenskap man trenger lenger tid på å bli kjent med, er at I-Pace skal kunne «lære seg» hvordan den blir kjørt. For eksempel veien til og fra jobb.
Ifølge Jaguars folk kan det ta tre uker før bilen tilpasser seg eierens kjøremønster.
Og, som vi tidligere har nevnt: I-Pace har fått tilhengerfeste som tilvalg. Ikke minst fordi Norsk elbilforening har vært tydelig på at dette er viktig utstyr for nordmenn. 750 kilo tilhengervekt rekker naturligvis ikke til store campingvogner, men gjør at I-Pace fikser turen til miljøstasjonen etter du har ryddet i hagen eller du plutselig må anskaffe nye hvitevarer.
Han la til at produksjonen ser ut til å være i rute, og at de første demobilene til forhandlere forventes på veien i juli. Så følger kundeleveringene fra slutten av august.
– Vi får et hektisk andre halvår med å levere alle disse bilene på en ordentlig måte, sa Helmersen, med tanke på at antallet fort blir fem ganger høyere enn samtlige registrerte Jaguarer i hele 2017 (299).
PS. Vi kommer tilbake med grundig test av I-Pace så snart det lar seg gjøre.