Lading og parkering med elbil i Oslo
Slik bruker du kommunale parkerings- og ladeplasser i Oslo.
Snart kan du bare bruke appen «Bil i Oslo» for å å starte og betale for lading. Ladebrikker vil ikke fungere.
Til nå har du måttet bruke en RFID-brikke, slik som Elbilforeningens svarte ladebrikke, for å starte lading, og betalt via «Bil i Oslo»-appen.
Dette endres nå – les mer om det under:
Innhold:
Oversikt over Oslos ladere
Bruk gjerne Elbilappen. Velger du filteret Type 2 får du oversikt over alle ladestasjonen, også Oslo kommune sine.
Med Oslo kommunes egen app, Bil i Oslo, kan starte og betale for lading og parkering.
Pris
Sjekk nettsidene til Oslo kommune for oppdaterte takstgrupper og priser.
Oslo kommune må endre sin prismodell for gatelading
- Elbilforeningen har lenge jobbet for at Oslo kommune går over til prising per kWt, framfor timeprisen de har i dag.
- Ved timepris tas det ikke hensyn til hvor mye strøm du faktisk får på batteriet.
- Vi gir oss ikke før vi har endret Oslo kommunes prismodell for gatelading. Støtt vårt arbeid og bli medlem
Betaling for lading
Betaling per time for lading gjør du med Mobilappen Bil i Oslo.
Last ned appen her:
Les mer på Oslo kommunes nettsider
Husk at det er ladeplikt på ladeplassene. Finn heller en vanlig parkeringsplass dersom du ikke har behov for lading, biler som står parkert på ladeplasser uten å lade bøtelegges.
Husk type 2 ladekabel
For å kunne lade på ladestasjonene som åpnes med ladebrikke, må du ha med en egen type 2 ladekabel. Type 2 er standardkontakten for lading av elbil i Europa og alle nye elbiler kan lade på disse punktene dersom de har riktig kabel.
Type 2-kabel leveres som standard for mange elbiler, men kan også kjøpes hos din elbilforhandler eller hos autoriserte forhandlere av ladeutstyr.
Dette skiltet skaper forvirring
Dette skiltet er det mange som misforstår, og noen har til og med endt opp med å få bot.
Slik leser du skiltet:
Først og fremst, skiltet må leses tredelt (se bilde). Det blå hovedskiltet med hvit P (øverst) forteller deg at dette er en offentlig parkeringsplass hvor du kan parkere.
Under hovedskiltet er det i dette tilfellet to ulike underskilt, som må leses hver for seg. Det første underskiltet (i midten) sier at parkeringsplassene kun er for ladbare biler som står til lading, og at det koster penger. Dette underskiltet har ingen tidsbegrensning, og gjelder derfor hele dagen, hele året.
Det andre underskiltet (nederst) forteller at det er en makstid for å stå på ladeplassen (3 timer) som kun gjelder mellom kl. 9-20 på hverdager. Klokkeslettet som står i parentes gjelder for lørdager. Det vil altså si at dersom du parkerer kl. 19, kan du stå til kl. 11 neste dag.
Men husk! Du må betale for å stå på ladeplassen uansett hva klokka er.
Bruk urskive der det er påkrevd
Du må bruke urskive på parkeringsplasser som er skiltet med et symbol for urskive. Urskiven skal stilles inn på det tidspunktet du forlater bilen. Overstiges makstiden på skiltet, vil du risikere å få gebyr, følg derfor alltid skiltingen på stedet.
Urskive kan bestilles i nettbutikken på Min side.
Hurtiglading i Oslo
Det er flere hurtigladere både i og utenfor Oslo. Hurtigladestasjonene i Oslo driftes av private ladeoperatører. Du kan lese mer om hurtiglading her
Ladegarasjer
På Vulkan ved Mathallen på Grünerløkka har Fortum over 100 ladestasjoner, inkludert to hurtigladere. Her betaler du for parkering og for strømmen du bruker når du lader. Ladestasjonene kan åpnes med Elbilforeningens ladebrikke dersom den er registrert hos Fortum.
Under Akershus festning er det en elbilgarasje med 85 ladestasjoner. For å komme inn i anlegget må du først registrere registreringsnummer på kjøretøyet ditt
Du kan betale via Bil i Oslo-appen eller på parkeringsautomat på stedet.