Godt nytt for norsk batteri-industri: Nå kommer Norges første batterifagskole
PROSJEKTERER BATTERIFAGSKOLE: Fagskolen i Viken får 5,6 millioner i tilskudd for å opprette batterifagskole. Studietilbudet skal møte det voksende behovet for arbeidskraft innen norsk batteri-industri, en sektor som ligger an til en voldsom vekst de nærmeste årene.
– Sektoren vil trolig ha behov for 2-3.000 medarbeidere om bare to år.
– Rapporten de leverte beskrev kompetansebehovet på flere ulike nivåer for å etablere en fungerende batteriindustri i Norge.
Trenger flere tusen medarbeidere
– Sektoren vil trolig ha behov for to-tre tusen medarbeidere om bare to år, og derfor starter piloteringen ved Fagskolen allerede høsten 2022, fastslår prosjektlederen.
STORT BEHOV: Prosjektleder Tommy Hvidsten anslår at batterisektoren vil ha behov for to-tre tusen medarbeidere om bare et par år.
Fagskolen i Viken har vært involvert prosjektet og stilt seg i spissen for etableringen av bransjeprogrammet.
– Vi mener det er viktig med samarbeid på mange nivåer for å samle nødvendige ressurser i Norge og skape det beste utgangspunktet for en vellykket batteri-industri, sier Hvidsten.
Både utviklingen og gjennomføringen av Batterifagskolen må trolig foregå parallelt på flere undervisningssteder, fortrinnsvis ved de samarbeidende fagskolene.
Tommy Hvidsten er imidlertid ikke fremmed for å trekke inn ytterligere fagskoler i Norge for å få en bredest mulig plattform for programmet.
Fagskolen i Viken ønsker å rekruttere studenter fra hele landet, i første omgang industrioperatører og fagarbeidere med minimum fem års praksis i ryggen, men også de som ikke får lærlingplass, for eksempel innen elektrofaget.
Hele 25 prosent av elevene her mangler slik plass og kan være aktuelle kandidater for en studieplass ved Batterifagskolen.
– Vi skal nå i gang med utvikling av de seks modulene som Batterifagskolen vil bestå av, sier Hvidsten.
Studiene bygger på den eksisterende Industrifagskolen, og både malen og noe av innholdet blir hentet derfra. Men enkelte moduler må tilpasses og videreutvikles, samtidig som helt nye må etableres.
– Her dreier det seg om spesialfag som er direkte knyttet til batteriproduksjon. Fagskolen har trolig den kompetansen som trengs for å utvikle modulene, men kan trenge hjelp fra eksterne aktører som NTNU eller batteriprodusenten Freyr, som nå bygger sin første fabrikk i Mo i Rana, sier Hvidsten.
Fullførte studier ved batterifagskolen vil gi 30 studiepoeng og et vitnemål fra Fagskolen.
Undervisningen blir en hybrid løsning med nettbaserte studier, kombinert med fire samlinger. Fagskolen i Viken og de fire samarbeidende skolene kan alle bli aktuelle som studiesteder, avhengig av den lokale kompetansen ved hver enkelt skole.
Etableringen av Batterifagskolen er muliggjort gjennom et såkalt treparts bransjeprogram som er et samarbeid mellom partene i arbeidslivet og regjeringen.
Programmet skal bidra til at det etableres korte og fleksible utdanningstilbud tilpasset bransjenes behov.
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!