Tilhenger med tung last: Trekke båt med elbil? Dette må du passe på
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi gir deg noen gode tips før du hekter båten etter bilen.
Båtsesongen er i gang og det er gjerne på vår og høst man baler med båt og henger. Da skal båten enten i eller ut av vannet.
Men finnes det elbiler som trekker en båt da?
Selvfølgelig gjør det det. Det finnes stadig flere biler som trekker fra 750 kilo og oppover og per nå er BMW iX kongen på haugen. Den kan trekke 2500 kilo på tilhengerfestet.
Men det er mye å tenke på før du hekter henger med båt på kroken. Det gjelder uansett om du kjører utslippsfritt eller ikke.
Under vekttabellen gir vi deg noen gode tips før du legger ut på veien med båt hengende etter bilen. Mange av rådene er nyttige også hvis du skal trekke andre tunge ting enn båt.
Pass på vekten
- Tilhengeren: Sjekk vognkortet på tilhengeren for å se hvor mye den veier og hvor mye du kan laste.
- Båt: Båtens vekt skal stå stemplet i et metallskilt på båten, eller i papirene. Husk å regne på vekt med motor. Informasjon om vekt skal også finnes på motoren.
- Bilen: Hvor mye har bilen din lov til å trekke? Det finner du ut på hjemmesiden til Statens vegvesen. Der kan du legge inn skiltnummeret på bil og tilhenger, samt førerkortklasse. Da får du umiddelbart svar på om du har lov til å trekke den eller ikke.
Lær deg førerkortreglene
B: Hvis bil og henger har tillatt totalvekt på tilsammen under 3500 kilo kan man kjøre med vanlig klasse B-førerkort.
Dersom henger har tillatt totalvekt på 750kg eller mindre, kan man trekke hengeren på vanlig B-sertifikat også om samlet tillatt totalvekt overstiger 3500 kilo.Har du For eksempel en bil med tillatt totalvekt 3500 kilo, kan du slepe en henger med tillatt totalvekt på 750 kilo i tilegg.
96: Dersom bil og henger har tillatt totalvekt på tilsammen mellom 3500 og 4250 kilo, kan du få en ny «kode 96» i førerkortet. Krever obligatorisk opplæring, men du må ikke avlegge førerprøve.
BE: Når bil og tilhenger har tillatt totalvekt på til sammen mellom 4250 og 7000 kilo, må du ha førerkortklasse BE. Dette krever opplæring og førerprøve. Hengerens tillatte totalvekt kan ikke overstige 3500 kilo.
C1E: Selv om trekkbilen tilhører klasse B, må føreren ha klasse C1E når tilhengerens tillatte totalvekt overskrider 3500 kilo.
Sikre lasten
Det er viktig å sikre båten i alle retninger. Den står på hjul.
- Bruk en stropp foran som festes gjennom baugkroken eller kryssholtet og bakover på hver side av båthengeren. Den hindrer at båten kommer fremover under bremsing.
- Bruk en stropp på hver side bak. Ikke en som går over båten. Da kan den skli og flytte tyngdepunkt. Disse fester du skrått fremover, for å hindre båten i å skli bakover. Bruk gjerne kluter, håndklær eller svamper for å beskytte gelcoaten der stroppene ligger på båten.
- Motoren tiltes helt opp før, sett transportsikringen i posisjon og tilt motoren tilbake.
Kontrollpunkter før kjøring
- Ta en runde og sjekk stroppingen.
- Sjekk alle lys
- Ta en bremsetest før du tar turen på veien.
…under kjøring
- Bilen oppfører seg helt annerledes med båt bak.
- Mange båthengere har boggihjul som styrer bilen noe mer enn en aksel.
- Husk at båten fort er en halvmeter eller mer bredere enn bilen.
- Sjekk speilene nøye for å sikre at du holder deg innenfor feltet.
- Ta litt ekstra gode svinger for at hengeren ikke skal kappe svingen.
…under utsetting av båt
Det kan være greit å ha med seg hjelp når båten skal ut.
- Fjerne alle stropper.
- Husk å fjerne lysrampen eller slå de ut før du rygger ut i vannet.
- Stopp før felgene treffer vannkanten. Man ønsker ikke å fylle navene med vann, spesielt ikke saltvann.
- Pust med magen.
Nye fartsgrenser
Fra første mars 2022 økte forøvrig fartsgrensen for tilhenger uten brems fra 60 til 80 kilometer i timen.
Samtidig ble kategorien Tempo-100 innført. Den gir deg rett til å kjøre i 100 kilometer i timen dersom campingvognen/tilhengeren oppfyller kravene. Da må den også vises til EU-kontroll på lik linje med personbiler. Det kreves godkjente støtdempere, stabilisatorkobling eller Elektronisk stabiliseringssystem.
Les også
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!