Hopp til innhold

Dette bør du tenke på når du skal på elbilferie i utlandet

Les dette før du pakker bilen, tar på solbrillene og legger i vei!

Planlegg turen

Å planlegge turen på forhånd, sparer deg for tid og unødvendig stress. Last ned ElbilAppen med ladekart og ruteplanlegger for elbil, og planlegg reiseruten med ladestopp i forkant.

Da er du forberedt på det meste, også hvor du finner alternative ladepunkt, eller en alternativ rute, i tilfelle ladekø eller ladere ute av drift.

Hurtiglading underveis

Vi anbefaler selvfølgelig bruk av Ladeklubben og vår blå ladebrikke.

Ladeklubben er koblet opp mot de største ladenettverkene i Europa, som er Hubject, Gireve og e-clearing. I tillegg har vi egne avtaler med utvalgte ladeselskaper i Norge og Norden. Med appen Ladeklubben og den blå brikken kan du bruke 40.000 hurtigladere i hele Europa.

I appen Ladeklubben finner du alle ladepunktene og priser enkelt i kartet.

I Elbilappen kan du lage deg en reiserute, og få forslag til ladestopp underveis. Her kan du også filtrere på ladestasjoner som støtter Ladeklubben.

I 2022 kjørte vi to turer to turer, én i Sverige og Danmark, og én som gikk tur/retur Milano, utelukkende ved bruk av Ladeklubbens blå ladebrikke. Dette var i alle hovedsak uproblematisk. Du kan lese mer her:

Bli med Ladeklubben på elbilferie:

Dette lærte vi av å kjøre tur-retur Milano med elbil

Den blå ladebrikken er forhåndsregistrert på deg, det eneste du trenger å gjøre er å legge til bankkortet ditt. Med den blå ladebrikken har du ikke behov for så mye planlegging i forkant.

Sjekk priser på lading

Før du setter i gang lading, er det lurt å finne ut hvor mye det koster. Her kan det være store prisforskjeller ladeselskapene imellom.

Noen selskaper har også prispåslag for roaming.

Hva er roaming?

Roaming betyr at ladeselskap som tilbyr offentlig tilgjengelig lading, har åpnet opp ladenettverket sitt for flere aktører.

Slik kan elbilister være kunde ett sted, og lade hos flere selskaper. Elbilforeningens blå ladebrikke er et eksempel på en slik ladetjeneste.

Bruker du den blå ladebrikken, finner du prisen enkelt i appen Ladeklubben.

Kan alle bruke Teslas ladere utenfor Norge?

Nå er deler av Teslas store nett av superladere åpent for alle i hele Europa.

Mesteparten av Tesla-ladere er tilgjengelig for alle biler med CSS-ladeport. For å ta dem i bruk, må du laste ned Teslas app og registrere deg der.

I dette kartet kan du følge med selv og se hvilke Tesla-ladere som til enhver tid er åpne for alle.

Sjekk om du kan lade der du overnatter

Det beste er å lade elbilen mens du sover. Stadig flere hoteller tilbyr lading og det er perfekt å starte dagen med fulladet batteri. Flere kjøpesentre, restauranter og andre fasiliteter har også ladetilbud til sine gjester.

Sjekk ut hvilke muligheter som finnes der du planlegger å overnatte eller ta en lengre stopp underveis.

Husk å ta med bilens ladekabler

Det er lurt å ta med kabel for nødlading (stikkontakt) og kabel for normallading (type 2).

Du trenger ikke en egen kabel for hurtiglading, der er kabelen allerede fastmontert på hurtigladeren.

Motorveier er ikke rekkeviddens beste venn

Elbilens forbruk øker uproporsjonalt mye når du kjører i over 100 km/t.

Kjører du på Autobahn i hastigheter opp mot 150 km/t eller mer, kan du oppleve at bilens oppgitte rekkevidde halveres.

Det betyr hyppigere ladestopp og du risikerer også at turen blir dyrere.
Så med mindre målet er å tilbakelegge for eksempel Tyskland raskt, kan det være en idé å legge i hvert fall deler av ruten på mindre veier og heller bruke litt lenger tid på transporten.

På denne måten opplever dere mer også. Det er som regel lite spennende å se langs de store motorveiene.

Men uansett om du vil ta det rolig eller gasse på, vil vi anbefale at du bruker ruteplanleggeren i Elbilforeningens app, ElbilAppen.

Hva hvis vi får tekniske problemer med bilen underveis?

De fleste som planlegger utenlandstur i elbil, har et kjøretøy av nyere årgang med god rekkevidde. Disse er normalt svært driftssikre, og sjansen for alvorlige problemer underveis er minimal.

Skulle likevel uhellet være ute, kan det være lurt å sjekke hvilke tilbud som finnes for din bil i landene dere planlegger å besøke. Ingen andre land har en elbiltetthet i nærheten av Norges, og noen steder kan det være svært glissent mellom forhandlere og servicetilbud.

En billig forsikring kan være å benytte seg av vårt medlemstilbud om Viking veihjelp til kun 450 kroner per år. Da er du sikret assistanse uten egenandel i Norge og Europa om uhellet skulle være ute.

Du kan lese mer her:

Veihjelp fra Viking

Kun kr 450,– for 12 måneder – uten egenandel.

Elbilforeningens ladekart

Du kan laste ned ElbilAppen for enklere tilgang på din mobil. Er du medlem, får du digitalt medlemskort og andre medlemsfunksjoner.

Trykk her for å få kartet i fullskjerm