Hopp til innhold

Avinor skal for alvor teste ut elektriske flyvninger fra i høst: Snart klart for lading av elfly på Sola

KLAR FOR TAKE-OFF: Snart er det klart for at BETA ALIA kan lade på Sola lufthavn før den drar på testreiser mellom Stavanger og Bergen. Småflyet har et vingespenn på 15 meter og total ladetid skal være på under en time, anslår selskapet selv. Foto: BETA Technologies.

Avinors flyplasser skal være testarena for elektrisk luftfart. Nå bestiller de sine aller første hurtigladere designet for fly.

Elfly er fortsatt i startgropen, men nå har Avinor en anbudsutlysning ute for å få på plass Norges aller første hurtigladere for elektriske fly.

Det kommer som følge av at Avinor og Luftfartstilsynet har inngått et samarbeid for å teste og demonstrere null- og-lavutslippsfly i Norge.

Allerede til høsten skal et elfly ta fatt på ruta fra Stavanger til Bergen. Dermed må det ladeinfrastruktur på plass i begge ender før testingen kan begynne.

Testflyvningene er planlagt høsten og vinteren 2025/2026.

PS: Avinor kommer til konferansen Nordic EV Summit i april for å fortelle om planene for og utrullingen av elektrisk luftfart i Norge.

Hurtiglading

Avinor forventer at det vil sertifiseres flere nye ladbare fly i årene fremover, og at behovet for lading vil øke i takt.

Flyet som skal testes først er av typen ALIA, som leveres av amerikanske BETA og som flys av Bristow Norge.

Det skal først testflys lokalt rundt Sola lufthavn før Bergen står for tur senere i høst.

Bli medlem i dag!

I Stavanger vil det bli kjøpt en hurtiglader som skal installeres for fast bruk, den skal senest være på plass 1. juni.

I Bergen skal man i første omgang bruke en mobil batteribank for lading innen 15. august.

Laderne skal bruke CCS-kontakten som vi kjenner fra vanlige hurtigladere for bil, men det trengs fysiske tilpasninger for å være kompatibel med utformingen til et fly.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Få tilbydere

Avinor opplyser om at luftfarten har strengere krav til ladenettverk enn det vanlig biltrafikk har, blant annet med tanke på avstand mellom flyrute og lader.

De ønsker i tillegg at laderen skal kunne levere høy effekt kontinuerlig og ikke falle under 300 kW effekt i løpet av ladeøkten. Dette er det angivelig bare en produsent som får til per i dag.

Derfor har Avinor en oppfordring til bransjen:

– Avinor ønsker å involvere den norske leverandørindustrien og få flere ladeaktører på banen gjennom testarena-prosjektet, sier Anders Kirsebom, konsernsjef i Avinor.

Widerøes nullutslippsprosjekt tildelt forskningsmidler:

Satser på elektriske rutefly i deler av Norge fra 2026

 – Elektrifiseringen av bilparken i Norge har bidratt til at norske aktører innenfor lading har designet mange innovative løsninger for lading av ulike kjøretøy. Avinor håper å se den samme innovasjonsevnen i denne anskaffelsen, og at vi mottar mange tilbud, selv om ingen har en ferdig løsning i dag, sier han.

Les også