Elbilferie uten hurtiglading: Blomster og blundere på Norges kanskje vakreste øy
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi nærmer oss målet. Og belønner oss derfor med en aldri så liten improvisert avstikker. Sånn er det på elbilferie.
Vi har altså fått det for oss at vi ikke ønsker å tilbringe elbilferien vår på ladestasjoner.
Og i hvert fall ikke i kø foran hurtigladestasjonene.
– Tenk så deilig å kunne våkne på campingplassen eller hotellet og ha fulladet bil før du tar turen videre, eller la bilen lade mens du selv er i en opplevelsespark eller annen turistattraksjon, sa Elbilforeningens politiske rådgiver Markus Rotevatn.
Dette skjedde en dag han var ekstra lei av å være politisk rådgiver på kontoret.
Han ville heller være det på veien. Og han ville på elbilferie.
Dermed tok han med seg undertegnede og kollega Karoline Haugland på en ukes elbilferie i Norge – riktignok i slutten av april – med et klart mål om ikke å hurtiglade.
Og vips, så var vi på tur:
Formålet med turen var også å skape blest om behovet for destinasjonsladere over det ganske land, og å sjekke om vi klarte å gjennomføre en lang norgestur bare ved hjelp av denne typen lading.
Samtidig ønsket vi å få innehavere av severdigheter, attraksjoner og overnattingssteder til å forstå at dette er noe de ønsker å tilby gjestene sine som ankommer i elbil.
– Det smarteste på elbilferie er jo å lade bilen når den likevel står parkert. Og dette er jo nettopp essensen i det kanskje litt vanskelige ordet «destinasjonslading», sier Rotevatn.
Tut og kjør på kryss og tvers
Reisen har du kunnet følge på Norsk elbilforenings Instagram-konto (@elbilforeningen) samt på Facebook og her på elbil.dev08.dekodes.no.
Her er vårt første reisebrev fra turen. Det er ganske artig, om vi skal si det selv:
Og det andre, minst like fint og rart. I tillegg kan du her få velge mellom fossil – og elbil:
Men nå er vel tiden moden for plukke opp hansken der vi slapp den sist, nemlig i Førde.
Tung elbilpolitisk rådgivning på Knutholmen
Vi overnattet i Førde dels fordi de hadde destinasjonslader på hotellet vi overnattet på, dels fordi vi etter planen skulle få være med en på fartsfylt båttur med en elektrisk rib i Førde-traktene. Nærmere bestemt i Florø, der Evoy, et firma som spesialiserer seg på dette, holder til.
Men båtturen ble det ikke noe av, og det var kanskje like greit, siden finværet vi har vært velsignet med så langt har blitt skiftet ut med en håndfull plussgrader og bistert regn.
Vi drar videre til Kalvåg i Bremanger. Vi hadde aldri hørt om noen av disse stedene, men det har turleder Rotevatn.
Han har nemlig gjort sin research for elbilferien han har fått oss med på, og nå lokker han med at han har funnet frem til det som ifølge ryktene er «Norges vakreste øy» – og der har de også destinasjonsladere.
Vi bygde ut før det var noen hurtigladere i denne delen av fylket, og folk lurte jo i begynnelsen på hvorfor vi dreiv og satte opp ladebokser for elbil. Men så merka vi med en gang at etterspørselen ble veldig stor.
martine fosse, hotellsjef på knutholmen
Vi hadde ikke trengt å dra dit, vi hadde hatt mer enn nok rekkevidde til å ta oss rett til Geiranger.
Men hey, vi er jo på elbilferie, og en viss Rotevatn har visst fått klare indikasjoner om at de hungrer etter elbilpolitisk rådgivning der på øya, selv om de altså allerede har flust med destinasjonsladere der.
Det holder for oss: Knutholmen, her kommer vi!
Tårer og blomster
Førde beholdt regnet, konstaterer vi idet vi kjører ut av en av de utallige tunnelene underveis.
Himmelen sprekker litt opp, kanskje vender sola tilbake?
Det første vi ser, er selveste godfisken.
Vi kobler elbilferiebilen vår til et av de åtte ladepunktene de har satt opp på Knutholmen, idet hotellsjef Martine Fosse dukker opp med blomster.
Det blir nesten for mye for oss. Vi blir grøtet i stemmen og tørker diskret en tåre.
– Vi bygde ut før det var noen hurtigladere i denne delen av fylket, og folk lurte jo i begynnelsen på hvorfor vi dreiv og satte opp ladebokser for elbil. Men så merka vi med en gang at etterspørselen ble veldig stor, forteller hotellsjef Fosse.
Hun er datter av Svein og Mariann Fosse som starta Knutholmen-hotellet i 1986, men nå driver hun det sammen med broren Jan Fredrik.
Skjønt hotell og hotell, Knutholmen-etablissementet er spredt over flere bygninger og et større område – og selv om den innvendige standarden er tipptopp, er bygningene sett utenfra i mer eller mindre tradisjonell sjøbu-stil.
Og ladepunktene er altså spredt rundt hele bukta. Slikt gjør Elbilforeningen så blid, så blid.
– Elbilladere er noe av det første mange av gjestene spør om før de booker rom, egentlig. Derfor bygde vi ut de første ladepunktene for fire år siden, og siden har vi bygd ut litt og litt, sier Fosse før hun vandrer fornøyd videre til resepsjonen.
Uten å overrekke oss blomstene? Vi står igjen med lange øyne og utstrakte armer.
– Å, dere trodde de var til dere? Hehe. Beklager, vi skal pynte i restauranten med disse.
Puter og godfisk
Om det ikke vanker blomster til gjestene, mangler det i hvert fall ikke puter på rommene.
Et spørsmål melder seg: Hvor skal man egentlig kunne sove her, hotellsjef Fosse?
– Vi kommer inn på rommene om kvelden og rydder de vekk, samt demper belysningen. Vi har heldigvis puteskuffer under sengen, opplyser hotelldirektøren.
En liten badstubåt har de også. Det mankerer ikke. Det virker nesten som de har alt her ute. Vi må innrømme at vi er ganske betatt.
Denne badstuen skulle vi lauget oss i og stupt i fjorden fra, hadde det ikke vært for at enkelte av oss sirlig må nedskrive disse ord.
Det hadde vært fint med noen trøstende blomster.
Men nå må vi gi oss for dagen. Vi har en godfisk å spise opp. Og snart det middag. Og kanskje forrett. Og sikkert dessert.
Ferie og jobb i skjønn elbilforening!
I morgen kommer siste del i sagaen om Elbilforeningens elbilferie.
Les også
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!