Bonde med helomvending: – Batterimaskiner er framtida

Sauebonde Arild Moe har gått helt elektrisk på utstyrsfronten. Dommen hans er klar: – Dette er en helt annen verden.
Denne saken ble opprinnelig publisert i en litt annet form på Norsklandbruk.no. Den er skrevet av journalist Knut Houge, men er blitt tilpasset for elbil.dev08.dekodes.no og er gjengitt med tillatelse.
– Jeg kommer helt sikkert ikke til å gå tilbake til bensindrevne motorsager, motorryddesager og jordbor, sier Arild Moe.
Bonden har fått sansen på å bytte ut arbeidsutstyret sitt med elektriske varianter.
På Arilds sauebeite testet han både ei kraftig kjedesag, ei ryddesag, et jordbor, et fjellbor og en multimaskin, som han brukte både som vannpumpe og stangsag.
Han er avhengig av å gode verktøy for å vedlikeholde gjerdene rundt beitet, men en yrkesskade gjør at det ikke er så enkelt med tunge verktøy som rister og bråker.
Må unngå vibrasjoner
Etter å ha jobbet i 24 år med maskiner som vibrerer, har Arild pådratt seg yrkesskaden HAVS, som står for «hånd-arm-vibrasjonssyndrom».
Dette er en betegnelse på skader på blodårer, nerver eller muskel- og skjelettsystemet, forårsaket av hånd-arm-vibrasjoner.
– Denne skaden gjør at jeg alltid må gå med hansker ute. Gjør jeg ikke det, får jeg «likfingre» med en gang. Det finnes dessverre ingen medisiner mot denne lidelsen. Det eneste som jeg kan gjøre, er å unngå bruk av vibrerende verktøy, forteller Moe.

Da utstyrsleverandøren kontaktet Arild Moe og tilbød ham å teste proffmaskinene til Makita, og sa at disse hadde mye mindre vibrering enn bensindrevne maskiner, var han først skeptisk.
– Men jeg trengte ikke å bruke deres kjedesag og ryddesag mer enn en halv dag før jeg var overbevist om at disse skulle jeg ha.
Han har allerede solgt motorryddesagen sin på finn.no, og det er sannsynlig at de to andre motorsagene hans går samme vei.
Flere verktøy
Først startet sauebonden med å rydde over og under gjerdene på beitet.
Neste fase var å gjerde inn nye beiteområder og erstatte ødelagte gjerdestolper. Til dette arbeidet prøvde han ut en borhammer for å sette ned armeringsjern i fjellet, slik at stolpene kunne festes til disse.
I tillegg testet han jordbormaskinen til Makita. For å fjerne trær som hadde lagt seg over gjerdene, fikk han også låne et par kjedesager og ei stangsag i flere deler.
– Kjedesagene fungerer overraskende bra. De gir utrolig mye mindre vibrasjon enn de motorsagene jeg vanligvis har brukt, og du kan fint bruke dem uten hørselvern. Dette har gitt meg en helt ny hverdag.
Bedre ryddesager
Bonden har testet flere ryddesager, og den elektriske varianten er han spesielt godt fornøyd med.
– Her er 98 prosent av vibrasjonen borte. Jeg har gjennom årene gått mange timer langs gjerdene med motorryddesag. Når jeg har tatt en pause for å fylle på bensin, er jeg helt gåen i fingrene.
– Det er bare så behagelig å bruke batteriryddesagene, og så er de jo også mye sterkere. De slår i filler alt. Det er ikke noe problem å sage ned trær med deres ryddesager. Jeg føler at det ikke er noe motstand, sier han.

– Hva er grunnen til at ryddesagene på batteri er sterkere enn motorryddesagene?
– Det er nok fordi de har en elmotor. Det blir som med en elbil. Den har en vanvittig «akselerasjon».
Går elektrisk
Makita begynte å produsere maskiner med 40V-batteri for tre år siden, som erstatning for tilsvarende bensindrevne eller ledningsbaserte produkter.
Dette er utstyr ment for profesjonelt bruk og sortimentet teller nå over 210 varianter. Maskiner for vanlig bruk benytter 18V-batterier.
Batteriene til 40V-maskinene er ikke bare kraftigere enn 18V-batteriene til de «vanlige» Makita-produktene, de er også mer hardføre.

Veggene rundt batteriet er dobbeltkapslet. Det er en indre kjerne rundt battericellene som hindrer vann i å komme inn til kontakter og battericeller.
En ytre ramme har flere åpninger der vannet kan renne igjennom. Denne fungerer også som en fjæringsmekanisme. Dette gjør at disse batteriene tåler mer støt og slag.
– Jeg brukte tidligere den største motorryddesaga til Stihl. Jeg opplever at jeg kommer lengre med et 8-ampersbatteri enn jeg gjorde med en tank på Stihl-saga.
– I stedet for å bære med meg en kombikanne med olje og bensin, har jeg nå bare med meg et ekstra batteri i lomma. Dermed sparer jeg både vekt og tid, og så slipper jeg å dra i snora hver gang jeg skal starte opp, kommenterer Arild.
40V-batteriene til Makita er relativt kostbare. Prisen på et 8-ampersbatteri ligger hos de fleste forhandlere på godt over 5 000 kroner.
Mindre vedlikehold
Carl Fredrik Lundiin i Makita hevder at en bonde som bruker proffverktøy på batteri mye, i løpet av få år vil ha tjent inn igjen innkjøpskostnadene, i form av sparte kostnader til bensin, reparasjoner, vedlikehold og arbeidstid, hvis vedkommende brukte tilsvarende verktøy på bensin.
– Batteriproduktene har også mye lengre levetid, fordi de ikke har stempler, bensinpumper eller forgassere som tar kvelden, sier han.
– En annen fordel med å ha ei kjedesag på batteri i stedet for ei motorsag, er sikkerheten, sier Arild Moe.
Han forteller om en jobb han nylig gjorde, der han skulle felle en del store trær som sto i en bratt skråning. Nedenfor der han sto, var det 18 meter rett ned. Arild Moe hadde derfor med seg en sikkerhetsmann med sele og tau som skulle sikre ham.
– Der jeg sto, hadde jeg mer enn nok med å holde balansen. Da var det godt å slippe å måtte dra i snora for å starte saga. I denne situasjonen var det en viktig forskjell å bare kunne gi gass.
Carl Fredrik Lundiin tror det knapt vil bli solgt bensindrevne motorsager i Norge om ti år.
– I framtida vil det komme nye battericeller som er mye bedre. Da vil det ikke lenger finnes noen argumenter for å bruke bensin, snarere tvert om. Med batteriverktøy slipper du eksos, støy, vibrasjon og senskadene av disse, fastslår han.
For se den originale artikkelen med gjennomgang av alle verktøyene som ble testet, kan du klikke her.