Hopp til innhold

Månedens bruktbil-vurdering – de såkalte "elbiltrillingene": Elbil til prisen av en elsykkel

STYGG ANDUNGE? Trioen Peugeot iOn (på bildet), Mitsubishi i-MiEV og Citroën C-Zero er blant de rimeligste brukte elbilene. På landevei og motorvei er de litt utenfor sitt rette element, men i byen trives de som andunger i vannet. Alle foto: Jamieson Pothecary / elbil.dev08.dekodes.no

De såkalte «elbil-trillingene» er små, med kort rekkevidde, treig lading og lite utstyr. Og dermed så billige at de likevel kan være blant de beste bruktkjøpene. Men bør du kjøpe en av dem?

Peugeot iOn og Citroën C-Zero er begge elektriske småbiler basert på Mitsubishi i-MiEV – pioneren som sammen med disse to omtales som de såkalte PSA-trillingene.

Det var Mitsubishi som utviklet plattformen, mens de franske merkene satte sitt eget preg på design og merkevaredetaljer. Teknisk sett er de så godt som identiske, med kun små variasjoner i utstyr og utseende.

Dette bør du sjekke:

Råd til deg som vil kjøpe brukt elbil

Trillingene er enkle, ukompliserte og fire seter store. Med en teoretisk rekkevidde på litt over 10 mil under optimale forhold, er de først og fremst tiltenkt bykjøring og småturer.

Til tross for en beskjeden lengde på 3,48 meter er disse småbilene overraskende fleksible i hverdagen – og kan fungere ypperlig som bil nummer to.

Interiør og praktiske løsninger

Utformingen av bilen gjør at den overraskende nok har god plass til fire voksne, med bra takhøyde og grei komfort.

Luksus er det derimot lite av – setejusteringen er manuell, og setevarme finnes kun i forsetene. For de som sitter bak, kan seteryggen justeres i vinkel, men ellers er det sparsomt med finesser.

FLEKSIBEL: Seteryggen kan justeres i flere vinkler – enten for å gi baksetepassasjerene litt bedre komfort eller for å stjele noen ekstra liter til bagasje.

Bagasjerommet rommer beskjedne 166 liter, noe som sier sitt om bilens bruksområde – små handleturer og ærender i nærområdet.

Mangelen på både takstativ og tilhengerfeste begrenser fleksibiliteten ytterligere, men det betyr ikke at den er praktisk ubrukelig.

Baksetene er delt 50/50, og med dem nedfelt får du overraskende nok 860 liter bagasjeplass. Den store bagasjelukeåpningen gjør det mulig å utnytte plassen effektivt.

Undertegnede, som selv eier en Peugeot iOn, har fraktet alt fra hageavfall til kommoder i bilen – og faktisk får du plass til ski mellom forsetene hvis du legger ned ett eller begge baksetene.

Apropos baksetene, begge har Isofix-fester, og med store døråpninger fungerer bilen fint for småbarnsfamilier.

Men la det være sagt: Barnevogna får du neppe med deg.

ENKEL ANKOMST: Store døråpninger og karosseridesignet gir overraskende god plass, både for store og små.

Slik er den på veien

Til tross for en 0–100 km/t-tid på over 15 sekunder, oppleves bilen som ganske kvikk i bytrafikken.

Den er ekstremt smidig, du sitter høyt og har god oversikt, noe som gjør den lettmanøvrert i tett trafikk – det er kanskje ikke så rart undertegnede omdøpte sin til «Mario Kart».

VINKELSLIPER: Rattutslaget på Peugeot iOn er voldsomt, noe som gjør den ekstremt manøvrerbar når plassen er knapp. Perfekt for trange bygater og snevre parkeringsplasser!

I trange parkeringshus er disse småtassene i sitt ess. Med bakhjulsdrift og et vanvittig rattutslag kombinert med en lengde på under 3,5 meter, er det nesten utrolig hvor lite plass som trengs for å parkere den.

Vi duelltester Citroën ë-C3 mot Dongfeng Nammi Box:

To nykommere under 250 000 kroner – hvilken er best?

På motorvei klarer den å holde følge med trafikken, men i hastigheter over 90 km/t begynner den å slite – både med kraft og strømforbruk.

Og til tross for bakhjulsdrift og lav vekt, gjør bilen en overraskende god jobb på vinterføre.

ESP-systemet jobber effektivt for å holde den stabil, men noen vil nok finne det ubehagelig at bakenden har en tendens til å «leve» litt på glatt føre.

HJEMMETJENESTE: Størrelsen og prisen gjør iOn perfekt som bil nummer to for familien – ideell til småærender og kortere turer.

Denne bør du kjøpe

Bilmodellen ble lansert rundt 2010–2011 og ble solgt ny frem til omtrent 2020.

Gjennom hele produksjonsperioden forble bilen stort sett uendret, med kun små detaljer som ble justert underveis.

Derfor er tilstanden og eierhistorikken viktigere enn årsmodellen når du skal kjøpe brukt. Det kan være smartere å velge en eldre bil med få eiere og lav kilometerstand enn en nyere modell med mye slitasje.

Mange av disse bilene har vært i bruk i arbeidslivet, særlig i kommunal sektor. Disse har ofte høy bruksslitasje og bør vurderes ekstra nøye før man eventuelt kjøper.

SPARTANSK: Komfortnivået er på det nøkterne – her får du kun det mest nødvendige: klimaanlegg, setevarme (men bare til sjåføren) og elektriske vinduer. Stereoen har bluetooth, og høyttalerne leverer overraskende god lyd. Men om vinteren må varmen stort sett stå på full guffe for å holde rutene isfrie og temperaturen på et levelig nivå.

Dette kan du forvente å måtte betale

Inngangsbilletten ligger på rundt 20.000 kroner for et helt ok eksemplar med grei kilometerstand.

Det er mulig å finne biler helt ned mot 10.000 kroner, men disse har som regel en del feil, mangler og betydelig bruksslitasje.

For en pent brukt modell fra 2017 eller nyere må du regne med å betale fra 40.000 kroner – men selv det er likevel en utrolig lav pris for en bil, faktisk billigere enn mange elsykler.

Volkswagens ID. EVERY1 ble vist i kveld:

Her kan du se VWs billigeste elbil

Rekkevidde og lading

Det spesielle med disse tre småtassene var at de var først ute med å tilby hurtiglading i elbilmarkedet.

Ifølge spesifikasjonene skal de kunne lades fra 0 til 100 prosent på en halvtime.

Rekkevidden er oppgitt til 150 kilometer (NEDC), men i praksis kommer man sjelden i nærheten av det. På sommeren kan du presse ut rundt 100 kilometer – forutsatt at du lar klimaanlegget være av.

Om vinteren halveres rekkevidden, sånn omtrent.

Som regel må varmeapparatet stå på full guffe for å holde temperaturen på et akseptabelt nivå og hindre dugg på rutene – og da forsvinner strømmen raskt …

SAKTE HURTIGLADING: Her går det i CHAdeMO for hurtiglading, med en beskjeden maksimal effekt på 40 kW. Men med et batteri på kun 16 kWt tar det uansett ikke lang tid før du er oppe i 80 prosent.

Se opp for dette

Regenereringen kan ikke skrus av, og kombinert med bilens lave vekt betyr det at bremsepedalen sjelden er nødvendig under normal kjøring.

Dette fører imidlertid til et velkjent elbil-problem: Rust på bremseskivene, som ofte må byttes ut lenge før de egentlig er utslitt.

Trommelbremsene bak er heller ikke immune mot rust, og har en tendens til å låse seg i kulda.

SMÅSKADER: Disse billigbilene har sjelden fått luksusbehandling, og småbulker og riper er nærmest standard. Heldigvis er skjermene i plast, så skadene er stort sett kosmetiske.

Et annet kritisk punkt er bremserørene, som er plassert mellom batteripakken og karosseriet.

Dette gjør dem utsatt for korrosjon, og skulle de trenge utskifting, må hele batteripakken demonteres – en tidkrevende og kostbar operasjon.

Mange av disse bilene har vært brukt som sekundærbil i en familie eller som bedriftskjøretøy, ofte med begrenset vedlikehold.

Det er derfor vanlig å finne småskader og slitasje på dem både utvendig og innvendig.

SVAKHET: Spaken for baksetejustering er kjent for å knekke lett. Undertegnede har løst problemet på MacGyver-vis – med en fastnøkkel.

Et kjent problem er at spaken for å brette ned baksetene har en tendens til å knekke lett.

Også 12-voltsbatteriet er en svakhet. Det får ofte for lite lading på korte kjøreturer, noe som øker risikoen for utladning – særlig i kaldt vær.

Tips for deg med litt større budsjett

Renault Zoe gir deg bedre rekkevidde for litt mer penger, mens Volkswagen e-Up! byr på et mer moderne og kult design, bedre opplevd kvalitet og kjøreegenskaper. Men den er ikke like praktisk som trillingene.

Test av Renault Zoe Z.E. 50 R135: Rask, men ikke rask nok

Og for deg med litt mindre budsjett …

Det er ikke mye som er billigere – så alternativet blir kanskje å takke ja til en Buddy eller en Th!nk?

Men det er langt fra sikkert at du slipper billigere unna her, for disse begynner å bli samleobjekter …

Var med på «fødselen» til elbilen som har fulgt ham siden:

Buddies til reisens slutt

Vår vurdering

En billigere inngangsbillett til elbil finnes ikke. Hvis du kun kjører korte turer eller bare trenger en enkel bil nummer to til hverdagen, kan Peugeot iOn, Citroën C-Zero eller Mitsubishi i-MiEV være et ukomplisert og råbillig alternativ.

Per i dag ligger det rundt 100 eksemplarer av Peugeot iOn, Citroën C-Zero og Mitsubishi i-MiEV til salgs på finn.no, med priser fra 10 000 til 100 000 kroner.

Et kupp for noen – en kuriositet for andre …

Bli medlem i dag!

Les også