Hopp til innhold

Månedens bruktbil-vurdering – Volkswagen ID.3: Fra lanserings­skuffelse til bruktkupp

SKEPSIS: Til og med jakthunden var usikker på om Volkswagen var på riktig spor med ID.3. Bilen som skulle erstatte den helelektriske Golfen, manglet mye av det som gjorde forgjengeren så genial. Men på bruktmarkedet fremstår bilen i et annet lys, og vil for mange være et godt valg. Alle foto: Jamieson Pothecary/elbil.dev08.dekodes.no

Volkswagens ID.3 traff ikke blink fra start, men har funnet formen med tiden. På bruktmarkedet kan den gi deg rekkevidde, komfort og kjøreglede til svært gunstig pris.

Hva slags bil er dette?

Da Volkswagen ID.3 rullet inn på markedet høsten 2020, var det med ambisjonen om å sparke i gang Volkswagens store elektriske revolusjon.

ID-navnet står som kjent for «Intelligent Design», og bilen skulle være den spirituelle arvingen til Golf – bilen som Top Gears James May en gang kalte verdens beste.

VW lovet ytre mål som en Golf, men med innvendig plass på nivå med en Passat. Førstnevnte stemmer i hvert fall på millimeteren – bilene er nesten identiske i lengden, og ID.3 strekker seg én centimeter høyere.

Tøff start

Dessverre for Volkswagen og en del tidlige bilkjøpere, fikk ID.3 en tøff start, preget av forsinkelser og barnesykdommer.

Da modellen endelig traff veiene, sto utfordringene nærmest i kø: sviktende 12V-batterier, dugg på frontruter, softwaretrøbbel og problemer med bremser – for å nevne noe.

Enda verre var det at flere av elementene som gjorde Golf så genial, rett og slett var utelatt.

Bagasjerommet var beskjedent, hengerfeste fantes ikke, taklast var utelukket, og interiøret virket billigere enn forventet.

Dessuten ble bilen kun levert med bakhjulstrekk, til tross for at Volkswagens nye elektriske MEB-plattform skulle gi maksimal fleksibilitet.

Månedens bruktbil-vurdering – Jaguar I-Pace:

Her kan du få en premium-bil med 4WD «på lavpris»

Men ID.3 har også vist sine styrker. Da Elbilforeningen tok den med på vintertest i Finnmark og Troms vinteren 2021, viste den seg som en solid og pålitelig følgesvenn i krevende vinterforhold.

Spol fram til i dag, og bruktmarkedet byr på ID.3 til en brøkdel av nyprisen – noe som setter modellen i et nytt og mer positivt lys.

Er du på jakt etter en kompakt og rimelig elbil med god rekkevidde til hverdagsbruk, fremstår ID.3 nå rett og slett som et aldri så lite kupp.

SPARTANSK: Interiøret er enkelt, og materialvalget har kanskje litt for mye «plastic fantastic». Men det er romslig, og byggekvaliteten føles solid.

Interiør og praktiske løsninger

Kupeen i Volkswagen ID.3 imponerer med raus plass både foran og bak, godt hjulpet av en akselavstand på hele 2,77 meter.

Baksetet byr på flatt gulv, og her sitter to voksne komfortabelt – tre blir derimot i trangeste laget.

Bagasjerommet er dessverre en aldri så liten skuffelse. Volumet på 385 liter blir snaut, spesielt sammenlignet med konkurrenten Nissan Leaf, som tilbyr hele 435 liter.

At bilen heller ikke kan trekke tilhenger – kun en spesialkrok for sykkelstativ er tilgjengelig – trekker ytterligere ned. Den mangler dessuten godkjenning for taklast.

MYE KRITIKK: Berøringsskjermen med haptiske knapper fikk mye negativ omtale i de tidlige generasjonene av ID.3. Siden den gang har Volkswagen oppdatert brukergrensesnittet noe – men de haptiske knappene er fortsatt noe man må leve med, på godt og vondt.

Praktisk sett et mageplask fra Volkswagen, men samtidig faktorer som presser prisen betydelig ned på bruktmarkedet.

Materialkvaliteten i kupeen fikk som nevnt kritikk ved lansering. Her er det mye hardplast som ikke helt forsvarte den relativt høye startprisen.

Setene, derimot, scorer høyt på komfort, med 12-veis justeringsmuligheter. Klarer du å finne en brukt ID.3 med de mer eksklusive ergoActive-setene, kan du glede deg til både ekstra støtte og massasje.

Baksetet er praktisk delt 60/40, og skiluke har hele tiden vært mulig å bestille som ekstrautstyr – et plaster på såret når taklast ikke er mulig sin sikkert en del har benyttet seg av.

Så er du skiglad eller bare generelt glad i å frakte lange ting, bør du kanskje gå for en bruktutgave med skiluka på plass.

LETTKJØRT: ID.3 er en bil som er enkel å venne seg til. Til tross for sin kompakte størrelse, føler man seg ikke «liten» på veien – tvert imot.

Slik er den på veien

Kjøreopplevelsen i ID.3 er typisk Volkswagen: forutsigbar, presis og stabil.

Den bakhjulsdrevne plattformen gir kvikke og lettbente kjøreegenskaper, samtidig som komfortnivået er godt. Med stort rattutslag er ID.3 i tillegg smidig på trange parkeringsplasser og trives svært godt i bybildet.

Men bakhjulsdriften – som gjør bilen småfrekk og underholdende om sommeren – byr på en annen type underholdning om vinteren. Bakenden kan bli vel ivrig, og det er ikke alle som jubler over det på glatta.

Månedens bruktbil-vurdering – Jaguar I-Pace:

Her kan du få en premium-bil med 4WD «på lavpris»

I 2024, fire år etter lanseringen, kom endelig ID.3 GTX, med 326 hestekrefter og 0–100 på 5,7 sekunder. De ekstra hestene var velkomne, men GTX-utgaven er foreløpig sjelden vare på bruktmarkedet, og prisene er deretter.

En 2020 ID.3 Pro med 58 kWt-batteri leverer 204 hestekrefter og gjør 0–100 km/t på 7,3 sekunder.

Mer enn raskt nok for hverdagsbruk, selv om opplevelsen i praksis er noe mer dempet enn tallene tilsier.

Støynivået er lavt, selv med store hjul. For den som prioriterer komfort og rekkevidde, kan det lønne seg å velge en utgave med 18-tommere i stedet for 20.

KOMFORTABEL: Pro-utgaven leveres med sportsseter som gir god sidestøtte og justering for lårene. Men noen kan oppleve dem som litt harde på langtur.

Denne bør du kjøpe

De fleste velger Pro-modellen med 58 kWt-batteri – en fornuftig balanse mellom rekkevidde og pris. Med opptil 420 kilometer rekkevidde (WLTP) dekker den behovene til de aller fleste i hverdagen.

Velger du en godt utstyrt Pro Tech eller Pro Business-utgave, får du mye for pengene. Da følger det gjerne med adaptiv cruisekontroll, ryggekamera, oppvarmede seter og trådløs lading av mobilen.

Månedens bruktbil-vurdering – de såkalte «elbiltrillingene»:

Elbil til prisen av en elsykkel

Noen modeller ble også levert med panoramatak, avansert LED-lys og head-up display med AR-navigasjon – utstyr som er ettertraktet på bruktmarkedet.

I 2023 fikk ID.3 en etterlengtet oppgradering. Hva som er nytt her – og om faceliften er verdt de ekstra kronene – kan du lese mer om i vår test her:

Test av ID.3 Pro 2023:

Er nye ID.3 en god idé?

BARNEVENNLIG: Plassforholdene, også i høyden, gjør det lekende lett å få på plass barneseter i ISOfix-festene og deretter få barnet på plass. Det finnes også ISOfix-feste i forsetet.

Dette kan du forvente å måtte betale

Prisene starter rundt 175.000 kroner for en 2020 ID.3 Pro Performance (150 kW) med omtrent 100.000 kilometer på telleren.

Legger du på en ti-tusenkroning, får du gjerne en 2021-modell med langt lavere kilometerstand.

Startprisen i 2020 var 350.000 kroner, men Volkswagen tok seg godt betalt for ekstrautstyr. Mange endte opp godt over 400.000 kroner før bilen forlot butikken.

Går du for modellen med det største batteriet på 77 kWt, starter bruktprisene rundt 350.000 kroner.

LADEFART: ID.3 Pro støtter inntil 125 kW. Nyere utgaver – som Pro og Pro S etter facelift – støtter inntil 170 kW.

Rekkevidde og lading

Volkswagen ID.3 ble lansert med tre batteristørrelser: 45 kWt (Pure), 58 kWt (Pro) og 77 kWt (Pro S).

ID.3 Pro med 58 kWt-batteri leverer realistisk rundt 350 kilometer rekkevidde om sommeren, og ned mot 250 kilometer på de kaldeste vinterdagene.

Fra 2021 kom også ID.3 Pro S – eller Pro Limited S – med den største batteripakken på 77 kWt netto (82 kWt brutto), og en offisiell rekkevidde på opptil 533 kilometer (WLTP).

Arvtakeren til storselgeren vil slåss i flere segmenter:

Prøvekjørt – slik var vår opplevelse av MG S5 EV

ID.3 Pro (oppdatert per september 2020) støtter inntil 125 kW hurtiglading via CCS.

Våre tester viser at lynlading fra 20 til 80 prosent på en 150 kW-stasjon tar mellom 30 og 35 minutter.

Nyere utgaver – som Pro og Pro S etter facelift – støtter inntil 170 kW.

Da vi testet ID.3 på vår faste forbruksrunde i 2020, endte vi med et snittforbruk på snaut 1,4 kWt/mil.

Det antyder en reell rekkevidde på godt over 400 kilometer under gode forhold. Til sammenligning brukte e-Golf 1,2 kWt/mil på samme runde, mens lille e-up klarte seg med 0,99 på sommerføre.

Forbruket i vår test lå rundt ti prosent lavere enn det oppgitte WLTP-tallet på 1,55 kWt/mil – et tall som inkluderer energitap i ladeprosessen.

PRAKTISK: Bagasjerommet i ID.3 er ikke all verden. 285 liter er litt snaut for mange, og skiluke er et must, spesielt siden ID.3 ikke er godkjent for taklast.

Se opp for dette

Flere tidlige ID.3-modeller hadde barnesykdommer knyttet til programvare og infotainmentsystemet.

Sjekk derfor at bilen har fått de nyeste oppdateringene fra Volkswagen.

ID.3 er populær som bybil, noe som ofte gir spor i lakken. Gå over karosseri og felger med argusøyne – finner du småskader, har du også et godt prutegrunnlag.

Bak­hjulsdrift og relativt sprek motor betyr at bakdekkene slites raskere enn foran. Sjekk mønsterdybde både på innsiden og utsiden.

Ellers er ID.3 en gjennomgående robust bil, med få rapporterte mekaniske feil så langt.

ALTERNATIV: Har du litt mer penger å rutte med, kan en Tesla Model 3 være et bedre valg for noen.

Tips for deg med litt større budsjett …

Hvis du ikke har motforestillinger mot Tesla, er Model 3 Standard Range Plus et mer praktisk alternativ, med rekkevidde på opptil 560 kilometer (WLTP), større bagasjerom – og mulighet for både hengerfeste og taklast.

Men for en modell kjørt under 100.000 kilometer må du belage deg på minst 200.000 kroner.

Test av LEAF E+, e-Soul & Model 3: Fri flyt på flystripa

Og for deg med litt mindre budsjett …

Foretrekker du forhjulstrekk og trenger mer bagasjeplass, kan både Kia e-Soul og andre generasjons Nissan Leaf være gode valg.

Sistnevnte finnes det rikelig av på bruktmarkedet – og det er enkelt å finne et greit eksemplar til godt under 150.000 kroner.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Vår vurdering

Volkswagen ID.3 skulle markere gjennombruddet for Volkswagens elbilsatsing, men innfridde ikke helt da den ble lansert.

Det preger også bruktprisen – og gjør ID.3 til svært mye bil for pengene i dag.

Mangel på hengerfeste, taklast og begrenset bagasjerom gjør at mange stryker den fra ønskelista. Samtidig betyr nettopp dette solide priskutt på bruktmarkedet.

Til gjengjeld får du en elbil med høy brukervennlighet, gode kjøreegenskaper og lang rekkevidde – bygget på solid Volkswagen-komfort og kvalitet. Og det til en pris som ofte ligger godt under Norges billigste nybil, Dongfeng Nammi Box.

Test av Dongfeng Nammi Box:

Norges rimeligste elbil

I skrivende stund ligger det 255 ID.3 til salgs, med priser fra 150.000 til 370.000 kroner.

Vil du dykke dypere i ID.3-verdenen? Da bør du sjekke ID.3-tråden på Elbilforeningens forum.

Bli medlem i dag!

Les også