Hopp til innhold

Elbilforeningen arrangerte nettseminar: Dette svarte ekspertene om kjøp og salg av brukt elbil

STORE SMIL FOR BRUKT ELBIL: Elbilekspert i Elbilforeningen, Ståle Frydenlund, og forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet, kom med nyttige tips og råd til elbilister som vurderer å kjøpe eller selge brukt elbil. Foto: Karoline Haugland/Norsk elbilforening.

I forrige uke arrangerte Elbilforeningen nettseminar om hva som er viktig å tenke på enten du skal kjøpe eller selge brukt elbil. Her er noen smakebiter fra det som ble diskutert.

Forbrukerrådet mottar årlig over fem tusen spørsmål om bruktbiler. Selv om det ikke kom like mange spørsmål på nettseminaret, ble det likevel stilt en rekke gode spørsmål om temaet.

Det var fagsjef og forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, og Elbilforeningens testleder og elbilekspert, Ståle Frydenlund, som svarte på spørsmål fra Elbilforeningens medlemmer.

KLIPP FRA NETTSEMINARET: Sjekk forbrukerjurist Iversens tips i denne videoen før du setter i gang med å selge bilen din. Bli medlem i Elbilforeningen for å delta på fremtidige nettseminarer om nyttige temaer for deg som elbilist.

Ekspertene ga gode råd om alt fra reklamasjon og garantitid, til batteri- og batterihelsetest-spørsmål.

Se sjekklisten fra forbrukerjurist Iversen for kjøp og salg av brukt elbil nederst i saken.

Hvem har ansvaret?

Det var flere som hadde spørsmål om reklamasjon, og i hvilke tilfeller man står ansvarlig for feil med elbilen etter den er solgt.

– Dersom det er snakk om en svakhet ved bilen som var til stede ved salg, selv om det kanskje ikke viste noen symptomer på tidspunktet, kan selger måtte stå ansvarlig, forklarte Iversen.

Men hvis det er snakk om en alminnelig slitasje eller et uhell, så er det kjøper som må ta det for egen regning.

Jac E30X – nok en liten billig-elbil til Norge:

Fullutstyrt for 260 000 kroner

Et alternativ for å slippe å sitte med reklamasjonsansvaret, er å selge bilen gjennom en tredjepart som tar over ansvaret i salgsprosessen. Men da vil du sitte igjen med lavere salgspris.

– Da er prisen du taper i salgsverdi på å selge bilen litt billigere, det du betaler for å slippe å stå ansvarlig for feil og mangler etter salg, la Frydenlund til.

Tryggest hos forhandler

Når du kjøper bruktbil hos en forhandler har du flere rettigheter som privatperson, dersom det skulle vise seg at noe ikke er som avtalt.

– En forhandler har større informasjonsplikt om bilen. Det er også større sjanse for at forhandleren kan rette opp i feil, dersom det skulle dukke opp noe, sa Iversen.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

I januar i fjor kom det nye endringer i forbrukerkjøpsloven som innebærer at næringsdrivende ikke lenger kan selge bruktbiler med forbeholdet «som den er».

– Dette gjelder ikke for privatpersoner, som fortsatt kan selge bilen sin med et «som den er»-forbehold. En profesjonell bilselger kan ikke lenger gjøre det, informerte forbrukerjuristen.

Gode ladevaner for et sunt batteri

Både Iversen og Frydenlund påpekte at en sjekk av batteriet er lurt ved kjøp av brukt elbil. Det er tross alt den dyreste delen i elbilen.

– En kontroll av batteriet kan si noe om hvordan batteritilstanden er her og nå, og kan bidra til å sette en mer korrekt prislapp på bilen, sa Frydenlund.

Garantiutløpskontroll med batterikontroll

Sjekk elbilen og batteriets tilstand før garantien løper ut.

Han er opptatt av at dersom flere tester batteriet på elbilen sin, kan det bidra til å oppdra bruktbilmarkedet, og sørge for en mer transparent situasjon mellom kjøper og selger.

Elbileksperten rådet også bruktbilkjøpere om å spørre selger om egne ladevaner. For eksempel hvor ofte de hurtiglader og om de pleier å lade batteriet helt opp.

– Vi har sett eksempler på biler som har gått veldig langt, og fortsatt har veldig god batterikapasitet. Det skyldes i stor grad ladevaner hos eier, påpekte Frydenlund.

Thomas Iversens råd til kjøp og salg av brukt elbil:

  • Finn ut hvilket bilbehov du har, og tenk på både rekkevidde, ladehastighet og nyttelast.
  • For litt eldre elbiler kan en batterihelsetest være nyttig for å sjekke hvordan bilens dyreste komponent har det.
  • Ta en prøvetur, og la de som skal bruke bilen teste den. Ta gjerne en prøvelading også.
  • Sjekk om bilen er under garanti, og hva den dekker. Det gir en ekstra trygghet.
  • Bruk alltid kontrakt, for eksempel den Forbrukerrådet har laget.

Vil du delta på Elbilforeningens nettseminarer? Bli medlem og få invitasjon på e-post neste gang vi arrangerer et nettseminar!

Bli medlem i dag!

Les også