Elbilforeningens vintertest 2024: Slik påvirker skiboks og nyttelast elbilenes strømforbruk
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tom bil, full nyttelast, kun skiboks eller alt sammen? Vi søkklastet Tesla Model Y og Polestar 2 for å se hvordan det påvirker strømforbruket på vinterføre. Resultatene kan overraske.
Vi har alltid vært opptatt av å finne ut mer om hvordan elbiler reagerer på å bli utsatt for last, enten det er inne i bilen, på taket eller på tilhengerfestet.
Målet er å gi deg en forståelse for hva du kan forvente av bilens rekkevidde ved ekstra belastning.
Identiske skibokser og grus
I denne testen har vi sett på hva som skjer med to populære mellomklassebiler – ved hjelp av to identiske skibokser fra Packline (NX Summit T) og en real grushaug.
Tesla Model Y er landets mest solgte bil de siste par årene, mens Polestar 2 har fått en midtlivsoppdatering ved inngangen til 2024.
Viktigst for denne testen, er at den utnyttbare batterikapasiteten ble økt til 79 kilowattimer (kWt). Det er fire mer enn de 75 i Model Y.
Begge bilene har firehjulsdrift, og dessuten tilsvarende felger og dekk. Samtidig er Polestar 2 vesentlig tyngre enn Model Y, og dessuten noe kortere (se tekniske data nederst).

Forholdene som møter oss, dagen etter det største snøfallet i januar, er en motorvei som ennå ikke er helt bar. Det er strødd salt i mengder, mens brøytebilene jobber med å komme ned til asfalten. Det er real slush og mye rullemotstand.
I tillegg varierer temperaturene mellom -6 og -14 grader gjennom testdagen, slik at bilene på alle måter har sitt å slite med.
Resultatene vi publiserer her, er med andre ord svært representative for norsk vinter.
Og kortversjonen? Den ser sånn ut:
Tesla Model Y best fra start
Vi kjører rutinemessige forbruksmålinger når vi tester nye biler. Da er det kun testsjåføren om bord i bilen, og vi bruker disse målingene til å benchmarke bilenes forbruksprofiler.
Annerledes stiller det seg når man laster opp bilene, selv om det kanskje kan overraske hvor lite maks nyttelast påvirker strømforbruket i denne testen.

I den letteste øvelsen, uten last og skiboks i 80 km/t, ender Model Y altså med et strømforbruk på 1,62 kWt/mil.
Polestar 2 lander på 1,79. Den brukte altså ti prosent mer strøm enn Model Y, som er den beste SUV-en på markedet når det gjelder luftmotstand.
I 100 km/t legger Model Y på til 1,88 kWt/mil, som 16 prosent økning sammenlignet med 80 km/t.
Polestar 2 øker på sin side med 19 prosent, fra 1,79 til 2,13 kWt/mil, når farten øker fra 80 til 100 km/t.
Basert på disse tallene kan vi estimere følgende rekkevidde ved ellers like forhold og hastighet:
Familien Grushaug tar plass
Å hente inn fire kolleger for å sjekke nyttelastpotensialet innebærer en betydelig ekstrakostnad, og er ikke aktuelt.
Til å teste hva nyttelast betyr inviterer vi i stedet familien Grushaug, i form av totalt 720 kilo strøgrus innlånt fra byggevarehandelen XL-Bygg Kulkompaniet i Drammen.

I og med at Model Y tillater fine 451 kilo nyttelast i tillegg til fører (75 kilo), får den 400 kilo grus fordelt i fotbrønner og bagasjerom.
Da har vi cirka 50 kilo å gå på til maks, før takstativ og skiboks (33 kilo) kommer på. Dermed kan også føreren være litt tyngre enn normen på 75.
Polestar 2 har vesentlig mindre nyttelastevne, med 367 kilo i tillegg til fører (75 kilo).
Dermed får den 320 kilo grus å drasse på, som på samme måte gir rom for boksen og en litt kraftigere sjåfør før vi bryter grensen for tillatt nyttelast.
I 80 km/t øker Model Y forbruket til 1,78 kWt/mil. Det tilsvarer ti prosent økning mot kjøring med kun fører.

Polestar 2 får et forbruk på 1,91. Det er sju prosent mer enn Model Y.
Når vi øker hastigheten til 100 km/t, som tilsvarer 25 prosent, kommer den første aha-opplevelsen. Her får Model Y en økning i forbruket, mot 80 km/t, på 18,5 prosent. Eller 2,11 kWt/mil i absolutte tall.
Da er det plutselig ikke så langt opp til Polestar 2 lenger, som høyner til 2,26 kWt/mil i 100 km/t. Det tilsvarer en økning på 18,3 prosent fra 80 km/t.
Den prosentvise differansen mellom bilene krymper til sju prosent.
Dermed kan vi estimere følgende rekkevidde ved full utnyttelse av nyttelast, og ellers like forhold:
Skiboks påvirker mye, men Polestar 2 minst
Etter to runder uten skiboks, er det dags for å sjekke hva som skjer med bilenes strømforbruk når de settes på.
Vi starter igjen i 80 km/t, og her får Model Y en forbruksøkning på 30 prosent sammenlignet med samme fart uten boks – eller 1,62 til 2,12 kWt/mil i absolutte tall.
Dette tallet var overraskende høyt, og gjorde at vi så oss nødt til både å dobbel- og trippelsjekke registreringene.
Polestar 2 legger på fra 1,79 til 2,08 kWt/mil, som gir en langt snillere og forventet økning: 16 prosent. Det er her det begynner å bli tydelig at skiboksen sitter bedre på Polestar 2 enn på Model Y, slik vi også er inne på i videoen øverst i denne artikkelen.

Grunnen til at det skjer, kan ikke være annet enn utformingen av taket. Model Y har i praksis fall i alle retninger fra midten.
Det øker naturlig nok luftmotstanden når bilen får en fysisk hindring på taket.

Vi fortsetter med samme øvelse i 100 km/t. Model Y «roer seg litt» her, med en prosentvis økning fra kjøring uten boks på 20 prosent – eller fra 1,88 til 2,27 kWt/mil i absolutte tall.
Polestar 2 bruker mer strøm enn Model Y, og lander på 2,34 kWt/mil. Men logisk nok er påslaget mindre; ti prosent mer enn ved kjøring uten boks i 100 km/t.
Tallene gir grunnlag for følgende estimat for rekkevidde med skiboks under ellers like forhold:
Full pakke for begge: Dødt løp i 100 km/t
I den siste delen av testen er både skiboksen og familien Grushaug med oss på turen.
Det er nok en gang tydelig at effektivitetsfordelen Model Y hadde, da vi kjørte med kun fører og nyttelast om bord, er spist opp.
I 80 km/t setter Model Y i gjennomsnitt til livs 2,19 kWt/mil, som gir en økning på magre 3,3 prosent mot kjøring kun med skiboks. Her legger Polestar på 7,7 prosent, fra 2,08 til 2,24 kWt/mil, uten at vi skal legge altfor stor vekt på det.

På den aller siste delstrekningen skal det vise seg at bilene ender opp likt.
Begge biler får, ved konstant kjøring i 100 km/t, et gjennomsnittlig strømforbruk på 2,58 kWt/mil.
Model Y øker med 13,6 prosent fra kjøring med skiboks i samme hastighet, mens Polestar legger på drøyt ti.
Dermed ender vi opp med at Polestar 2 trolig ville rullet 10-15 kilometer lenger enn Model Y i denne disiplinen, både i 80 og 100 km/t:
Konklusjon: Nesten dødt løp på rekkevidde
Vi har gjennomført en praktisk test under suboptimale forhold. Resultatene er ikke vitenskapelige, men bør gi en god pekepinn på rekkevidden man kan påregne i de fire driftsmodusene vi testet.
Tallene kan også ha vært påvirket av varierende batteritemperatur på en kald vinterdag. Dersom du kjører med driftstemperert batteri, direkte fra hurtig- eller lynlader, vil du kunne se vesentlig lavere forbruk enn her.

Variasjonene i testen forteller først og fremst at Polestar 2 er «tørstere» på strøm uten ekstrabelastning.
Det betyr igjen at Model Y jevnt over – og til tross for noe mindre batteripakke – vil ha bedre rekkevidde enn Polestar 2 i de fleste tilfeller som ikke inkluderer en skiboks.
Med skiboksen på, og i høyere hastigheter, ligger Polestar 2 an til å rulle 10-15 kilometer lenger. I dette ligger også at batteripakken i Polestar 2 i utgangspunktet skal ha fire kilowattimer ekstra å rutte med.
Samtidig er det verdt å nevne at Model Y var utstyrt med originalt Tesla-takstativ, mens Polestar 2 hadde tredjepartsutstyr fra Yakima – for øvrig et solid og fint stativ.
Det er også verdt å være klar over at det er lite energiøkonomisk å kjøre rundt med en tom skiboks når den ikke trengs.
Det kan tale for at man ikke ønsker tunnelboks, slik vi brukte i denne testen, men såkalt universalboks – som festes oppå stativet. Med tunnelboksen må man ta av alt inklusive stativet, som kort sagt innebærer en god del mer sjau.

Samtidig har vi vist i en tidligere test at tunnelløsningen innebærer mindre kupéstøy og lavere forbruk, men differansen er ikke nødvendigvis så stor at det forsvarer den mulige praktiske ulempen.
Som tallene i denne testen viser, påvirker skiboksen strømforbruket mye mer enn å fylle opp bilene til maks tillatt nyttelast.

Skibokstest: Hva gir minst støy og lavest forbruk?
Ideelt å ha mest mulig «kroppsnær» skiboks?
Dersom elbilen din har god basisrekkevidde, og ditto nyttelastevne, er det uansett ingen grunn til å sette igjen skiboksen – dersom den gir den ekstra bagasjemarginen bilen trenger før vinterferien på hytta.
Også fordi moderne elbiler lader raskt også i vinterkulda, som vi har påvist igjen i løpet av vintertesten:

Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som 120 000 andre elbilister!