Hopp til innhold

Du verden, så mye bedre vi har det nå: Elmotoren har revolusjonert småbil-livet

STRESSTEST: Å kjøre småbiler på motorveier på 90-tallet føltes som å sette livet på spill. Dagens elektriske småbiler står i sterk kontrast til den opplevelsen, mye takket være eldrift. Illustrasjonen er KI-generert.

Slik husker jeg det: Å kjøre en liten bybil på motorveien på 90-tallet var ren og skjær ekstremsport.

Dette er en kommentarartikkel. Den gir uttrykk for skribentens mening.

Turtallet klatrer mot 6000 omdreininger, mens samtalen drukner i lyden fra en motor som skriker om nåde.

Jeg knaser febrilsk mellom girene og gynger frem og tilbake i setet – som om det skal hjelpe – men til ingen nytte. Min lille franske Peugeot 104 klarer rett og slett ikke å holde tritt med motorveitrafikken.

Slik husker jeg det: Å kjøre en liten bybil på motorveien på 90-tallet var for ren ekstremsport å regne.

Billigbiler var billige i enhver forstand av ordet. Ubehagelige, skranglete, skamløst undermotoriserte og med sikkerhet omtrent på nivå med en våt pappeske dersom uhellet skulle være ute.

EVIG UNG: Renault 5 vekker sterke minner – og noen skrekkopplevelser – fra ungdommens bilkjøring for denne kommentarskribenten. Dagens elektriske småbiler er rene luksusbiler til sammenligning.

Flashback fra fortiden

Det var dette flashsbacket fra opplevelsen i en av mine ungdomsbiler som slo meg mens jeg prøvekjørte den nye Renault 5.

For dagens småbiler er ikke hva de engang var – og godt er det.

Og med eldriften har småbilene gjennomgått en revolusjon.

Elmotorens stillhet og fraværet av vibrasjoner gir en komfort som man kunne se både forgjeves og særdeles langt etter i gamle småbiler.

Evnen til å levere full effekt fra stillestående gjør småbiler kvikke og morsomme i byen. Samtidig sørger den uanstrengte kraften ved høyere hastigheter for stressfri kjøring, selv på motorvei.

KLASSESKILLE: Til venstre, en av mine ungdomsbiler, en Peugeot 104. Til høyre, en gull Rolls-Royce som pappa fikk låne fra sjefen sin til spesielle anledninger. Spranget fra billig til luksus i bilmarkedet den gang står i sterk kontrast til hvordan ting er på god vei til å bli nå. Foto: Stephen Jeffery

Dette var totalt fraværende i småbiler før – nå føles de like selvsikre og komfortable som langt større biler.

Samtidig bevarer de sin snertne sjarm, og er fortsatt utrolig gøy å kjøre.

Og det var nettopp dette som slo meg da jeg suste av gårde i 120 km/t i den nye Renault 5 langs den franske rivieraen:

Du verden, så mye bedre vi har det nå – dette er ren luksus.

STARTPRIS UNDER 200.000: Norges billigste elbil, Dongfeng Nammi Box, byr på utstyr du absolutt ikke forventer i denne prisklassen. Å kjøpe små billigbiler føles ikke lenger som et kompromiss – og det er det grunn til å juble for.

Billig luksus

Stemmestyrt personlig assistent, elektrisk setejustering, parkeringsassistent, adaptiv cruisekontroll, stemningsbelysning, ryggekamera og panorama-glasstak …

Det er ikke lenge siden dette var en utstyrsliste forbeholdt biler til godt over en million kroner.

Nå følger mye av dette som standard i biler til under 300.000 kroner – og ikke minst i småbiler.

Test av Dongfeng Nammi Box:

Norges rimeligste elbil

Elbilrevolusjonen handler ikke bare om å gjøre store SUV-er elektriske. Den er også i ferd med å gi småbilene sin velfortjente renessanse.

Uten fossilmotoren frigjøres det plass til bekvemmeligheter som forvandler hele opplevelsen av å kjøre småbil – den har nærmest gått fra ekstremsport til ekstrem luksus – for folk flest.

Og nettopp disse småbilene tetter kanskje et av de siste hullene i elbilmarkedet, og lar oss feire 2025-målet om 100 prosent elektrisk nybilsalg.

Les også