EUs plan for bilindustrien ventes denne uka: Miljøet og forbrukerne taper på slappere miljøkrav

Etter et års intens lobbykampanje, åpnet EU i januar for samtaler med bilindustrien om de lovfestede skjerpede miljøkravene som gjelder fra 2025. Onsdag ventes resultatet.
Oppdatering: Etter at denne saken ble publisert ga EU-kommisjonens Ursula von der Leyen en forsmak om hva som kommer på onsdag:
Miljøkravene kommer til å svekkes. Bilindustrien får tre år på å innfri utslippskravene på (et gjennomsnitt av bilene som selges i perioden 2025-2027), i stedet for at de må innfri kravene allerede i 2025.
EUs miljøkrav til bilindustrien pålegger bilprodusentene å kutte gjennomsnittlige utslipp fra bilene de selger hvert femte år.
Forrige innstramming skjedde i 2021, og i 2025 skjerpes regelverket igjen.
Det har utløst protester fra industrien, og i januar fikk de en delseier da EU-kommisjonen åpnet for en konsultasjonsprosess om rammevilkårene. Det skrev elbil.dev08.dekodes.no om her:
EUs nye handlingsplan for bilindustrien skal lanseres kommende onsdag den 5. mars, av Apostolos Tzitzikostas, kommissær for bærekraftig transport og turisme.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at planen «vil legge en klar kurs for å sikre at vår industri kan trives i Europa og konkurrere med suksess på en global scene».
Økt elbilsalg i januar
Det gjenstår å se om denne trivselen som von der Leyen snakker om, er et kodeord for svekkede miljøkrav.
I mellomtiden har de nylig innstrammede miljøreglene begynt å virke.
For når utslippskravene til bilprodusentene skjerpes, tvinges de til i større grad å produsere og selge elbiler.
Det merkes på elbilsalget i Europa i januar, viser statistikken fra bilprodusentorganisasjonen ACEA, som ble publisert forrige uke.
Dette kan du lese mer om i denne artikkelen:
Aldri før har elbilandelen i januar vært på 15 prosent. Det er fire prosentpoeng opp fra januar 2024, og nå er det faktisk femti prosent flere solgte elbiler enn dieselbiler i EU.
I Danmark resulterte januar i høyeste elbilandel noensinne med 64,3 prosent. Norge er naturligvis fortsatt i tet, men også de andre nordiske landene har betydelige elbilandeler:
Elbilsalget i Tyskland økte med 54 prosent sammenlignet med januar i fjor. Nesten uten subsidier, utgjør elbiler 17 prosent av salget i Tyskland.
– Ikke bli lurt, nå kommer de rimelige elbilmodellene Europa trenger
Resultatet av EUs skjerpede miljøkrav er altså at tilbudet øker og prisene presses ned. Det er også noe norske forbrukere merker, rapporterte NRK sist uke.
Julia Poliscanova i tenketanken Transport & Environment skriver i en analyse at flere bilprodusenter i 2024 holdt igjen lanseringen av nye rimelige elbilmodeller, slik at disse først skulle telle med i statistikken for 2025.
– Aktører i Brussel har tilsynelatende akseptert påstanden om at folk ikke er villige til å kjøpe elbiler. Realiteten er at de ikke er villige til å kjøpe elektriske premium-SUV-er som er langt utenfor gjennomsnittsforbrukerens budsjett, argumenterer Poliscanova.

Men ved inngangen til 2024 annonserer bilindustrien over hele Europa for rimelige elektriske modeller som for eksempel Renault 5 og Citroën eC3.
Dette er massemarkedsmodellene bilistene har ventet på, mener Poliscanova. I debattinnlegget sitt advarer hun derfor EU-kommisjonen:
«Don’t be fooled by the car industry’s «complain then comply» strategy«.
Frykter bilindustrien får gjennomslag
– Det kan virke som om EU-kommisjonen seriøst vurderer å komme bilbransjen i møte, til tross for mange protester fra miljøhold, sier Sveinung Kvalø, seniorrådgiver i Elbilforeningen.
Han viser til miljøaktører som Transport & Environment, International Council on Clean Transportation (ICCT), ChargeUp Europe, Platform for Electromobility og E-Mobility Europe har jobbet hardt for å beholde miljøkravene.

Kvalø frykter likevel det går mot svekkelse. Det vil både miljøet og forbrukere som ønsker bedre utvalg og billigere elbiler tape på, mener han.
Et forslag som ligger på bordet etter EUs konsultasjonsprosess er at det ikke beregnes noen bøter for 2025, og at det første grunnlaget for bøter beregnes på bakgrunn av et gjennomsnitt for 2025 og 2026.
– Dersom det blir gjennomført, vil det i så fall dempe den positive effekten europeiske forbrukere har sett på elbilprisene så langt i 2025. Andre forslag til svekkelse av miljøkravene har enda mer ødeleggende konsekvenser, sier Kvalø.
– Tjener mer på fossilbiler enn elbiler
Kvalø minner om at i forkant av at kravene for 2020-2024 ble innført, fremstilte bilindustrien skjerpede utslippskrav mer eller mindre som kroken på døra for europeisk bilindustri.
– Nå som miljøkravene skjerpes på nytt, er svartmalingen den samme. Det er da greit å da minne om at denne mektige lobbyen representerer en industri som går med betydelige overskudd, sier Kvalø.
Han mener det gir et svært uheldig signal dersom de lenge varslede kravene omgjøres på grunn av lobbykampanje fra bilprodusenter.
– Da belønner EU dem som ikke har har omstilt seg, framfor de som har tatt miljøansvar. Det vil være en oppmuntring til stadige omkamper, og gi mindre forutsigbare rammevilkår, sier Kvalø og fortsetter:
– Akkurat nå tjener europeisk bilindustri mer penger på fossilbil enn elbil. Men det bør ikke være et argument mot grønn omstilling.
Han viser til at Volkswagen (VAG) hadde et overskudd på 12,9 milliarder euro i de ni første månedene i 2024. Overskuddet til Mercedes var på 13,6 millarder euro i fjor.
BMW hadde et overskudd på 9,7 milliarder euro i de ni første månedene i 2024, og Stellantis hadde et overskudd på 5,5 millarder euro i 2024. Overskuddet til Renault var på rekordhøye 4,3 milliarder euro.