Hopp til innhold

Ny rapport om elektriske varebiler: Foreslår nullutslipp for nye varebiler i 2027

STYRKET VAREBILSATSING: Miljødirektoratet og Statens vegvesen anbefaler mer kraftfulle virkemidler for å komme i mål med at alle varebiler også skal være nullutslipp. Alle foto: Jamieson Pothecary / elbil.dev08.dekodes.no

I en ny rapport foreslår Miljødirektoratet og Statens vegvesen et nytt klimamål: I 2027 skal alle nye varebiler være nullutslipp.

I dag er de nasjonale målene for nullutslippskjøretøy at alle nye lette varebiler skal være elektriske fra 2025, og alle nye tunge varebiler fra 2030.

Hittil i år ligger salgsandelen for alle elektriske varebiler totalt på under 30 prosent.

Nå varsler fagetatene til staten at 2025-målet ikke nås. De viser også til at det er liten forskjell i konkurransekraft og teknologisk modenhet mellom lette og tunge elektriske varebiler.

Det er bakgrunnen for forslaget om å sette et nytt felles salgsmål for lette og tunge varebiler i 2027.

– Dette er i tråd med det vi tidligere har foreslått. Når Miljødirektoratet og Statens vegvesen nå sier det samme, gir det ekstra tyngde, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

ENIGE: Generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu, er glad for at Miljødirektoratet og Statens vegvesen også vil styrke satsingen på elektriske varebiler.

En fjerdedel av utslippene

Mens klimagassutslippene fra personbilene stadig går nedover, går kurven motsatt vei for utslipp fra varebilene. Utslippene fra varebiler har doblet seg siden 1990, viser rapporten.

Til tross for at det bare er litt over 500.000 varebiler i Norge i dag, står disse bilene for omtrent en fjerdedel av utslippene fra veitrafikken.

I rapporten skriver etatene at et nytt mål om at alle nye varebiler er nullutslipp i 2027 vil ha stor effekt, og kan redusere utslippene med 330.000 tonn CO₂ i perioden 2025-2030.

Hvorfor går salget så dårlig?

Knuser myter om elvarebiler

Skjer ikke av seg selv

For å nå målet i 2027, må det en kraftig virkemiddelpakke til, ifølge rapporten. Miljødirektoratet og Statens vegvesen foreslår en rekke ulike virkemidler (se faktaboks lenger ned), blant annet økning av engangsavgiften for nye fossile varebiler.

En fossil varebil har omtrent dobbelt så høye utslipp per kilometer som en fossil personbil. Til tross for de høye utslippene, er engangsavgiften på fossile varebiler mye lavere enn for personbiler.

– Det er et miljøpolitisk paradoks. Det er på tide med en mer offensiv politikk for å gjøre elektriske varebiler lønnsomme, sier Bu.

Analyse av salget

Etatene har sett på mulige årsaker til at salget av elektriske varebiler er så lavt. Noen av barrierene er høye innkjøpskostnader, usikkerhet rundt tilgang på lading, indirekte kostnader, atferdsbarrierer og manglende forutsigbarhet i virkemidlene.

Statsbudsjettforslaget:

1,2 milliarder til elektriske lastebiler

I rapporten er det også gjort en kostnadsanalyse, hvor to varebiler med ulik størrelse er tatt med. Selv om de elektriske varebilene er dyrere i innkjøp, viser analysen at innkjøpet vil lønne seg gjennom livsløpet i de fleste tilfeller.

Fagetatene påpeker likevel at analysen i stor grad påvirkes av hvilke forutsetninger som legges til grunn, for eksempel vil endringer i investeringskostnad eller restverdi påvirke mye.

Ikke bare pris som avgjør

Forfatterne av rapporten har også gjennomført intervjuer med ulike bedrifter, som viser at det er stor variasjon i hva som vektlegges når de investerer i nye varebiler.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Enkelte aktører vurderer totalkostnaden over tid, mens for andre er innkjøpsprisen avgjørende.

Andre faktorer som bilmerke, modell og egenskaper vektlegges også. I tillegg påvirkes beslutningen av indirekte kostnader som ladetid, opplæring og økte administrasjonskostnader.

– Dette viser kompleksiteten i slike avgjørelser. Vi må sikre at det er soleklare fordeler ved å velge elektrisk, slik at bedriftene faktisk tør satse på ny teknologi, sier Bu.

Rapporten kan leses her: Elektrifisering av varebiler – En gjennomgang av salgsmål, barrierer og virkemidler

Disse virkemidlene foreslås i rapporten:

  • En økning av engangsavgiften for fossile varebiler.
  • Fjerning av fradragsrett på merverdiavgift (mva) for fossile varebiler og mva-fritak for elektriske varebiler.
  • Nasjonal støtteordning for etablering av ladeinfrastruktur til varebiler.
  • Nasjonalt bompengefritak og fritak fra fergetakst fram til 2030.
  • Dobbel takst i bomringen for nye fossile varebiler fra 2027.
  • Tilgang til kollektivfeltet for elektriske varebiler.
  • Krav til nullutslipp i offentlig og privat anskaffelse av transporttjenester.
  • Innføre hjemmel for nullutslippssone.
Bli medlem i dag!

Les også