Mia freser rundt i sin Renault Zoe: Fornøyd da ladetrøbbelet ga seg
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Selv da Mia Wright og mannen endelig kunne sette opp egen ladeboks fikk de ikke ladet elbilen. Kontakten passet, men ingenting skjedde.
Våren 2020 lammet Covid-19 en hel verden. Det amerikansk/britiske ekteparet Wright var inne i sitt fjerde år på jordomseiling.
I hui og hast ble seilbåten solgt på Fiji, og de satte seg på første fly hjemover med sønnen. I Norge trengte de både hus og bil.
– Vi fulgte med på utviklingen og visste at i Oslo var det mer vanlig enn uvanlig med elbil. Jeg er opprinnelig fra California, hvor også Teslaen kommer fra, og har alltid vært positiv til elektriske biler.
– Var det på seilturen dere bestemte dere for å kjøpe elbil?
– Ja, men vi hadde egentlig håpet å slippe å ha bil i det hele tatt. Men når vi bor som vi gjør, uti «the ‘burbs» her på Nordstrand, så må man ha det for å handle eller kjøre på aktiviteter. Dessuten var den første jobben mannen min hadde i Ås, og da var det korona og ikke lov å ta toget. Så vi måtte bare ha noe, og da ble det elbil.
– Hvorfor valgte dere en fransk bil?
– Vi er bare tre, så vi trengte ikke så stor bil. Det tok også litt tid før jeg fikk jobb, så vi valgte en Renault Zoe fra 2017 fordi vi følte vi fikk mye bil for pengene.
– Gjorde dere mye research før dere landet på denne modellen?
– Ja, men vi var ikke klar over problemene knyttet til ladeteknologien.
– Hvilke problemer?
– Vi så at kommunen hadde ladestolper rundt omkring og tenkte fantastisk! Men det funket ikke på vår bil. Franske teknologer har satt opp bilen slik at den egentlig kun kan lades med 400 volt, og de fleste hus i Oslo har bare 230 volt.
– Hva gjorde dere da?
– Vi måtte lade hjemme, først med en vanlig stikkontakt og en adapter.
– Dere kunne ikke lade kommunalt i gatene?
– Nei. Kontakten passer jo, men vi får ikke ladet der. Vi kan bare lade på noen som er fire kilowatt eller hva det er, og de kommunale er ikke sånn. Så de finnes ikke til vår bil, men det visste vi jo ikke. Så da får vi ikke brukt alle de elbil-parkeringsplassene fordi det er ladeplikt, og vi får ikke ladet …
Takket være firehjulsdriften og økt systemeffekt akselererer BMW i5 xDrive40 fra 0–100 km/t på 5,5 sekunder og har en toppfart på 215 km/t.
Test av BMW i5 eDrive40 Touring:
Beste elbil fra BMW til nå?
I tillegg til firehjulsdrift og mer effekt, er BMW i5 xDrive40 standardutstyrt med såkalt Adaptive Suspension Professional, som inkluderer fancy titulerte greier som Dynamic Damper Control, Integral Active Steering og senking av understellet med 5 mm.
Vi fikk feil i spådommene våre i videoen over: Nye BMW i5 xDrive40 Touring blir nemlig litt billigere enn vi fryktet.
Den har en startpris på 764.519 kroner.
Som for øvrige modeller i 5-serien, tilbys BMW i5 xDrive40 Touring som Fully Charged Premium Edition.
BMW i5 xDrive40 Touring i Fully Charged Premium Edition har en startpris på 819.900 kroner.
– Men dere monterte ladeboks der dere kjøpte leilighet?
– Vi bestilte det hjemme, men det viste seg at dette ladepunktet heller ikke fungerte. Det hadde heller ingen fortalt oss. Da de kom ut sa de bare at vi ikke fikk ladet bilen her, og at vi måtte kjøpe ny bil.
– Dere ble rådet til å bytte ut elbilen?
– Ja, noe som er helt teit å si til noen. Og det har blitt ulovlig å ha stikkontakt ute til å lade biler med. Så hva gjør man da? Vi er opptatt av gjenbruk samt å ta vare på de tingene vi har så lenge vi kan. Løsningen ble en ny adapter.
– Men hvis du ser bort ifra ladetrøbbel, er du fornøyd med bilen?
– Ja, den har bra rekkevidde og er oppe i nesten 40 mil om sommeren. Om vinteren er vi nede i 20 mil. I november var det krise da vi holdt på å flytte og ikke fikk ladet bilen. Det krevde mye planlegging. Jeg fant til slutt et sted nede på Mosseveien, der kunne den stå og lade i fire timer.
– Så da måtte du gå opp og ned til den ladeplassen?
– Ja, og ingenting av dette var vi klar over da vi bestemte oss for denne modellen. Bilforhandleren sa heller ingenting om det, så vi føler oss litt lurt. De ga oss heller ikke noe adapter med på kjøpet. Men jeg tror kanskje vi fikk en av de siste bilene med denne teknologien.
– Hva med fargen, liker du den?
– Jeg ville egentlig ha alle andre farger enn denne rustrøde, for den ser litt gammeldags ut, men vi trengte en bil raskt og da ble det denne. Vi var inne på tanken om å foliere den grønn.
– Hvorfor det?
– Fordi den heter Groot, som er en karakter i filmen «Guardians of the Galaxy». Grunnen til at vi fant på navnet var fordi vi hadde leid en Mini Cooper i England. Og siden Bradley Cooper spilte Groot ble det navnet på vår egen bil.
Hei! Kjenner du noen som burde være med i denne spalten? En som har en elbil de er glad i, og som vil fortelle litt om dette? Kanskje er det til og med deg? Uansett er det bare å tipse oss:
Tips oss!
Her kan du sende elbil.dev08.dekodes.no forslag til nyheter og saker.
Her kan du lese mer om Renault Zoe EZ40 på elbil.dev08.dekodes.no, der har vi også testet bilen.
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!