Prøvekjøring: Vårt første møte med BMW i3
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi tok med Lundetestens far til første prøvekjøring av BMW i3 i Amsterdam. Samtidig fikk vi til et aldri så lite vorspiel på paradegrenen hans: Autoslalom.
Øyvind Lunde (48) er kanskje mest kjent blant våre lesere for den såkalte Lundetesten. Romerikingen, bosatt på Hagan, har opp gjennom årene kjørt det meste som rører seg av elbiler, og han har testet dem for å se om rekkevidde og teknikk holder stikk.
Han har dessuten kjørt fra både Petter Solberg og Tommy Rustad i autoslalom – med sin trofaste TH!NK. Gjennom 13 år har han hatt et nært forhold til det forgangne merket, og har totalt tilbakelagt mellom 310.000 og 320.000 elektriske kilometer.
Og når BMW nå lanserer sin i3, med et rykte for å lage svingevillige biler, var det med visse forventninger Lunde satte seg inn. Kanskje ikke helt uventet var det med en rekke referanser til nettopp TH!NK, men aldri uten glimt i øyet.
– Det er den elbilen jeg har levd med. Det er den jeg kjenner veldig godt. Jeg bruker den litt annerledes enn alle andre. Og når vi snakker om autoslalom, som jeg kjører i gjennomsnitt 2-3 minutter i året, er det klart at nettoppp det er ett av de viktigste kriteriene for meg å vurdere når jeg tester i3. Om den er bedre, altså, humrer Lunde.
Generalprøve på autoslalom
Neste år skal vi gjøre alt for å få til en skikkelig runde autoslalom for å se om i3 virkelig lever opp til Lundes forventninger. En kjapp video av generalprøven med i3 kan du se nederst i saken, filmet på BMWs testsenter utenfor Amsterdam. Vi minner samtidig om at de nedkjørte kjeglene ikke er Lundes verk…
Tilbake på landeveien trenger vi ikke lure så veldig lenge på hva vi synes om bilen – sånn helt grunnleggende.
– En spennende bil i en veldig attraktiv priskklasse. Det skulle overraske meg stort om ikke denne bilen blir en kjempesuksess blant folk som ønsker seg en elbil med premiumfølelse, og som ikke liker utseendet på konkurrentene, sier Lunde.
Vi dveler litt ved følelsen i gasspedalen. Den er slik satt opp at den ikke reagerer spontant på brå bevegelser i foten. I praksis betyr at det bilen ikke spretter i vei med mindre man trykker pedalen bestemt inn.
– Den er ikke så treg som i andre biler, og samtidig ikke like rask som i Tesla – der kreftene kommer momentant. Du kan skjelve litt på beinet uten at bilen skjelver, noe som kan være bra for de fleste. Men den er kanskje litt tregere enn jeg setter pris på, mener Lunde.
I fellesskap blir vi enige om at i3 er kontant og direkte i styringen, samtidig som fjæringsoppsettet utvilsomt er fast – på typisk BMW-manér. Skarpe ujevnheter i veibanen absorberes likevel på en helt grei måte, slik at sportsligheten ikke går mye ut over komforten.
Og svingevilligheten viser seg igjen og igjen – godt understøttet av den sedvanlige BMW-bakhjulsdriften. Det til tross for den smått pussige dekkdimensjonen 155/60/19 (foran) og 175/60/19 (bak).
Gode batterinyheter i sikte?
Lunde sier han i utgangspunktet hadde håpet at batterikapasiteten skulle være 30 kWt. I praksis fikk i3 «bare» 22 (brutto), og 18,8 netto tilgjengelig til kjøring, men det betyr ikke at BMW har tenkt å bli på dette nivået i all fremtid.
Via sentralt plasserte kilder får vi nemlig opplyst at man har nye batterier på gang – med dobbel kapasitet.
Andre stikkord er «40 kilo mer tyngde», «samme batterivolum» og «2-3 år frem i tid».
BMW ser for seg at eksisterende i3-eiere i fremtiden kan bytte inn batteriet sitt og få et nytt mot mellomlegg. Batteriene kunne eventuelt videreselges til andre eiere med mer slitent batteri, eller brukes til helt andre formål. Altså gjenbruk og en grei innbyttepris.
Når det er sagt; dagens batteri ser ut til å gjøre en helt OK jobb i den lette i3-en. Faktisk veier den bare 1.200 kilo, ved bruk av lette materialer som aluminium og karbonforsterket plast (sistnevnte i selve cockpiten).
– Du merker fort at den veier mye mindre enn konkurrentene. Innvendig får du følelsen av å sitte i en mye større bil, mener Lunde
i3 er svært godt støydempet, smidig i trafikken og meget kvikk i responsen. Utseendet kan man mene hva man vil om, men bilen er utvilsomt designet for å skille seg ut – samtidig som få tviler på at det er snakk om en BMW.
Ærlig rekkeviddeindikator
Når vi nærmer oss slutten av prøvekjøringen, på vei fra Aalsmeer til Amsterdams flyplass Schiphol, er det tid for å oppsummere inntrykkene.
– Vi har ikke kjørt snilt, gitt mye gass og batteriet er bare 22 kWt. Det har vært vått og kaldt, tidvis vind. Ikke optimale forhold, men det har vi ikke i Norge heller. Slik jeg vurderer det, ut fra det vi har sett i dag og tidligere erfaring, kan nok BMW stå inne for en praktisk rekkevidde på 160 kilometer.
Lunde mener det vil være mulig å snuse på 18-20 mils rekkevidde – på en god dag med litt tålmodig trykking på gasspedalen.
– Men det får vi prøve på ved en senere anledning, sier Lunde.
Vi startet dagen med 142 kilometer teoretisk rekkevidde, og har siden tilbakelagt rundt 123. Rekkeviddeindikatoren sier 13 gjenstående kilometer, som betyr at den er ærligere enn flere andre vi har sett.
Den har det heller ikke med å gjøre plutselige, nervøse hopp. Det bør være betryggende for folk som har lett for å få rekkeviddeangst.
Den foreløpige konklusjonen
På vei til gaten på flyplassen snakker vi videre om potensialet i3 måtte ha i en fremtidig autoslalom.
– Jeg er ikke vant til å kjøre en bil med elektronisk stabilitetskontroll. ABS og antispinn har jeg aldri hatt bruk for. Det var litt merkelig å kjenne at bilen tok kontroll og begrenset gasspådraget og hjalp meg gjennom svingene. Jeg hadde faktisk bånn gass med 125 kW ytelse i en lett bil. Jeg løftet ikke foten av gassen på flere sekunder gjennom flere porter i videoen under. Likevel bremset bilen ned, så farten ble omtrent så fort jeg kunne kjøre gjennom. Det var ikke nødvendig å bremse eller slippe opp gassen. Jeg er usikker på hvor mye jeg kunne tjent på at det ikke var elektroniske hjelpemidler. Det hadde utvilsomt blitt en «giftigere» bil, det hadde vært lettere å få skrens og en større utfordring, forklarer Lunde.
Ulikt konvensjonelle BMW-modeller er nemlig ikke i3 satt opp med muligheten til å deaktivere elektronisk stabilitetskontroll.
– Jeg kan ikke leve med en bil som er dårligere i svingene enn TH!NK. Derfor har jeg ikke kjøpt LEAF, jeg har ikke kjøpt i-MiEV og jeg kommer ikke til å kjøpe Focus Electric, heller. Skulle denne vise seg å være dårligere enn gamlebilen til våren, er jeg redd jeg brenner inne med den noen år til, sier Lunde med det umiskjennelige glimtet i øyet.
– Hehe, ja, da har vi vel satt målestokken en gang for alle?
– Jepp. Og BMW-ingeniørene må gjerne få låne TH!NK-en min hvis de føler behov for å fintune noe spesielt på i3, ler Lunde.