Elbilforeningens ladespalte: Fersk elbilist? Her er ladebegrepene forklart

Overgangen fra fossil til el kan by på overraskelser for mange – her forklarer vi noen elbil- og ladebegreper som ferske elbilister ofte sliter med.
Elbilforeningens medlemsservice mottar en jevn strøm av henvendelser fra både ferske og mer erfarne elbilister som har spørsmål om alt mulig som har med elbil å gjøre.
Veldig mange av spørsmålene vi får dreier seg om lading – alt fra hjemmelading til spørsmål om til hurtiglading og gatelading.
I denne spalten svarer derfor vår ladeekspert Lars Godbolt på spørsmål mange har. Han har tidligere for eksempel svart på dette:
Dagens spørsmål:
Jeg har nettopp kjøpt min første elbil og blir litt forvirret. Jeg er vant med liter og hestekrefter – kan dere forklare de «nye» elbil-ordene på en forståelig måte?
Lade-Lars svarer:
Det å ha elbil innebærer en litt ny måte å tenke på etter mange år med fossilt. Vi begynner med å forklare de vanligste ordene som en elbilist kan dra nytte av:
Kilowatt (kW): En betegnelse for effekt. Innen elektronikk regner man ut effekt ved å gange strømstyrke (ampere) med spenning (volt).
For den gjengse elbilist kan man tenke på det som hvor mye strøm du får til bilen på én gang. Jo høyere kW, jo raskere lader du opp batteriet.
Hjemme får du kanskje 6-7 kW fra ladeboksen. Da tar det flere timer å lade opp, mens på hurtigladestasjonen kan man mange steder oppnå ladehastigheter som 150- eller 300 kW – og tar bilen imot så høy effekt, vil du være ferdig på under halvtimen.
Motorytelse oppgis også i kW. Hvis det er uvant, kan du alltids konvertere det slik: 1 hestekraft = 736 W.
Vi bruker MG4 Electric XPower som eksempel. Den har motorer som tilsammen yter 324 kW – dette tilsvarer 435 hestekrefter.
Kilowattime (kWt): Her blir folk ofte litt forvirret. Kilowatt handler om hvor mye effekt du får på én gang, mens kilowattime er en målenhet for energien du kan lagre, har lagret eller har brukt over tid.
Du kan tenke på det på samme måte som når du hadde 60 liter på tanken og brukte 0,8 l på mila. I en elbil har du kanskje 64 kWt tilgjengelig på batteriet og bruker 1,6 kWt per mil.
1 kWt er den energien som oppstår ved en effekt på 1kW på en time. Om du lader med en gjennomsnittseffekt på 64 kW vil du derfor ha gått fra tomt til fullt batteri på en time.
Når du lader betaler du også per kWt på samme måte som du betalte per liter før.
Ladekontakter: Det siste som kan være greit å vite om, er de forskjellige ladekontaktene vi bruker i Norge og Europa.
Enkelt sagt kan du jo bare bruke den som passer inn i ladeluken din og ikke tenke så mye på det, men det er tre ladekontakter vi bruker her til lands.
Type 2: er den vanlige kontakten vi bruker ved hjemmelading eller på offentlige ladebokser. Den ser slik ut, og her bruker man sin egen ladekabel:

Kontaktene for hurtiglading kan være litt forvirrende. Når elbilene fortsatt var nye på markedet, var det konkurranse om hva som skulle være standarden.
Chademo er standarden som har vært mest populær i Asia og sees gjerne på Nissan Leaf eller tidlige utgaver av Kia Soul i Norge.
CCS er den standarden som har vunnet gjennom i Europa og er det som er vanligst på de fleste elbiler i dag. Det er derfor gjerne færre CHademo-kontakter på ladestasjonene.
Uansett hurtigladekontakt så er disse kablene fastmontert i hurtigladeren – så her slipper du å ta med egen kabel.

Normal- og hurtiglading: Husker du vi snakket om effekt tidligere? Det handler om hvor fort du får lade, og derfor har vi inndelinger som gir deg et hint om hvor kjapt det går.
Hurtiglading er kjappest, det definerer vi fra 50 kW og oppover (DC og ladekabel fastmontert på ladepunktet), normallading er alt under 50 kW (AC og medbragt type 2-kabel).
Mange ladeselskaper bruker denne inndelingen for å indikere hvor mye de tar betalt for ladingen. Som regel er normallading billigst og hurtiglading dyrest.
Har du noe du lurer på angående lading? Meld deg inn i Elbilforeningen for å få svar fra våre fageksperter. Vi svarer våre medlemmer så fort det lar seg gjøre, avhengig av pågang og kompleksiteten på spørsmålet.

Få en bedre elbilhverdag!
Få Elbilforeningens ladebrikke som gir deg enkel lading i Norge og Europa, eksperthjelp på elbil og lading, supertilbud på veihjelp og mange andre attraktive medlemsfordeler.