– Kanskje jeg bør starte «Bestemødre for elbil»?
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart 75 år gamle Anne Brit Narum synes det er merkelig at hun ikke vet om jevnaldrende som kjører elektrisk.
Det er den dagen i året. Årets første snøfall prøver seg på Østlandet, og på radioen rapporterer NRK om folk som har ringt politiet og spurt pent om tillatelse til å kjøre på sommerhjul for å skifte dekk.
– Samme greiene hvert år, konstaterer Anne Brit Narum lakonisk mens hun med påfallende selvsikkerhet ratter rundt i Oslo sentrum på det hustrige høstføret i sin nokså nye Kia Soul.
Selv om snøen i løpet av morgentimene likevel også denne dagen har måttet gi tapt for et regn som pisker både forlengs, baklengs og sidelengs, har hun for lengst skiftet til vinterdekk.
– Det fikk jeg forresten gjort der, sier hun og peker på en bensinstasjon vi kjører forbi.
– Tenk at jeg for bare et par år siden var en av dem som sto der og fylte opp tanken. Det er det deilig å slippe.
– Det har jeg tatt med fra sønnen min. Jeg pleier å hjelpe ham med resirkuleringen, og driver opplæring i søppelsortering for både egne og andres unger, sier hun mens hun gjør sitt – eller var det sønnens – for å fylle opp containeren.
Les også: Enklere å finne elbil-kjøreskoler
Her om dagen prøvde Anne Brit seg på hurtiglading da hun var på tur til Ringerike.
– Og da var det en trivelig kar på pletten med én gang, han så nok at jeg var litt rådvill.
– Så du sosialiserer litt når du lader opp?
– Ja, elbilfolk er så hyggelige. Og så er det jo veldig god hjelp å få på Elbilforeningen, jeg ble medlem der før jeg kjøpte bilen.
– Du er stadig på tråden til Elbilforeningen?
– Jeg tror ikke jeg har ringt dere ned, men det hender jo at det er et eller annet jeg lurer på, og da er de på medlemsservice alltid like hyggelige og hjelpsomme. Men nå har jeg tatt saken i egne hender: Jeg har nemlig begynt å lese meg opp. I går leste jeg 60 sider i bilmanualen – nå som vinteren kommer igjen må jeg sette meg bedre inn i varmeapparat og slikt enn jeg gjorde i fjor.
Les også: Lekestue med Mr. LOL OIL
På samme måte planlegger bestemoren nå å videre-generere elbilen sin via bildelingstjenesten Nabobil.
– Det virker som en veldig bra ordning med forsikringer og alt, det ser ikke noe farlig ut i det hele tatt. Så da kan jeg leie ut bilen til folk i nabolaget, den står uansett stort sett i ro i helgene. Det er i ukene jeg bruker den mest i forbindelse med barnebarna og handling.
Les også: Er du opplyst bak?
Nok et uvanlig trekk hos elbilbestemor Duck, der altså, siden all forskning tilsier at de eldre kvier seg for å ta del i den fortsatt relativt nye delingsøkonomien.
– Det er så smart! Og dobbelt miljøvennlig: Jeg kan leie ut min miljøvennlige bil til andre, som kanskje dermed slipper å kjøpe seg bil. Og samtidig kan jeg tjene litt penger, det er jo ikke så fett å være pensjonist.
Selv opplever hun at hun gradvis overbeviser flere i sin omgangskrets om at elektrisk er tingen. Ikke bare på grunn av miljøaspektet, men også fordi den er lettkjørt og praktisk.
– Jeg var livredd først, for jeg ante ikke at det var så lett å kjøre elbil.
Hun grudde seg faktisk såpass da hun skulle hente bilen sin hos forhandleren, at hun valgte en forhandler på Fornebu istedenfor på Økern. Da følte hun seg tryggere på at hun ikke skulle rote det til på hjemturen.
– Men jeg fant jo straks ut at det er så lett å kjøre elbil at det er en fryd. Det eneste jeg må passe meg for, er gassen. Bilen bykser jo av gårde hvis jeg er litt hard på pedalen!
Så kommer bestemor Narum på én ting til hun må passe seg for: Ungdommer som går rundt i trafikken med hodetelefoner, helt i sin egen verden. Hun peker mot høreapparatet.
– Og så skal folk klage på at jeg hører dårlig?
Les også: Solcelleinteresse til himmels
Bergsjøbrenden forteller at eldre stort sett ringer til Elbilforeningen for å få hjelp, mens yngre medlemmer heller tyr til e-post når de lurer på noe.
– Elbilforeningens medlemsservice tar imot rundt 900 telefonsamtaler i måneden. En stor andel av disse kommer fra de eldre medlemmene våre.
Bergsjøbrendens erfaring er at de eldre oftest sliter med teknologien rundt lading. Ofte er det utfordringer rundt bruk av data og smarttelefon knyttet til elbilbruken:
– Hvordan de skal få lastet ned ulike apper, slik at de kan styre forvarming av bil, ha oversikt over tilgjengelige ladestasjoner og slike ting.
Les også: En arktisk-elektrisk roadtrip
De som jobber med medlemskontakt i Elbilforeningen, er imponerte over eldre som våger å kaste seg på elbiltrenden, ifølge Bergsjøbrenden.
– Det står det respekt av! Og det er bare å ta kontakt, vi står klare til å hjelpe.