Nå er Kia PV5 lansert: Utfordrer elvarebil-segmentet

Den er produsert som varebil fra bunnen og skal være veldig plasseffektiv. Men ser den ekstremt billig ut?
Varebilmarkedet er svært presset og marginene er små. Det er derfor de fleste bilfabrikanter deler kostnader når de utvikler varebilene.
Bilmerkeparaplyen Stellantis er det grelleste eksempelet. De har varebiler i tre størrelser i Norge og de går under navnene Citroën, Fiat, Opel, Peugeot og Toyota.
I England har de Vauxhall-logo og i USA heter de RAM.
Renault, Nissan og Mercedes har et samarbeid. Det samme har Volkswagen og Ford, for å nevne noen.
Alene
Kia er i så måte ganske unike med å tilby en helt egenutviklet varebil/personbil.
Ikke bare det, den er bygget på en helelektrisk plattform, men de fordeler og ulemper det måtte ha.

Ulempen er høy pris i land som normalt ikke har avgifter og støtteordninger, mens fordelene først og fremst er bedre utnyttelse, utover at bilen er enklere å håndtere og gir et lavere støynivå.
Kia presenterte sin PV5 i forbindelse med Kia EV DAY 2025 torsdag denne uken. Det er den første modellen som debuterer på Platform Beyond Vehicle (PBV), som igjen bygges på dagens E-GMP.S-plattform (Electric-Global Modular Platform for Service).
Haugevis av varianter
Det er en ganske kompakt bil. Lengden på personbilen og Cargo i lang versjon er 4,7 meter, med en akselavstand på tre meter. Bredden er 1,89 meter og høyden 1,92.

Du får den i grunnversjonene varebil, chassis og personbil med tre rader i konfigurasjonen 2+3+3.
Men deres Flexible Body System muliggjør modulær montering av karosserikomponenter, som rullestoltilpasset bil og mannskapsbil (dobbbelkabin).
Chassismodellen tilbyr Drop Side, Box Van og Freezer Box. Personbilmodellen kan leveres med en avansert Prime-modell og som enkel campingbil.

Varebilen fås i standard lengde, lang versjon og høyt tak med opptil 5,1 m³ lastekapasitet.
Et valgfritt L-track monteringssystem gir fleksibilitet, mens batteribank/V2L-funksjonaliteten gir mulighet for lading av utstyr med strøm fra bilen.
PV5 skal bygges på egen fabrikk og Kia planlegger konverteringgsentere for spesialmodellene.
Tre batteristørrelser
Du velger mellom 51,5 kWt eller 71,2 kWt NCM-batteri, med et ekstra 43,3 kWt LFP-batteri for varebilen.
Foreløpig finnes ingen planer for firehjulsdrift, kun en motor på 162 hester og 250 Nm som driver forhjula.
PV5 inkorporerer et ‘cell-to-pack’ batterisystem, som eliminerer behovet for moduler ved å direkte integrere cellene i batteripakken.

Det skal gi forbedret energieffektivitet, men man mister muligheten til å bytte moduler i batteriene. Kanskje litt uheldig i fremtiden?
Når bilen er utstyrt med 71,2 kWt-batteriet, oppnår personbilen en rekkevidde på opptil 400 km. Ladetid fra 10 til 80 prosent skal klares på halvtimen, så det er ikke noe 800 voltsystem her, dessverre.
Litt kjip?
Elbil.no har testet en rekke varebiler, og vi er nærmest sjokkert over hvor gode arbeidsforhold, komfort og smarte løsninger flere av modellene har fått.
Vi var dessverre ikke til stede under avdukingen av PV5, men fra bilder og videoer vi har sett fra arrangementet, virker interiøret å være preget av enkle løsninger i kjip hardplast, med unntak av rattet, som har samme smarte funksjonalitet som personbilene.

Man har et 7-tommers instrumentpanel og en 12,9 tommers multimediaskjerm. Oppdateringer skjer fortløpende over over nettet.
Et samarbeid med Samsung og deres IoT-plattform, SmartThings Pro skal tilby forretningskunder en tilkoblet opplevelse som forbinder bilene til IoT-økosystemet på arbeidsplassen.
Lasterommet virker også veldig spartansk, men vi regner med at norsk importør vil tilby et solid gulv i kompositt.
Etter planen starter forhåndssalget av PV5 i slutten av andre kvartal i Norge. De første leveringene vil skje før jul.