Langtest: 2.250 kilometer med elbil og campingvogn
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høye ferieskuldrer og rekkeviddeangst eller pur nytelse? Vår fire år gamle Tesla Model X fikk jobben med å frakte familie og 1.550 kilo campingvogn på Norgesferie.
Norsk elbilforening har et voksende antall medlemmer som trekker tilhenger med elbil. Det betyr naturligvis at vi skaffer kunnskapen som trengs for å gi gode råd.
Denne testen gjennomførte jeg i ferien, siden det ellers er vanskelig å få plass til såpass omfattende øvelser. Ikke minst fordi 2020 har vært historisk – og gledelig – hektisk.
Summen av erfaringer er basert på rundt 2.250 kilometer, og har hovedfokus på hvordan elbilen – undertegnedes snart fire år gamle Tesla Model X 90D – fungerte som trekkvogn.
Campingvogna, en 2019-modell Hobby 540 KMFe De Luxe, ble innlånt fra forhandleren Perry & Williams Caravan, i et samarbeid med importøren. Bransjen er naturligvis interessert, i en tid der rundt halvparten av alle nye biler som selges er elbiler – og der alle skal være det i 2025.
Det får også konsekvenser for den teknologiske utviklingen for tilhengere av ulike typer og størrelser.
Bakteppet var den historiske trippeltesten vi i Norsk elbilforening gjennomførte i august i fjor.
Den store forskjellen, fra da til nå, var tempoet. I fjor ble det kjørt 1.400 kilometer i løpet av tre dager, mens denne testen strakk seg over nesten tre uker. Deler av testruta var lik.
Se alle videoer fra ferietesten – og øvrige tester – på vår Youtube-kanal
Underveis på turen opplevde vi både relativt lave julitemperaturer og mye regn. Sistnevnte bidro til økt rullemotstand og energiforbruk, og dermed redusert rekkevidde.
Likevel landet vi på et forutsigbart og jevnt forbruk med den aktuelle vogna. Et gjennomsnitt på 3,5 kWh/mil, eller 35 kWh/100 km, var ingen problem selv med skiftende vær- og temperaturforhold.
Det kommer jeg naturligvis tilbake til, og det framgår også av alle loggede data (i egen tabell nederst i artikkelen).
Innveiing av bil og campingvogn på trafikkstasjon underveis viste totalvekt på drøyt 4.300 kilo. Da utgjorde bilen, med to voksne, to barn og nyttelast 2.770 kilo. Altså var det 250 kilo å gå på til maks tillatt vekt.
Vogna utgjorde jevnt 1.550 kilo, omtrent 50 kilo under tillatt totalvekt, med vann- og toalettank, fullt kjøleskap og alt annet man (tror man) trenger å ha med. Tillatt kulevekt på bilen er 90 kilo, mens vi lå jevnt på 70-75 kilo.
Tyngdepunktet kunne dermed ligget enda litt lenger forover i vogna, men siden den fulgte bilen fint var det ikke behov for spesialtilpasning.
Så er det naturligvis også et spørsmål om hvor stor campingvogna eller tilhengeren skal være. I vårt tilfelle var vogna å regne som en typisk kjørevogn, med én aksel og bredde på 2,3 meter.
Dermed er den lettere å sno seg langs trange vestlandsveier med, enn med større vogner opp til maks tillatt bredde (2,55 meter) og økt overheng som følge av lengde.
Maks tillatt vogntoglengde er 18,75 meter, mens vi landet på ganske nøyaktig 12,5.
Hobby-vogna var, med sine 7,45 meter fra kule til hekk, en veldig enkel sak å ha med å gjøre. Bilen var naturligvis utstyrt med speil. Kravet til synsfelt er at man skal se ti meter bakover, på begge sider av vogna, med 2,5 meter ut på venstre og to meter til høyre.
Da får man også god oversikt over trafikken bak, og kan kjøre til side ved behov. Denne sikten får man ikke med bilens ordinære speil.
Norges Caravanbransjeforbund har lagd en egen oversikt med lettere kjørevogner som kan egne seg for elbil. I artikkelen er det også fokus på vår historiske test sensommeren 2019.
Motivasjonen er todelt: Øke bilens muligheter til regenerere bremseenergi og unngå at vognbremsene går varme. Sistnevnte var ikke noe stort problem, men skjedde eksempelvis på vei ned Ørnevegen til Geiranger.
Spørsmålet om hvor mye bilen kan ta imot er både praktisk og teoretisk.
Du vil definitivt ikke ha en tung tilhenger etter bilen som ikke bidrar til bremsingen. Det enkleste alternativet til mekanisk påløpsbrems er elektriske bremser, men disse er det vanskelig å få godkjent i Norge. Som regel krever de også en kontrollenhet i bilen, mens mer moderne løsninger kan kobles til app på smartelefonen.
I praksis er det trolig bedre om tilhengeren bidrar selvstendig til regenereringen, enten separat eller i samarbeid med bilen. Sistnevnte vil nok kreve toveis elektrisk kobling til bilen.
Begge alternativer vil kreve en eller flere elmotorer på akselen/akslene som kan regenerere. Men det jobbes konkret med enda mer avanserte ting.
I løpet av fjoråret gjennomgikk konseptvogna testing, med tanke på å gå i produksjon i år. Ett delmål var å krysse Alpene på én lading, med en elbil som trekkvogn, i år. Koronasituasjonen synes dog å ha bidratt til at prosjektet tar mer tid.
Det blir spennende å se de endelige tekniske dataene, og om den selvstendige drivlinja vil bli tilbudt i vogner av ulik størrelse – og med ulik størrelse på batteripakkene. I teorien kan vognbatteriet under gitte omstendigheter også brukes til å lade opp elbilen.
En annen fordel med vogna er at den kan benyttes som stasjonært energilager, for strøm fra solceller, når den ikke brukes.
Turen fra Dovre til Oppdal er et godt og beskrivende eksempel. Høyeste punkt, Hjerkinn, ligger litt før halvveis på ruta. Etter drøyt 20 kilometer var 500 høydemeter forsert, med et gjennomsnittsforbruk på 6,59 kWh/mil fra start. Det aggregerte forbruket hadde lagt på seg med 0,12 – til 3,55 – i løpet av denne korte strekningen.
Videre mot Hjerkinn flatet kurven ut, og da vi ankom Oppdal var vi i praksis på gjennomsnittet igjen. 50 prosent av batterikapasiteten var brukt på å kjøre snaut 100 kilometer, som tilsier en rekkevidde på omtrent 200 kilometer – med denne bilen – ved slike forhold.
Et enda tydeligere eksempel er strekningen fra Åndalsnes til Valldal, via vakre Trollstigen. Her var forbrukspåslaget naturligvis stort, og effektuttaket såpass at bilens kjølevifter var aktive fra halvveis i bakken til vi parkerte ved Trollstigen besøkssenter.
Da viste bilen et gjennomsnittsforbruk på 8,63 kWh/mil på de snaut 20 kilometerne fra Åndalsnes. Det økte videre opp til høyeste punkt, Alnesreset (bildet over, 852 m.o.h.), med 51 prosent gjenstående, men siden kom energirosinen i pølsa.
De 32 kilometerne videre til Valldal, populært kalt Jordbærbygda, var 100 prosent gratis: Fortsatt 51 gjenstående, som også kan illustreres slik. Dette er bare ett av flere eksempler:
Om vi så tar for oss utviklingen på ruta fra Geiranger til Skjåk, via Grotli, forteller den at det tar mer tid å jevne ut forbruksforskjellen når topografien på motsatt side av fjellet er slakere.
Ved Djupvasshytta, etter rundt 1.000 høydemeter, hadde det løpende forbruket lagt på seg fra 3,61 til 4,18 kWh/mil. Splitten viste 11,07 fra fjordnivå til fjells – det høyeste tallet på turen. Dermed hadde 27 prosent batterikapasitet gått med til å kjøre 17 bratte kilometer.
En liten funfact er at vi kunne fortsatt til rundt 4.000 meter over havet, hvis mulig, enda mer om batteripakken hadde vært fulladet ved avreise.
På strekningen videre til krysset mot riksvei 15 (til Otta og Stryn), flatet det hele naturligvis ut. De videre 100 kilometerne derfra kom den deilige regenereringen, og sendte oss nesten tilbake i null før vi startet på stigningene fra Vågå mot Valdresflye.
I mellomtiden hadde vi hatt en ladestopp på en overfylt superladestasjon i Bismo.
Over hele turen endte vi med et gjennomsnittlig strømforbruk på rundt 3,5 kWh/mil. Det er rundt regnet 50-55 prosent mer enn normalforbruk.
Før returen sørover fra Sunnmøre, der vi oppholdt oss noen dager, ble tripptelleren nullstilt. Årsaken var en rekke utflukter uten vogn som «ødela» de allerede registrerte tallene. Tidligere på turen var det et fåtall mil uten vogn, typisk til og fra dagligvarebutikk, men de påvirker ikke totalen nevneverdig.
Denne tabellen viser relevante data som ble notert på hele turen. Scroll forbi dersom det blir for mye.
Som tabellen viser, er tallene konsistente. Det ble lagt stor vekt på å holde samme gjennomsnittshastighet, og trafikken var heldigvis ikke til hinder for det. Dekktrykk og utetemperatur skulle dessuten være så likt som overhodet mulig.
En liten funfact ble notert på returen med 22-tommerne, som vist i tabellen over. Fra toppen av tunnelen til bunnen, under Oslofjorden, er det 3,8 kilometer. Regenerert strøm fra denne strekningen var nok til å kjøre 2,4 kilometer oppover mot Hurum-siden.
Det generelle rådet med hensyn til hjulstørrelse er å gå ned noen tommer dersom du ofte trenger maksimal rekkevidde. Skal du trekke tungt, som i denne testen, blir det ekstra viktig.
Den separate testen her viste klart at det var riktig å gå for 20-tommere da bilen skulle være trekkvogn.
Da er det ikke behov for å gjennomføre nærmere undersøkelser av beskaffenheten på kurs og sikring, som jeg rutinemessig gjorde på denne turen, før man gjennomfører lading.
Samtidig har jeg har vært i kontakt med en rekke andre elektriske campingturister via sosiale medier. Erfaringene er høyst ulike; noen steder er det full ladenekt, mens et fåtall som nevnt tilbyr skikkelig lading.
Ulempen ved sistnevnte er at prisingen i noen tilfeller viser seg å være ganske fantasifull, primært på plasser der det er installert skikkelig ladeutstyr. I og for seg greit at man må betale vesentlig mer enn strømprisen, men når det nærmer seg tilsvarende kilowattimepris som på de dyreste lynladerne bør det ringe en bjelle.
Men alt er ikke avhengig av strømtilgangen på campingplassen, dersom man sørger for lading til bilen på hurtig- og lynladere. Som her, på BKKs stasjon ved Rema 1000 i Ulsteinvik på Sunnmøre.
Denne diskusjonen kan bli ulik avhengig av hva slags elbilmerke og -modell man har valgt. Eksempelvis har Audi e-tron (Sportback) lynladekontakten foran på venstre side, som muliggjør å kjøre rett inn til en klassisk hurtiglader.
Det betinger imidlertid at man ikke sperrer alt bak seg på trange stasjoner.
Mercedes-Benz EQC har kontakten bak på høyre side, mens Model X har plasseringen bak på venstre side. Da er det lite annet enn frakobling som nytter på de fleste hurtigladere.
Man får fort rutine på det, men – som nevnt i den ene av seks videoer fra testen – noen ganger kan plassen i køen ryke på at tilhengeren må kobles fra.
Den har de viktigste funksjonene på plass – uten å være luksuriøs – og passer for fire personer, med dobbeltseng foran og køyeseng helt bakerst.
Dersom plassen utnyttes maksimalt, kan seks personer sove i den. Da må i så fall sittegruppen foran køyesenga bakerst legges ned.
Da blir det trangt om plassen, med mindre det er snakk om to voksne og fire barn. Hvordan man i så fall skal få disse fire barna til å sovne, er en utfordring for seg. For vår del ble det til at 3-åringen sov med mamma i dobbeltsenga, rett og slett for at alle skulle finne roen, mens jeg fikk plassen i køyesenga.
Det gikk i og for seg greit, siden jeg ikke er mer enn 175 centimeter på strømpelesten.
Hovedinntrykket vi alle satt igjen med, var at det var behagelig å ankomme en campingplass med ferdig oppredd seng, maten klar i kjøleskapet (som henter strøm fra bilens 12V-batteri under kjøring) og alt ellers på plass.
Da var det bare å vatre opp vogna, sette ned støttebeina, finne nærmeste uttak for vognstrøm og deretter ta det helt piano.
Dersom man skal fricampe over lang tid, kan imidlertid behovene endre seg. Det blir et eget tema i en senere artikkel.
Det gjelder med andre ord å tilpasse vogn/tilhenger til trekkvogna. I ettertid ser jeg at vi kunne gått nærmere tillatt totalvekt.
Altså med en større vogn, med tydeligere skille mellom soveavdeling og oppholdsrom. Det ville utvilsomt gjort leggingen av minstejenta enklere, i tillegg til at stundene med strømming av Netflix på regnværskvelder hadde blitt mer komfortable.
Fortelt eller markise ville vi nok også lagt til. En kveld på Stiklestad regnet det fra åpen himmel, men utelivet ble reddet av brors bobilmarkise.
Sykkelstativ ville vi dessuten også lagt til. Alt i alt ville dette ha redusert nyttelasten med 50 kilo, og vogna ville landet på omtrent tillatt totalvekt på vår tur. Med fire sykler måtte vi ha flyttet mer av nyttelasten inn i bilen for å holde oss på rett side av regelverket.
Der var det uansett over 200 kilo å gå på, så det i seg selv hadde ikke vært noe problem.
Bilen hadde ikke hatt det minste problem med å trekke over to tonn, men da må man også påregne at det jevne strømforbruket fort havner på 4 kWh/mil (i stedet for de rundt 3,5 i denne testen). Det tilsier også erfaringer fra andre som har prøvd seg med større vogner.
Bortsett fra på campingplassene, der jeg dyttet på så mye som praktisk mulig, nøyde vi oss med 80 prosent på batteriet ved besøk på lyn- og superladere. Det ga en praktisk rekkevidde på 150-160 kilometer, uten å ta spesielt hardt i.
Forutsetningene for dette, var en bil som hadde rullet litt over 90.000 kilometer, med beregnet gjenstående batterikapasitet på rundt av 80 kilowattimer (kWh) av originale 81,8.
For kort, sier du? Vel, med to unger i bilen er det helt greit å kjøre 2-3 timer i Postkort-Norge før man tar seg en pause.
Neste gang håper vi forresten å teste helelektrisk bobil.
Takk til Perry & Williams Caravan som stilte vogna til disposisjon i samarbeid med Hobby Caravan Norge.