Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Havøysund

Bildet viser Havøysund i Måsøy, nordligste punkt på Nasjonal turistveg Havøysund i solnedgang.
Havøysund i Måsøy, det nordligste punkt på Nasjonal turistveg Havøysund. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen.

Veien ut mot Havøysund er fascinerende variert, og selv om veien bare er et par hundre meter over havet på det høyeste får du likevel følelsen av å kjøre over snaufjellet. Deler av veien går gjennom øde klippelandskap hvor du har Nordishavet på den ene siden og forrevne steinformasjoner på den andre.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Kort om strekningen

Landskapet er rått og dramatisk og det er få andre ting enn veien som viser at noen har vært her før deg. Men midt oppe i alt som virker øde kan du likevel se både havørn og rein. Kjøreturen er en spesiell opplevelse som ikke ligner noe annet – med en pittoresk og unik endestasjon.

På 71° nord ligger det lille fiskeværet Havøysund, bokstavelig talt i slutten på veien. Plutselig dukker stedet opp, og du vil bli overrasket når du ser det. Tenk at det i det hele tatt finnes et livskraftig samfunn der det nordligste punktet på Nasjonale turistveger ender i havkanten. Det er noe for seg selv.

Stille septembermorgen i Havøysund; lengst nord på Nasjonal turistveg Havøysund.
Havøysund Foto: Helge Stikbakke, Statens vegvesen

Historie

Folk har i flere hundre år trosset vær og vind og klort seg fast på dette ytterste punktet på Finnmarkskysten, men det var først etter andre verdenskrig at Havøysund ble et betydelig fiskesamfunn. Fiskeflåten var stor og bestod av alt fra småsjarker til store trålbåter, og det ble også etablert fiskebruk og foredlingsbedrifter i Havøysund.

Tamrein i veikanten
Tamrein i veikanten Foto: Anne Olsen-Ryum for Statens vegvesen

Opplevelser

Det er havet og fiske som har vært hovednæringen for folk i nord og havfiske er også det som trekker mange folk til området. Dette er også en strekning som er perfekt for alle som vil ha en sykkeltur i et landskap helt utenom det vanlige. Platået i Havøysund ligger like langt nord, men er et langt mindre besøkt alternativ til Nordkapp. Her på kanten av Barentshavet kan du oppleve midnattssol om sommeren og nordlys vinterstid.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Sykkel

Veien til Havøysund går stort sett langs kysten bortsett fra noen bratte kneiker over snaufjellet. Strekningen har flere fine stoppesteder som rasteplassen i Lillefjord og Selvika. Geologien er helt spesiell og turen bør nok helst sykles i retning mot Havøysund. Herfra kan du ta Hurtigruta videre til Honningsvåg og sykle videre til Nordkapplatået. Da unngår du også Nordkapptunelen og Honningsvågtunnelen.

Det er mulig å kombinere Nasjonal turistveg Havøysund med Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er ikke skiltet som sykkelrute.

67 km / 233 Moh

Nasjonal turistveg Havøysund går mellom Kokelv og Havøysund og er 67 km lang (veg 889). Hurtigruten anløper Havøysund hver dag. Det gir mulighet for å sette sammen rundreiser med flere Nasjonale turistveger.

Du kan også forlenge turen ved å ta Måsøyekspressen ut til Rolvsøy (Gunnarnes kai), Ingøya (Ingøy kai) eller Måsøya. Det er absolutt verdt turen. Hvis du vil reise til Måsøya må du selv ringe båten på tlf: 480 23 948 og melde ifra om du skal ta båten til Måsøy eller hentes der.

For ytterligere turistinformasjon ber vi om at spørsmål rettes til lokale og regionale reiselivsaktører.

GPS: Kokelv 70.611315, 24.722318 –
Havøysund 70.99541286, 24.6866305

Nasjonal turistveg Havøysund– les mer