Eigil Knutsen (Ap) om moms på elbil: – Bransjen og kundene må få forutsigbarhet

Mange lurer på hvordan momsfritaket for elbil vil se ut i årene som kommer. Stortingsrepresentant Eigil Knutsen fra Arbeiderpartiet tar til orde for at alle endringer varsles i god tid.
Da den erfarne stortingsrepresentanten nylig deltok på panelsamtale hos Elbilforeningen om virkemidlene i elbilpolitikken, hadde han tro på at de høye elbilandelene i nybilsalget er kommet for å bli:
– Jeg er trygg på at avgiftssystemet kombinert med stadig økende tilbud, vil sørge for fortsatt elektrisk nybilsalg.
Eigil Knutsen er ikke hvem som helst. Han har i denne stortingsperioden ført mange statsbudsjettforhandlinger med budsjettpartner SV. Det er i stor grad i disse forhandlingene kjøpsavgiftene på nye biler er utformet.
Og selv om han nå har gitt ledervervet videre til partifelle Tuva Moflag, har han fremdeles et hovedansvar for bilavgifter for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Elbilforeningen inviterte til fest for 2025-målgangen:
– Politikerne skal ha for staminaen sin
Var med på å fase inn toppmoms på elbiler
Fra 2021 fikk Eigil Knutsen altså ledervervet finanskomiteen på Stortinget, i et år da elbilandelen i nybilsalget endte på 64 prosent.
Noe av det første Eigil Knutsen og finanskomiteen fikk på bordet, var å starte innfasingen av toppmoms for elbiler. Det var et grep mange partier hadde varslet i partiprogrammene de gikk til valg på.
Våren 2022 ble regjeringspartiene og SV enige. Fra 1. januar 2023 skulle elbiler ilegges toppmoms for kjøpsbeløpet over 500.000 kroner. Parallelt økte man engangsavgiften på biler med utslipp, og særlig ladbare hybrider.
Enigheten skjedde ikke uten drakamp, da regjeringen først foreslo å erstatte momsfritaket med en subsidieordning. Det nektet budsjettpartner SV å godta.
Dermed ble det toppmoms. Innfasingen medførte en svært hektisk romjul desember 2022. Bilimportører og bilforhandlere jobbet på spreng for å levere elbiler med prislapp over 500.000 kroner, men også fossilbiler, som skulle få et avgiftshopp over nyttår.

Strategien med toppmoms bør fortsette
Siden den gang har toppmomsen forblitt uendret, mens engangsavgiften på nye fossilbiler har blitt skjerpet årlig. Resultatet er kraftig økte elbilandeler, og i januar endte man altså med at 96 prosent av alle nye biler var elektriske.
Dermed melder debatten seg om når videre moms skal fases inn, og ikke minst hvordan det skal skje:
– Jeg mener det er naturlig å senke grensen for når momsen slår inn, og gjøre det gradvis over noen år, sier Knutsen.
Både Elbilforeningen og bilbransjen har tatt til orde for det samme. De har felles forslag om at man man senker innslagspunktet for moms på elbiler med maksimalt 100.000 kroner om gangen.
Det betyr i så fall toppmoms på kjøpsbeløpet over 400.000 kroner i første omgang.
Ingen skal bli overrasket den dagen elbiler får mer moms
Og når ser så Arbeiderpartiet for seg at elbiler får noe mer moms?
– Det er for tidlig for meg å si noe om, men avgiftsfritaket opp til 500 000 kroner er ESA-godkjent ut 2026. Jeg vet ikke om det er mulig å forlenge, men med nesten 100 prosent elektrisk nybilsalg nå, vil det definitivt bli endringer i neste stortingsperiode, sier Knutsen.
Men hvordan bør så en videre innfasing av toppmoms vedtas og varsles? Erfaringene fra de årlige justeringene preger nok svaret fra finanspolitikeren:
– Bransjen og kundene må få forutsigbarhet, og derfor bør store endringer varsles i god tid, slik vi har gjort de senere år for eksempel med ladbare hybrider.
Det er også i tråd med hva både Elbilforeningen og bilbransjeorganisasjonene har bedt om:
I panelsamtalen tok Knutsen til orde for at videre innfasing av elbilmoms aller helst burde forankres i et forlik mellom mange stortingspartier.