Hopp til innhold

MAN eTGS: Stor tro på ny lastebil

FORSPRANG: MAN mener de har forsprang på konkurrentene på flere områder. Plassering, oppbygging og termisk styring av batterier og kabin, samt en ny og energieffektiv motor med smart plassering, skal være noen av nøkkelordene. Foto/video: Rune M. Nesheim/elbil.dev08.dekodes.no

MAN viste frem det de ser på som neste generasjons el-lastebil: Nå er modellen eTGX straks klar for norske veier.

På årets Nordic EV Summit på Lillestrøm viste MAN Truck & Bus frem sitt nye elektriske flaggskip – eTGX.

Den nye trekkvognen markerer et stort teknologisk løft fra første generasjon, som ble lansert i 2020.

ENDELIG: Jonny Martinsen mener de har et teknologisk forsprang på konkurrentene med det nye flaggskipet fra MAN.

Skal vi tro Jonny Martinsen, produktsjef for lastebiler hos MAN Truck & Bus i Norge, er dette et viktig steg i elektrifiseringen av tungtransporten.

– eTGX leveres som 4×2 trekkvogn og kommer også i 6×2 norsk spesifikasjon. Vi har jobbet mye med å forbedre energieffektiviteten og fleksibiliteten sammenlignet med forrige generasjon, sier Martinsen.

Opptil 480 kWt utnyttbar batterikapasitet

eTGX kan utstyres med inntil sju batteripakker. Seks er plassert rundt førerhuset og i rammen, mens den syvende kan legges til ved lengre akselavstand.

FLERE MULIGHETER: MAN gir deg mulighet for alt fra tre til sju batteripakker, avhengig av bruk.

Hver batteripakke har 89 kWt installert kapasitet, hvorav 90 prosent er tilgjengelig for bruk – til sammen 480 kWt utnyttbar kapasitet i en standard konfigurasjon med seks batterier.

Nedgang for elektriske vare- og lastebiler i 2024:

Slår alarm om satsingen på elektriske nyttekjøretøy

– Dette gir en rekkevidde på rundt 300 kilometer under typisk kjøring med gjennomsnittshastighet på 70 km/t, som er tilstrekkelig innenfor lovpålagt kjøretid før hvilepause, sier Martinsen.

Smart temperaturstyring og hurtiglading

Effektiv energistyring er nøkkelen til lang rekkevidde og god ladehastighet. MAN har utviklet et termisk system som holder batteriene mellom 15 og 25 grader – uansett vær.

EUROPEISK: Batteriene er utviklet og montert i egen batterifabrikk i Nürnberg, men produsert i samarbeid med CATL.

Systemet benytter overskuddsvarme fra drivlinjen, en varmepumpe med COP-verdi på 2, og en elektrisk varmekolbe ved behov.

– Ved optimal temperatur kan bilen lade med opptil 375 kW med en flat ladeprofil. Dette gir rask og forutsigbar lading, sier Martinsen.

Han legger til at bilen allerede i dag kan leveres med 1 Megawatt-tilkobling. Da blir maksimal ladefart 750 kW.

Kompakt design

Akselavstanden på eTGX er kun 3,75 meter, noe som gjør at kjøretøyet holder seg innenfor maksimalt lengdekrav for vogntog i Norge – 17,5 meter.

Dette er mulig fordi to batteripakker er plassert inne i rammen fremfor mellom akslene.

KORT: Batterier under hytta gir mulighet for akselavstand på bare 3,75 meter. Det er viktig for å utnytte maksimal totallengde på 17,5 meter.

– Kort akselavstand gir bedre aerodynamikk og manøvrering, særlig i distribusjonskjøring. Vi kan også levere samme løsninger for chassis-oppbygging til ulike bruksområder, sier Martinsen.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Nyttelastnøytral og skalerbar batteripakke

Med støtte for opptil syv batterier kan kundene selv velge hvor mye rekkevidde og nyttelast de trenger.

Takket være fritak på ett tonn ekstra tillatt totalvekt for elektriske kjøretøy, kan mange konfigurasjoner matche nyttelasten til dieselbiler.

Statsbudsjettforslaget:

1,2 milliarder til elektriske lastebiler

– Med tre batterier er et 4×2-chassis nyttelastnøytralt, og med fire batterier gjelder det samme for 6×2. Vi tilbyr fleksibilitet uten å ofre nyttelast, sier Martinsen.

Lang batterigaranti

Batterigarantien er på inntil 10 år eller 1,5 millioner kilometer ved seks batterier.

Batteriene består av moduler og celler som kan byttes individuelt av spesialiserte verksteder.

– Batterienes helsetilstand er avgjørende for bruktverdi. Med modulært design kan vi vedlikeholde i stedet for å erstatte hele batteripakken – det er både kostnadseffektivt og bærekraftig, sier Martinsen.

Første kundebil leveres i Trondheim

De første kundebilene kommer til Norge i august 2025. Ifølge Martinsen har responsen vært svært positiv, og MAN opplever økt interesse fra transportnæringen.

– Vi kom kanskje litt sent, men vi kommer godt. Med energieffektiv drivlinje, kompakt design og høy batterigaranti tror vi eTGX blir et svært aktuelt alternativ for mange norske aktører, avslutter han.

Bli medlem i dag!

Les også