Hopp til innhold

Over sju mil fra turistmagnet til nærmeste lader – ber ministeren ta grep: «Pekelek» etter at hurtigladeren havarerte – ingen vil ordne opp

EN STAD UTEN HURTIGLADER: Venstres Alfred Bjørlo er lei av «pekelek» og ansvarsfraskrivelse om ladetilbudet på Stadlandet. Nå har han sendt skriftlig spørsmål til Samferdselsministeren.

Stadlandet står plutselig uten hurtigladere. Slik blir det bråk av. Nå utfordres samferdselsministeren.

Lengst nord i Vestland, på grensa til Møre og Romsdal, ved inngangen til Nordfjorden:

Der ligger turistmagneten Stadlandet.

Halvøya er en del av Stad kommune og huser i underkant av 3000 innbyggere, og tidvis mange surfere.

Før hadde halvøya to hurtigladere, en i Selje og en på Leikanger. Nå er begge ute av drift og ligger ikke an til å bli erstattet.

Over sju mil til nærmeste hurtiglader

Ni mil unna det ytterste punktet på Stad og drøye 72 kilometer fra hurtigladeren som ligger brakk på Leikanger, er kommunesenteret Nordfjordeid. Der finnes hurtigladere.

Men hver sommer strømmer turistene til området. Og stadig flere av dem kommer i elbil.

Taxiene i området er også elektriske.

Og i fjor var 95 prosent av alle nye biler i Stad kommune, elektriske.

De fleste lader nok bilen hjemme, men mange trenger en hurtiglader en gang i blant likevel.

FRA 2 TIL 0: Tidligere hadde Stadlandet hurtiglader både i Selje og på Leikanger, men nå er det ingen igjen. Bilde: Skjermdump fra Google Maps.

Distriktene får ikke være med

Gunnar Silden, leder i Selje bygdeutviklingslag er ikke imponert over situasjonen:

– Det gir lite mening med det grønne skiftet og at alle etter hvert skal over på elbil, når ikke distriktene får være med på utviklingen, sier han til Fjordabladet.

Ifølge avisa har Silden jobbet med saken siden i fjor høst.

Turistnæringen er heller ikke så optimistisk.

Markedsansvarlig Marita Ervik på Stad hotell sier dette til NRK:

– Jeg tror vi går en utfordrende sommer i møte. Vi prøver å bygge destinasjonen rundt oss, men så stopper det fordi folk ikke får kraft.

Arbeidshverdagen til taxisjåfør Vigdis Bakkebø og hennes kunder blir også påvirket.

– Dersom det kjem melding om omgåande hjelp på sjukehuset, og eg ikkje har nok straum på bilen, beklagar men då kan eg ikkje hjelpe til, sier sjåføren til NRK.

Bakkebø er for øvrig langt fra den eneste taxisjåføren som har gått over til elbil i det siste. Det kan du lese mer om i denne saken:

Kraftig økning i eltaxier:

– En liten revolusjon

Samferdselsministeren må svare

Gunnar Silden i bygdeutviklingslaget sier til Fjordabladet at de forsøker å løfte saken opp på nasjonalt politisk nivå.

En som ikke er vond å be i denne saken, er Alfred Bjørlo. Han er tidligere ordfører i Eid kommune, og nå representant for Venstre på Stortinget.

– Det må gå an å hurtiglade elbil på et av Norges mest populære og besøkte turistmål. Alt annet er pinlig, gammeldags og en fallitt for norsk elbilpolitikk, sier han til Fjordabladet.

Bjørlo har sendt et skriftlig spørsmål til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård om hva Samferdselsdepartementet har gjort for at det skal bli reelt mulig å lade elbil og bevege seg utslippsfritt i hele landet.

Samferdselsministeren/departementet har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

BLIR STORTINGSSAK: Alfred Bjørlo (V) har sendt skriftlig spørsmål om hurtigladetilbudet på Stadlandet til samferdselsministeren. Foto: Peter Mydske/Stortinget.

– Uakseptabelt

Christine Ødegaard, leder i Vestland elbilforening, forstår frustrasjonen på Stadlandet.

– At vi har hull i ladedekningen som i Selje og på Statlandet er uakseptabelt, sier hun til elbil.dev08.dekodes.no.

Hun sier at Elbilforeningen er i dialog med Vestland fylkeskommune:

– Vi har fått signaler om at det skal lyses ut nye midler som skal være med på å finansiere hurtigladere i området.

FORSTÅELIG: Christine Ødegaard i Vestland elbilforening forstår frustrasjonen på Stadlandet. Hun venter på at Vestland fylkeskommune skal lyse ut midler.

Samtidig påpeker hun at antallet hurtigladere i Vestland er doblet siden 2021.

– Det viktig at det fortsatt er fart i hurtigladerutbyggingen. Det blir stadig flere elbiler på veiene, og det er helt avgjørende at utbyggingen holder tritt med elbilsalget.

Ikke lønnsomt

Laderne på Stadlandet er tidligere drevet av ladeselskapet Mer. De ble i sin tid sin tid etablert – langt på vei ved hjelp av pengestøtte fra kommunen.

Ved årsskiftet havarerte laderne, og det må investeres i nye ladere opplyser Mer-sjef Nicholai Jørgensen til NRK.

– Det er ikke lønnsomt eller økonomisk bærekraftig for kommersielle ladeoperatører å stå for hele finansieringen av ladeanlegg på lokasjoner med svært lite trafikk.

Stad kommune kommer ikke til å sette opp ladere selv, men er positiv til at kommersielle aktører etablerer seg.

IKKE MER LADING: Dette er typen ladere som nå er ute av drift på Stadlandet. Foto: elbil.dev08.dekodes.no

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Pekelek

Alfred Bjørlo på Stortinget beskriver det hele som en pekelek i sitt skriftlige spørsmål til samferdselsministeren. (Se faktaboks nedenfor.)

Christine Ødegaard i Vestland elbilforening er heller ikke imponert:

– Skal vi lykkes med å elektrifisere transporten må vi ha et tilgjengelig ladetilbud i hele landet, også på Stadlandet. Jeg håper de finner en løsning, sier hun.

Spørsmålet fra Bjørlo (V) til samferdselsministeren:

«Noreg er elbil-land nr 1. I 2025 skal alle nye bilar vere ebilar, og det er krav om elbil i drosjeløyve og offentlege bilkjøp. Likevel er ladeinfrastrukturen mange stader fråverande, til dømes i ytre del av Stad kommune i Vestland, eitt av landets mest populære reisemål om sommaren. Her er den einaste ladestasjonen fjerna, og kommune og offentleg eigde ladeselskap skuldar på kvarandre og driv «peikeleiken».
Kva vil Statsråden gjere for at det skal bli reelt mulig å lade elbil og bevege seg utsleppsfritt over heile landet?

Begrunnelse

Den tidlegare ladestasjonen i Selje/Stadlandet var eigd og driven av «Mer», som er eit selskap heileigd av staten gjennom Statkraft. Dei vil no ikkje lenger drive ladestasjon i Selje/Stadlandet utan at kommunen betaler for det. Eitt anna stort ladeselskap på Vestlandet, Eviny, er også heileigd av det offentlege (stat, fylkeskommune og kommuner) – men seier i media at det er unødvendig med ladestasjon på Stadlandet på grunn av «ikkje så lang avstand til Nordfjordeid og Måløy». Frå ytst på Stadlandet er det ca 1 time og 30 minutt køyring til Nordfjordeid eller Måløy. Dersom offentleg eigde aktørar reknar så lang reisetid til næraste ladestasjon som «heilt greitt» – for ein region der det bur fleire tusen menneske og det er svært stor turisttrafikk om sommaren – då er det interessant å høyre om statsråden meiner dette er tilfredsstillande – og i tilfelle ikkje: Kva han vil gjere med det.»

Bli medlem i dag!

Les også