Hopp til innhold

Verdenspremiere på Lexus RZ 550e F Sport: Flyratt, fart og falske girskift

STANDARD: På toppmodellen får du et spesielt ratt og kan gire selv med padler bak rattet. Foto: Toyota, video: Rune M. Nesheim/elbil.dev08.dekodes.no

408 hestekrefter, giring og lynrask styring blir standard på den nye toppmodellen. Og dagens modeller blir sprekere og får lengre rekkevidde.

I fjor droppet Lexus Norge alle fossildrevne versjoner og har siden opplevd en – til seg å være – salgsuksess uten sidestykke her til lands.

Dette til tross for at bilene verken har vært ledende på rekkevidde eller ladefart.

EKSTRA LOGO: Du skal være god for å se forskjellen fra dagens RZ til den nye toppmodellen. Et tips er bremser og logoen på ladeluka.

Nå oppgraderes RZ, og de fleste vil få det de har savnet.

Modellene 300 og 450 får nå betegnelsen 350 og 500, men den største nyheten er den nye toppmodellen 550e F Sport.

Inspirerende kjøreegenskaper

Lexus 550e F Sport er for dem som synes elbiler har blitt for kjedelige og lite engasjerende, kanskje særlig for gamle «petrolheads».

Effekten er skrudd opp til 408 hestekrefter. Selv om det ikke er ekstremt blant dagens elbiler, vil det bli en kvikk bil. Akselerasjonstider og toppfart er ikke oppgitt ennå.

STOR ØKNING: Rekkevidden er blitt akseptabel med 13 kWt ekstra batterikapasitet.

Understellet har adaptive dempere som muliggjør flere oppsett, fra komfortabel til sportslig kjøring. Det mest spennende er likevel styringen og giringen.

Utvendig er endringene små, men små spoilere skal visstnok bidra til forbedret aerodynamikk. Den mest synlige forskjellen er nye 20-tommers hjul og den nye fargen «neutrino grå».

Innvendig har F Sport en egen stil med mørkegrå detaljer, blå sømmer, spesialdesignede innstegslister, et sportsratt og pedaler i aluminium.

Steer-by-wire

Kort fortalt er dette elektronisk styring uten fysisk forbindelse mellom ratt og hjul.

Det gir plassfordeler når du skal bygge bilen, øker kollisjonssikkerheten og man får muligheter som variabelt rattutslag.

SPENSTIG: Går du for den feteste utgaven får du også dette rattet. Men i forhold til Tesla Model S, får man en utveksling på rattet som står i stil til formen.

Man ønsker store rattbevegelser i høye hastigheter for å unngå en «nervøs» bil på motorveien, samtidig som man ønsker små rattbevegelser på parkeringsplasser, ut av kryss, ved u-sving osv.

Systemet ble først presentert under lanseringen av Toyota bZ4X, men har hittil ikke vært tilgjengelig for publikum.

FORNØYD: Shinya Ito kunne fortelle om både varmepumper og styring på detaljenivå.

Sjefen for Toyotas elektriske satsing, Shinya Ito, fortalte oss utfordringen med å gi styringen en naturlig følelse, blant annet gjennom motstand i rattet og riktig rattutveksling i ulike hastigheter.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Nå mener Lexus at de har finjustert systemet godt nok. Styringen har mindre enn en hel runde (200 grader) fra fullt utslag i begge retninger – vi ser frem til å teste det.

Oppfører seg som en fossibil med gir

Toyota har tidligere tatt patent på manuell giring i elbiler, inkludert en clutchpedal og girspak.

Så langt har ikke Lexus gått med RZ 550e F Sport, men den manuelle giringen synes å ligne på løsningen i Hyundai Ioniq 5 N, og som nå er tilgjengelig på Kia EV6 GT og EV9 GT samt Genisis GV60 Magma.

Test av Hyundai Ioniq 5 N:

Fossilbil-killer!

Bilen har fortsatt en helt ordinær elektrisk drivlinje, men man deler akselerasjonen elektronisk opp i åtte trinn, slik at bilen oppfører seg som en fossilbil med gir.

I praksis reduseres moment og effekt ved girskift, for å gjenskape følelsen av tradisjonell giring. Dette er mindre effektivt enn direkte elektrisk drift, men gir en morsommere kjøreopplevelse.

Sniktitt på Lexus LF-ZC:

Slik blir Lexus om to år

Lexus har ikke forsøkt å etterligne en spesifikk bensinmotor, men har utviklet et digitalt lydbilde. Det blir spennende å se hvordan dette funker i praksis.

Større batterier

De fleste vil nok velge de to minste variantene. 350 erstatter dagens forhjulsdrevne innstegsmodell 300.

Effekten økes fra 204 til 224 hestekrefter, mens batteristørrelsen går fra 64 til 77 kWt.

STERKERE MOTORER: Dagens for- og firehjulstrekker blir sterkere og får nye benevninger.

Dette gir en betydelig rekkeviddeøkning fra dagens 480 kilometer – Lexus mener rundt 10 mil ekstra.

Dagens firehjulsdrevne 450 erstattes av 500 og øker effekten fra 313 til 380 hestekrefter.

Også her økes batterikapasiteten til 77 kWt, noe som bør gi en rekkeviddeøkning på rundt 100 kilometer. Om den passerer 500 kilometer, gjenstår å se.

ØKT HENGERVEKT: Firehjulstrekkeren får dobbel hengervekt.

Alle modeller får en mer effektiv varmepumpe og mulighet for batteriforvarming før lading, enten manuelt eller via en forbedret navigasjon som foreslår ladestopp underveis.

Maksimal ladehastighet forblir 150 kW, men bedre termisk styring reduserer hurtigladetiden fra cirka 50 til 30 minutter fra 10 til 80 prosent i kaldt vær.

Og angående makshastighet ved hjemmelading/type 2-lading: Standard ombordlader er på 11 kW, men kan oppgraderes til 22 kW.

Bedre komfort

Lexus har forbedret understellet for å redusere vibrasjoner og øke komforten, uten å ofre de sportslige kjøreegenskapene.

DEMPING: Det er gjort en innsats for å få ned støyen.

Mer støydempende materialer skal også bidra til en stillere kupé. Totalt sett skal bilen være betydelig mer komfortabel, selv om utseendet er relativt uendret.

Lengter du etter å gire selv med korte rattutslag, må du smøre deg med girolje og tålmodighet:

De nye modellene kommer først ved årsskiftet 2025/2026.

Bli medlem i dag!

Les også