Vi prøvekjører Xpeng X9: Masse luksus, plass og rekkevidde
Du får next level luksus og enorm plass – og det sannsynligvis til en pris som slår knockout på konkurrentene.
Undertegnede er den tredje journalisten i Europa som hopper inn i setet på Xpeng X9. Noen dager tidligere hadde jeg blitt litt kjent med doningen på eCarExpo:
Denne bilen trenger tilvenning. For det første er vi ikke vant til svære MPV-er i Norge.
Og så var det utseendet. Mange vil påstå at den rett og slett er stygg.
Den er I hvert fall uvanlig. Men luftmotstanden på 0,227 Cd kan kanskje forklare utseendet.
Tallet er så lavt at de færreste sedaner og SUV-er har så lav luftmotstand. Imponerende.

Hva slags bil er dette?
Flrebruksbilen er 5,3 meter lang, 2 meter bred og 1,78 meter høy.
Den frakter sju personer i 2+2+3-konfigurasjon og har et lasterom på hele 775 liter med alle seter i bruk, og hele 2.554 liter som firesester.
Xpeng X9 – oppsummert
Pluss
- Plass
- Luksus
- Lading
Minus
- Stor i parkeringshuset
- Ikke hengerfeste
- Tvilsom fartsholder
Du får den med forhjulsdrift og firehjulsdrift, og begge versjoner svinger på alle fire hjula.
Det gir deg svingdiameter på 10,8 meter, omtrent som en småbil.
Seter: Alle sitter som konger
Det holder med å kikke inn, så skjønner du hva du har i vente. Riktignok får ikke den norske versjonen helt de samme setene som denne testbilen.
Første rad: Testbilen har 14-veis elektrisk førerstol med både kjøling, varme, massasje og deilige puter på hodestøttene.
Men den mangler uttrekk på seteputa, og strengt tatt hadde det vært ok med justering av sidestøtte også. Lange folk ønsker mer lårstøtte i forkant.
Passasjersetet har nesten ingen funksjoner og mangler massasje. Setene som kommer til Norge får 18-veis justering, blant annet elektrisk forlengelse av seteputene foran.
Midtraden har alle rettigheter. Det vil si varme, kjøling, seks massasjeprogrammer, korsryggstøtte, 50 W trådløs mobillader og 60 W via hver sin USB-C-kontakt.
Og liggeseter med fotskammel, eller «Zero Gravity», som har blitt fellesbetegnelsen på slike seter.

Sitter det ingen i bakerste rad, kan selv jeg på 1,89 ligge langflat uten å ta borti setet foran. Bredden på setene er også helt uvanlig brede.
Men ligger jeg godt? Selv om setebeltet er festet i selve stolen, tar det ikke lang tid før man føler innvollene gjør uvanlige bevegelser når en annen biljournalist ratter bilen på krokete bakveier ned mot Moss.

Skammelen blir også noe for kort for lange nordmenn, men fungerer nok langt bedre for dem som er litt kortere. Jeg setter setet raskt opp igjen.
Setene som kommer til Europa, blir litt smalere og muliggjør adkomst til bakerste rad mellom setene. I testbilen må de foldes frem elektrisk. Det tar litt tid, men gir enkel adkomst.

Bakerste rad har plass til tre stykker. Selv der har man elektrisk justering av bakseteryggene og nakkeputene og man kan faktisk ligge relativt mye der også.
Seks fullvoksne har god plass i denne bilen, men selv om den har dypere gulv enn mange MPV-er, mangler voksne selvfølgelig lårstøtte.

Testbilen har et Isofix-feste bakerst og på begge i midtraden. Hvor mange de europeiske bilene får, kan ikke representanten fra Xpeng svare på.
Interiør: Smakfullt
Skyvedørene åpnes elektrisk og har elektrisk betjente vinduer. Det er relativt sjeldent at vinduene på skyvedører kan åpnes. Førerdøra må du åpne og lukke med egen muskelkraft.

X9 følger kinesisk mote innvendig. To svevende skjermer, ikke en knapp, to kraftige ladeplater med kjøling for mobil, to koppholdere og dobbel midtkonsoll.
Du har valgfri visning på høyre og venstre side på den 10,25 tommer store instrumentskjermen, og 17,7 trommeren i midten har omtrent identisk oppbygning som Tesla. Det vil si svært enkel og intuitiv.

Du kan selv velge hvilke ting du vil ha i menylinjen nederst på skjermen, hvor mye av skjermen som skal dekke kart og kjøreinformasjon.
Og du har en egen nedtrekksmeny for de tingene du bruker mest, slik som å slå av varsler for oppmerksomhet, for høy hastighet etc. Smart.
Materialvalgene er gode og luksusfølelsen overgår faktisk luksusbilen Mercedes EQS. Ikke så rart, kanskje, for Mercedes har fått kritikk for å spare for mye i interiørene sine. Hos Xpeng sitter alt som støpt.

Du velger om du vil se i digitalt eller normalt sladrespeil, men det digitale slås automatisk på når den 21,4 tommer store skjermen i taket felles ned. Det er også smart.
Skjermen kan brukes til filmer og spill, og alt skjer selvfølgelig online. Dette må jo være en drøm for ungene på langturer.
Kinosalen belyses av valgfritt indirekte lys i hele taket. Diskret, men ganske smakfullt.
Bagasjerom: Svært
Jeg har aldri sett en tilsvarende bakseteløsning tidligere. Som sjuseter får man et enormt dypt bagasjerom på hele 775 liter.

Som fireseter foldes treseteren i to og legges ned i denne brønnen. Da får man i stedet et helt flatt bagasjerom frem til de to setene lenger fremme og hele 2.554 liters bagasjerom. Her får du plass til sykler …
Justerer du midtsetet til fremste posisjon, måler vi gulvet til 1,83 meters lengde.
Dessverre ser det ikke ut til at det blir hengerfeste på X9. Taklast vet man heller ikke om den får. Da bør man i så fall ikke være mer enn fire på skiferie.
Kjøreegenskaper: Komfortabelt, men kjedelig
Kineserne er ikke så opptatt av involverende kjøreegenskaper. Du er avsondret fra omverdenen med helt ufølsom styring og Mercedes-myk fjæringskomfort fra de to-kamrede luftfjærene.

De kan riktignok dempes i fire trinn fra Sport til Comfort+, men selv sport er soft. Oppsettet blir noe fastere, men ulempen er at ujevnhetene forplantes i bilen. Ikke mye, men merkbart.
Og selv om X9 er lettere enn den langt mindre ID.Buzz, får hele bilen en tung og svampete følelse, så her skal du rett og slett ikke ha dårlig tid.
Det understrekes med at setene er brede og har nærmest null sidestøtte.
Ikke sprek
Vi kjører den firehjulsdrevne versjonen, og det er nok den de fleste vil velge også.
Den har en motor på 320 hester foran og 184 hester bak. Systemeffekten er på 503 hester, og de får du bare full tilgang til dersom du velger Sport-kjøremodusen.
Da skal bilen klare 0-100 km/t på rimelig imponerende 5,7 sekunder. Vi opplever ikke at den klarer dette, men heller går ut i mild hjulspinn med forhjula.
I det store og hele virker det som frontmotoren er prioritert og at hekkmotoren kobles på ved behov, for den virker veldig forhjulsdrevet under belastning.

Kjøremessig hadde det vært bedre om det var motsatt, men Xpeng har prioritert en smart bakseteløsning fremfor en plasskrevende sprek motor.
Forhjulstrekkeren skal klare samme øvelse på 7,7 sekunder. Begge har en toppfart på 200 km/t.
I tillegg til tre standard kjøreprogram, kan du også lage ditt eget individuelle kjøreprogram.
Der kan du justere gass- og bremserespons og fjæringskomfort, for å nevne noe. Og det er aktivt neste gang du setter deg i bilen.
Bilen er så å si selvkjørende i hjemlandet, men her i Norge skjønner den minimalt til tross for 15 sensorer og 12 kameraer.
Bilen er bred og veiene smale, og den bryter hardt og brutalt inn når den føler du ikke ligger i veien og er mest utidig. En enkel variant med adaptiv fartsholder hadde vært bra nok.
Rekkevidde: Lovende
X9 kommer som sagt i to versjoner.
- FWD: 320 hk, 84 kWt (brutto) LFP batteri
- AWD 503 hk, 98/101,5 kWt (netto/brutto) NMC-batteri
Det er ikke gitt offisiell rekkevidde på bilen ennå, men i Kina oppgis en rekkevidde på hele 705 kilometer etter deres noe rause CLTC-målestandard.

Xpengs hjemmeside i Hongkong sier 575 kilometer WLTP for AWD og 480 for FWD. Om disse tallene viser seg å være riktige, slår denne bilen knockout på alle de elektriske sjuseterne vi har oversikt over.
Dens smarte termiske styring skal halvere forbruket til klimaanlegget og være 15 prosent mer effektiv på vinterstid.
På vår prøvekjøring, som både inneholdt landevei og motorvei, uten tanke på økonomikjøring, ender forbruket på 2,2 kWt. Det er slett ikke verst, og kunne lett blitt lavere.
Lading: Veldig bra
Vi rekker selvsagt ingen ladetest på en kort prøvekjøring, men om vi hadde rukket det, hadde det heller ikke vært mulig, for testbilen har kinesisk hurtigladekontakt.
Men Xpeng oppgir 330 kW som maks ladeeffekt og en ladetid fra 10-80 prosent på 20 minutter. Den klarer 11 kW på hjemmelader.
Konklusjon
Jeg overraskes stort av mengden utstyr, finish, komfort og praktiske løsninger.
Det gjorde konkurrentene på eCarExpo også. Og konkurrentene er egentlig alle store biler som tilbyr sju seter:
Alt fra BYD Tang, Nio EL8 (Bare seks seter), Hongqi E-HS9, Tesla Model X, Kia EV9, Hyundai Ioniq 9, og Volvo EX90, til kassebilene Maxus Mifa 9, Stellantis sin mellomstore bil, VW ID.Buzz og kommende Mercedes Vaneo.
Vi vet ikke noe om pris ennå, men i Kina er X9 den mest populære flerbruksbilen.
Der koster bilen fra 447.000 til 568.000 kroner regnet direkte om til norske kroner.
Om den under 800.000 for firehjulstrekkeren, vil du få veldig mye bil for pengene, bokstavelig talt.