Hopp til innhold

Skagerak Energi og Circle K vil gjøre anleggsbransjen grønnere: Skal levere mobile lade­stasjoner til bygge­plasser

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

MOBILE LADESTASJONER: Battericontainerne er utviklet av Skagerak Energi og lades hos Circle K. På bildet får en battericontainer etterlengtet påfyll hos Circle K ved E18 i Bamble, Telemark. Foto: Skagerak Energi

– Så lenge det går en vei dit, kan vi levere energi nesten hvor som helst i Norge. Og når batteri­containerne går tomme, henter, lader og leverer vi dem tilbake.

Dette sier Anders Kleve Svela, leder for E-Mobility-enheten i Circle K Norge. For nå skal det bli både enkelt og praktisk for anleggsbransjen å velge utslippsfrie løsninger.

I dag meldte nemlig kraftselskapet Skagerak Energi og Circle K at de har startet et samarbeid om å levere battericontainere til bygg- og anleggsplasser i hele Norge.

– Vi skal bli en brobygger for elektrifiseringen av norsk bygg- og anleggsbransje, fastslår Kenneth Andersen, forretningsutvikler i Skagerak Energi.

BATTERIFRAKT: Battericontainerne lades hos Circle K og fraktes til byggeplasser. Battericontainerne er utviklet av Skagerak Energi og har en kapasitet på 576 kilowattimer (kWt), med en ladehastighet på opptil 360 kW. Foto: Skagerak Energi.

Henter, lader og leverer

I tidlige faser av bygge- og anleggsprosjekter er det ofte knapphet på elektrisitet og effekt. Den manglende kapasiteten i strømnettet har derfor vært en av hindringene for satsingen på utslippsfrie anleggsplasser i Norge.

Mobile ladestasjoner vil gjøre det mulig å bruke elektriske maskiner i områder med begrenset eller ingen strømnett.

Samarbeidet kommer på et gunstig tidspunkt. Nylig annonserte nemlig Enova to støtteprogram som skal stimulere til utslippskutt i bygg- og anleggsbransjen:

Enova ønsker mer elektrisk maskinpark og mobile ladestasjoner:

Vil stimulere til utslippskutt i anleggsbransjen

Det ene skal bidra til kjøp av utslippsfrie anleggsmaskiner, mens det andre retter seg mot støtte til innkjøp av mobile ladestasjoner for elektriske anleggsmaskiner.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Takket være firehjulsdriften og økt systemeffekt akselererer BMW i5 xDrive40 fra 0–100 km/t på 5,5 sekunder og har en toppfart på 215 km/t.

Test av BMW i5 eDrive40 Touring:

Beste elbil fra BMW til nå?

I tillegg til firehjulsdrift og mer effekt, er BMW i5 xDrive40 standardutstyrt med såkalt Adaptive Suspension Professional, som inkluderer fancy titulerte greier som Dynamic Damper Control, Integral Active Steering og senking av understellet med 5 mm.

Vi fikk feil i spådommene våre i videoen over: Nye BMW i5 xDrive40 Touring blir nemlig litt billigere enn vi fryktet.

Den har en startpris på 764.519 kroner.

Som for øvrige modeller i 5-serien, tilbys BMW i5 xDrive40 Touring som Fully Charged Premium Edition.

BMW i5 xDrive40 Touring i Fully Charged Premium Edition har en startpris på 819.900 kroner.

Bli medlem i dag!

Bygg- og anleggsbransjen i Norge står årlig for om lag to millioner tonn CO2-utslipp. Globalt kommer nesten 40 prosent av verdens totale utslipp fra denne virksomheten.

Håper på smittende effekt

Samarbeidet mellom Skagerak Energi og Circle K – med Enova sine nye støtteordninger – er en god start mot målet om utslippsfri anleggsvirksomhet innen 2030.

Lars Gravråk

Lynladere for elektriske lastebiler:

Nå kan tungtransporten lade i Oslo Havn

Andersen peker på at samarbeidet mellom Skagerak Energi og Circle K vil bidra til at satsingen nå skaleres og videreutvikles.

– Ambisjonene har vært der, men tilgangen på fornybar energi har vært en bremsekloss. Nå forandrer alt dette seg, og det er opp til byggherrene, særlig de offentlige, å gripe sjansen som ligger der, sier Andersen.

Fakta om battericontainerne:

  • Utviklet av Skagerak Energi som også tar ansvar for hele prosessen – fra lading til batteribytte.
  • Ladecontainere med batterier på 576 kWt kapasitet, har mulighet til å lade opp en elektrisk maskin med hele 360 kW per uttak. Dette er mer enn en dobling av effekten i dagens løsninger.
  • To batterier kan kobles sammen slik at kapasiteten økes opp til 1.152 kWt.
  • Dette er verdens første helhetlige offgrid-løsning for bygg- og anleggsbransjen.
Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Les også