Etter testen av BMW 530e I-Performance mot Tesla Model S 90D i fjor sommer var det en (i kommentarfeltet) som mente testen var «som om sentralstyret i KrF skulle ha kjørt en duelltest mellom whisky og selters». Artig.
Men når jeg tester ladbare hybrider for Norsk elbilforening, er det med hovedvekt på det elektriske potensialet. Hvor langt kan de gå på strøm? Denne gang kunne jeg i hvert fall stryke praktikk; roadsteren har et bagasjerom på ynkelige 88 liter. To seter utelukker dessuten familien.
Men morofaktoren i denne ladbare hybriden er alt annet enn ynkelig.
Det var naturligvis også et poeng å finne ut hva en relativt edruelig sportsbil kan levere, vurdert etter min egenhendig opprettede hashtag #fossilttilfest.
Filosofien er at det fortsatt er greit å kose seg ved hjelp av noen dinosaurdråper nå og da. I hverdagen er det utslippsfritt som gjelder.
Det spesielle med i8 Roadster, er at den forener nye og gamle interesser. «Alle» kan like den, uavhengig av om de har ingen, den ene eller begge føtter i transport basert på fornybar energi. Det bekreftet dagene jeg hadde med bilen.
Sjelden har noen testbil blitt mer avfotografert, som på bildet jeg tok i Eidsfoss (over), og sjelden har flere henvendt seg for å snakke bil og design. Jeg kan ikke huske tilsvarende siden den første prøvesmaken på Tesla Model S for drøyt fem år siden.
Likt som Nissan e-NV200 Evalia
Nå er det naturligvis sånn at det fulle potensialet i denne sportsbilen ikke kan tas ut som elbil, med tanke på det relativt begrensede batteriet, som riktignok har blitt noe større til denne utgaven. Selv om bilen har visse miljøalibi, og kan kjøres nøysomt, er det heller ingen tvil om den samlede kraftpakken BMW har ønsket å lage.
Opplegget for den kvantitative delen av testen ble å kjøre på lik måte som med nevnte BMW 530e, på den samme landeveisrunden. Brorparten av testede elbiler de siste to årene har også rullet denne strekningen.
Noen vil sikkert hevde at det er komplett galskap, men i8 Roadster ble kjørt like disiplinert som den fornuftige Nissan e-NV200 Evalia-modellen uka før. Rett og slett for å se hvor mye elektrisk man kan vri ut.
Det var 16-18 grader i lufta denne sene augustdagen. Tørr veibane. I og med at dette er en roadster, med en sjelden mulighet til vind i håret jeg ikke har, ble taket selvsagt holdt nede det meste av tiden. Jeg nevner det, i den grad det eventuelt skulle ha noen metodisk betydning for de målte resultatene.
Det som imidlertid er sikkert: Fraværet av aircondition – som er en fast del av andre tester i sommerhalvåret – hadde betydning for den elektriske rekkevidden. Den ble overraskende bra.
La lista høyere for i8 Roadster
Som vanlig ble det en nitid fylling av tanken ved start, for å kunne gi et presist bilde av det totale energiforbruket – både dinosaurjuice og elektroner. Normalt har jeg nøyd meg med en elektrisk mil ut av byen, altså Drammen, når jeg tester ladbare hybrider.
Denne gang bestemte jeg meg for å legge lista en god del høyere, på grunn av forventningene skapt av lav luftmotstand, relativt lett bil (1.595 kg) og større batteripakke. Bilens kjørecomputer antydet dessuten 60 elektriske kilometer før avreise (bildet).
Vanligvis har jeg nøyd meg med en elektrisk mil før de ladbare hybridene har fått gå i samdrift.
Denne gang ble de første 25 kilometerne kjørt på strøm.
Så ble de neste 71 kjørt med spareprogrammet ECO Pro og såkalt «battery hold». Det betyr kort og greit at bilen ikke henter (nevneverdig) strøm fra batteriet til kjøring, og at ladestatusen ligger stabilt.
Da får bilen et et nokså ordinært bensinforbruk, som best kan sammenlignes med ikke-ladbare hybrider.
Respektable 65 kilometer på strøm
Etter 96 kilometer (bildet over), et veldig langt steinkast fra skiflyvingsmetropolen Vikersund, ble helelektrisk drift igjen aktivert. Bilen opplyste at omtrent 2/3 av batteriet, eller anslåtte 41 elektriske kilometer, fortsatt var tilgjengelig
Da var det 53 kilometer til endestasjonen – en bensinstasjon sør for Drammen. 53 kilometer er forresten like langt som den fabrikkoppgitte rekkevidden (NEDC) på strøm. Samtidig ble den ene tripptelleren nullet, for å følge med på det løpende strømforbruket på etappen.
Med cirka 13 gjenstående kilometer var det slutt. Altså ble det totalt 65 kilometer på strøm, og det er blant de beste resultatene vi har registrert. i8 Roadster er på nivå med de beste ladbare hybridene i dagens marked, målt etter elektrisk rekkevidde.
Men det er selvsagt få som vil kjøre bilen som jeg gjorde i denne deldisiplinen.
Blant de laveste så langt
I løpet av de siste 40 kilometerne batteriet holdt, ble det logget et gjennomsnittsforbruk (strøm) på 1,4 kWh/mil. Totalt ble det kjørt 149 kilometer fra start til mål.
Bilen hevdet selv (kjørecomputeren) at det gjennomsnittlige bensinforbruket hadde vært 0,36 l/mil på turen, som ble kjørt med en gjennomsnittshastighet på 65,3 km/t.
På bensinstasjonen ble bensintanken på nytt fylt til raden. 4,64 liter gikk på. Det viste seg da at faktisk forbruk var 0,31 l/mil, når forbruket fordeles over hele turen. Men selv om det i utgangspunktet er et brukbart tall, er det rundt 50 prosent mer enn det fabrikkoppgitte. For hver mil jeg hadde kjørt videre, uten å lade, ville tallet naturligvis fortsatt å stige.
Selv om det blir å sammenligne epler og pærer, er det bare Toyota Prius PHV som har klart seg med mindre bensin på runden. I tabellen under er i8 Roadster benchmarket mot 530e I-Performance, som altså ble testet i fjor. Den enkle oppstillingen viser at roadsteren klarer seg med vesentlig mindre, under ellers like forhold.
Normalen ved kjøring av utelukkende fossilt drevne biler har vært motsatt, selv om det ikke er første gang jeg opplever at kjørecomputeren overdriver i en ladbar hybrid. Uansett en hyggelig overraskelse.
Beregningen forutsetter selvsagt at batteriets anslått tilgjengelige 10,5 kilowattimer (kWh) gikk med, i tillegg til det som ble regenerert underveis. Bilen beregnet gjennomsnittlig strømforbruk til 0,59 kWh/mil over hele turen.
Fascinerende dinosaurbrenner
I og for seg er det ganske utrolig at det er en 1,5 liter stor, tresylindret forbrenningsmotor som utgjør den fossile kjernen i bilen. Den turboladede motoren har variable ventiltider (Valvetronic), som først og fremst betyr at den går magert med mindre den bes om å levere alt på en gang.
Det skjer ved 5.800 omdreininger, og makseffekten er 231 hestekrefter. Måten den opererer på, fascinerer selv en som stort sett forholder seg til elektrisk.
Men det er naturligvis elmotoren, som leverer 143 hestekrefter og fullt dreiemoment fra 0 omdreininger, som er hovedgrunnen til at i8 Roadster er en fest.
Bilen har skarpe kjøreegenskaper, rumpa er praktisk talt på asfaltnivå og styringen direkte og presis. Jeg kan ikke fri meg fra hvordan denne bilen ville vært om den var like dedikert elektrisk som i3.
Den har definitivt basisen som skal til, og ikke minst svært hyggelig luftmotstand. Det er enkelt å forstå når det er praktisk talt umulig å lene seg mot panseret…
Om vi leker litt videre med tanken på at en ren elektrisk utgave, med batteripakke fra kommende i3, med 37-38 utnyttbare kilowattimer: Den kunne gått minimum 250 kilometer med det målte strømforbruket i denne testen.
Kjøreegenskaper på høyt nivå
Det er bare å fastslå at det er en fryd å kjøre BMW i8 Roadster. Du sitter som nevnt praktisk talt på bakken i bøttesetene, og styrefølelsen er millimeterpresis. Den relativt lange akselavstanden gjør toseteren dønn stabil. Det til tross for at den ikke står på de aller bredeste dekkene.
Tyngdepunktet er det naturligvis heller ikke noe å si på, og vektfordelingen der den skal være for en roadster.
Superkomfortabelt er det ikke, det klarer ikke kjøreprogrammet «comfort» å endre på heller, men det er heller ikke siktemålet med denne bilen.
Den sitter som klistret der den skal, og det er en stund siden jeg har kjørt noe såpass kompromissløst. Og det trenger heller ikke gå fort for at denne bilen skal leve(re). En søndagstur uten hensyn til forbruk, verken av strøm eller bensin (men som inngår i det målte forbruket, utdypes senere), avklarte det.
Svingete veier er det som skal til for virkelig å kjenne på denne bilen. Underveis ble alle driftsmodi naturlig undersøkt, og det er ingen underdrivelse at bilen er rask når alle kreftene spilles ut samtidig…
De praktiske sidene
I garasjen min er det et Type 2-ladepunkt som leverer drøyt 3,4 kW (15A).
Ved hjelp av dette ble den gjengse ladetiden drøyt tre og en halv time. Det kan tyde på at bilen selv legger inn et tap i overføringen på ti prosent.
3,5 time ganger 3,4 kW gir nemlig 11,9 kWh, og trekker vi fra ti prosent blir det cirka 10,7. Det er ganske nær den nye batteripakkens nettoytelse på drøyt 10,5 kWh. (Som sagt hadde det ikke vært meg i mot om den var mange ganger større, og dermed også med naturlig mulighet for CCS-hurtiglading.)
I det daglige er bilen naturligvis ikke noe opplagt alternativ, med sine to seter. To personer sitter utmerket her, men det er eksempelvis ikke IsoFIX-feste i passasjersetet. Det kompliserer turen til barnehagen.
Fra den vinkelen kan de 1,5 millioner kronene bilen koster bli i meste laget for de aller fleste. Dermed er det også lite trolig at noen kjøper bilen for å spare penger på drivstoff, ved å kjøre den mest mulig på strøm.
I det store og hele sitter jeg med følelsen at BMW har ønsket å vise hva som er mulig med å delelektrifisere drivlinja i en sportsbil, uten å kompromisse med ytelser. For når man ser på komponentene hver for seg, er det ganske utrolig at i8 Roadster leverer det den gjør.
Det er ingen tvil om at bilen er radikalt mer nøysom enn helt fossile alternativer i samme divisjon. Men siden batteripakken fortsatt er såpass liten, vil den jevne bruker først og fremst kjøre på bensin.
Da er naturligvis i8-miljøalibiet ganske så lite. Uansett er det et faktum at det ikke gikk med mer enn 15,8 liter bensin i løpet av de 366 kilometerne som ble målt og veid i denne testen. 149 av disse var landeveisrunden, mens resten var turer hit og dit – inkludert den inspirerte søndagsturen der bilens samlede kraft ble utforsket (bildet under), deler av tiden i den hissige sportsmodusen.
Bilen ble ladet ved hver eneste mulige anledning, også før søndagsturen, og til slutt ble det gjennomsnittlige bensinforbruket over hele perioden 0,43 l/mil. Det er slett ikke verst for en bil av denne typen, men krever naturligvis en bevisst fører.
Epilog: Lyd eller ikke lyd
Apropos diskusjonen om lyd fra bil; denne testen kunne ikke fullføres uten en konkret sammenligning av hva som skjer når bilen settes i sportsmodus – og fyrer på alt den kan – og når den kun akselererer ved hjelp av elmotorens 143 hestekrefter.
Videosnutten under gir muligens ikke det fulle bildet av lydforskjellen, men du får i det minste en indikasjon.
Joda, jeg kan fortsatt fryde meg over motorlyd. Lydbildet fra den 1,5 liter store, tresylindrede bensinmotoren er artig nok. At det er såpass heftig kan nok først og fremst forklares med innsatsen fra BMWs lydingeniører.
Men det er noe eget ved å gli gjennom landskapet uten motorstøy i denne bilen. Nyte den som ren elbil, uten å forstyrre omgivelsene mer enn det hjulstøyen medfører. Kunne liste seg ut av nabolaget en tidlig morgen.
Derfor skulle jeg gjerne sett BMW fullføre dette flotte byggverket med en helelektrisk drivlinje. Kort sagt at de plukket opp hansken fra Tesla, som har vist fram en ny og heftig Roadster (spol fram til 3:30).
i8 Roadster har forutsetningene for det; i form av eksepsjonelt lav luftmotstand og lett konstruksjon forøvrig. Og BMW vet veldig godt hvordan de skal lage biler som er underholdende å kjøre.
Det er denne bilen et veldig godt bevis på.