Vi har prøvekjørt Brabus-utgaven av Smart #1: Sjokkerende gøyal
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Smart har endelig tatt til vettet og levert noe folk vil ha, nemlig en sporty og kompakt crossover. De gir oss den råeste versjonen fra start – og det er den vi har kjørt.
Smart, som skulle være Mercedes’ sprelske og ungdommelige merke, har hatt en lang, dyr og brokete historie siden starten i 1997.
I 2019 skapte Mercedes og Geely selskapet Smart Automobile Co, Ltd og ble samtidig helelektriske.
Her ser du første resultat av sammenslåingen.
Oppsummert – Smart #1 Brabus
Pluss
- Fleksibel bakseteløsning med skiluke
- Lynrask og kjempemorsom
- Hengerfeste for inntil 1.600 kilo
Minus
- Høy plastfaktor i midtkonsoll og dører
- 400 km rekkevidde
- Liten frunk
Hashtag
Bilen har det selvforklarende navnet #1 SUV. Tyskerne vil vi skal kalle den «Hashtag», ikke «nummer», som kanskje ville vært enklere og mer naturlig.
Vi vet allerede at det kommer en coupe-formet utgave av denne som får navnet #3, og den ikoniske toseteren fra Smart, ForTwo, er droppet.
Kompakt
Men smartingen er kompakt:
4,27 meter lang 1,9 meter bred og 1,70 høy, og intromodellen ruller på 19-tommers hjul.
Det er ikke uheldig at designen kan relateres til Mercedes.
Spesielt LED-lyktene med show både når du låser opp og låser igjen, sladrer veldig om opphavet, både foran og bak.
Det samme gjør de runde formene, selv om de er mer lekne her enn hos moderskipet.
Taket, særlig når bilen er tofarget, er jeg mer usikker på.
Det ser mer ut som ei lue med ørelapper. Jeg tipper coupeversjonen #3 blir mer populær.
Du kan velge seks farger i kombo med sort tak eller fire ensfargede, der sort er en av dem.
Ingen hyperscreen – mer plast
Glem hyperscreen. Du har fancy design på en 12,8 tommers skjerm, så skjer det mest bilrelaterte på en 9,2 tommer skjerm foran deg, noe som er blitt stadig vanligere.
Firehjulstrekkerne får også et 10 tommer head-up display.
Klima, ratt- og setevarme styrer man i nedkant på skjermen. Under skjermen har man nødblink og snarveier for defroster, varmetråder og vifte.
Snarveier for hjemskjerm, apper og kart, er øverst til høyre.
Etter at Tesla oppgraderte Model 3, ser det plutselig gammeldags ut med kjempestore sørgerender i ytterkant på skjermen.
Men skjermen er rask og høyoppløst, og Smart prøver å være kule med en liten rev som følgesvenn, uten at vi har noen referanse på hvorfor det akkurat er en rev.
Liten ute, svær inni
Interiøret preges av en stor midtkonsoll som blir en del av dashbordet. Det er vel den vi griner mest på nesa over. Det blir voldsomt mye hard plast.
Tipper mange skulle ønsket den var trukket med noe mer koselig alcantara i Brabus-utgaven, og kanskje kunstskinn i de andre modellene. Men det kan jo hende det dukker opp kule alternativ etter hvert.
Hvordan er den å sitte i?
Foran sitter vi i 12-veis elektrisk justerbare sportsseter i alcantara på begge sider. Man sitter godt og fast i stolene.
Det eneste jeg personlig savner, er å sitte litt lavere. Rattet får du trukket uvanlig godt til deg. Fantastisk.
Baksetet er potensielt tortur eller en deilig plass å befinne seg. Det står på skinner som kan skyves 10 cm.
I bakerste posisjon har jeg på 189 cm god plass både foran og bak. Barneseter blir dermed ikke noe problem. Her har man i tillegg tre festepunkter, så du kan ha to bak og et foran.
Skyver du setet frem maks, altså 13 cm, skal du være ganske kort både foran og baki hvis du skal sitte godt.
Da får du til gjengjeld romslige 411 liter, riktignok med en svær spalte mellom baksetetrygg og bagasjeromsgulv.
Det er mer enn i de fleste sedaner og mer enn i for eksempel BMW 3-serie Touring og Ford Kuga.
I tillegg har du har et 15 liters rom foran. 426 liter til sammen.
Brabus mister riktignok 10 liter under gulvet, for den har et svært vellydende lydsystem fra Beats med en basskasse under gulvet.
Og den er mer norgesvennlig enn de fleste andre i klassen. Denne bilen trekker 1.600 kilo på hengerfestet og kan ha 50 på taket. Det er overraskende bra.
Skikkelig sprek
Smart gir Volkswagens MEB-plattform en uppercut.
Selv bakhjulstrekkeren Pro + får en motor på 272 hk og 343 Nm. 0-100 km/gjøres på 6,7 sekunder.
Men du får firehjulsdrift med hele 428 hester også. Det er rimelig ellevilt i en såpass liten bil. Du har valget mellom modellene Pulse og Brabus.
Førstnevnte klarer sprinten til 100 km/t på 4,6 sekunder, mens Brabus-versjonen vi har lagt våre klamme hender på, har et ekstra kjøreprogram, i tillegg til Eco Normal og Sport, som kort og godt heter Brabus.
Med den aktivert, blir bilen et råskinn, og sender deg til 100 på 3,9 sekunder. Og den gjør det på en svært inspirerende måte.
Myk og gøyal
Fjæringsoppsettet er litt mykt satt opp, noe som gjør den veldig komfortabel i det daglige, men den strammes ikke opp med aktive dempere når du aktiverer sportslige kjøreprogram – så du får en veldig levende, og rett og slett gøyal bil under deg.
Bilen krenger ikke all verden, men den setter seg i hekken når du gasser og dupper litt med fronten når bremser, slik at du får en morsom vektforskyvning når du kjører.
Den tillater litt hjulslipp, og slår du av ESP-systemet gir den deg ganske så frie tøyler.
Bilen har en utpreget bakhjulsdrevet følelse med 272 hester bak og 156 hester foran.
På mange måter er bilen et godt alternativ til den hittil mest rampete elbilen, Tesla Model 3 Performance.
I stedet for Tesla Model 3 Performance?
Brabusen er noe tyngre, 100 hester svakere og noe treigere, men kjøregleden kan sammenlignes, samtidig som man har bedre komfort, et mye bedre baksete og potensielt like mye bakseteplass.
Smart #1 har nivå 2 selvkjøring. Det vil si adaptiv fartsholder med stopp- og kjør-funksjon, filholderassisstent, aktiv blindsone, trafikkorkassistent, automatisk parkering og adaptive fjernlys.
Dette rakk vi imidlertid ikke å teste på denne korte testturen.
Lite aggressiv ladefart
Smart #1 SUV befinner seg på Geelys elbilplattform SEA.
Den staker ut retningen for hva vi vil se hos Smart fremover og trolig hos de mindre Mercedes-EQ også, selv om det nærmest blir en falitt for tysk bilindustri siden Geely er et kinesisk megakonsern.
Geely byr ikke på revolusjonerende elektrisk arkitektur, men batteriet er på fornuftige 62 kWt netto / 66 brutto og rekkevidden skal være 440 kilometer for firehjulstrekkerne, 442 for bakhjulstrekkeren.
Den oppgitte ladefarten på inntil 150 kW er ikke superraskt lenger, men direkte dårlig er det heller ikke, og vi gleder oss til å teste ladehastigheten i nær fremtid.
Ombordladeren skal ta imot inntil 22 kW når du hjemmelader. Får du ladet hjemme på denne hastigheten, er bilen i så fall toppladet på tre timer.
Smarting i hard konkurranse
Prisen her er ikke avskrekkende. Her har du for første gang en kinesisk bygget bil som føles den kommer fra Tyskland.
Ingen merkelige funksjoner, alt er raskt og kvikt og ikke minst er den overraskende morsom. Vi tipper dette gjelder for versjonene Pro+ og Pulse også.
Kompaktsegmentet pakkes mer og mer til, og man tar gjerne med seg både VW ID.3 og slike biler med i sammenligningen.
Så kommer Volvo EX30 og Zeekr X på samme plattform. Volvoen blir litt mindre og Zeekr litt større.
Og ikke glem Mini Countryman, alle med biler i premium-segmentet.
Smart vil neppe sammenlignes med biler som Renault Megane E-Tech, Byd Atto3, Hyundai Kona, Kia Niro EV og Jac E-JS4, men må faktisk finne seg i både det.
Det samme gjelder Tesla Model Y, som ikke er stort dyrere.
Takket være firehjulsdriften og økt systemeffekt akselererer BMW i5 xDrive40 fra 0–100 km/t på 5,5 sekunder og har en toppfart på 215 km/t.
Test av BMW i5 eDrive40 Touring:
Beste elbil fra BMW til nå?
I tillegg til firehjulsdrift og mer effekt, er BMW i5 xDrive40 standardutstyrt med såkalt Adaptive Suspension Professional, som inkluderer fancy titulerte greier som Dynamic Damper Control, Integral Active Steering og senking av understellet med 5 mm.
Vi fikk feil i spådommene våre i videoen over: Nye BMW i5 xDrive40 Touring blir nemlig litt billigere enn vi fryktet.
Den har en startpris på 764.519 kroner.
Som for øvrige modeller i 5-serien, tilbys BMW i5 xDrive40 Touring som Fully Charged Premium Edition.
BMW i5 xDrive40 Touring i Fully Charged Premium Edition har en startpris på 819.900 kroner.
Pro+ starter på 400.000 kroner. Ganske stivt, men ikke når man tenker på at dette er en mini-Mercedes.
Da har du allerede en godt utstyrt bil med panoramatak, 360 graders kamera, automatisk åpning med mobilen og mulighet for å «låne bort» bilen via mobilen, slik Tesla gjør.
Pulse koster 450.000 kroner og gir deg trådløs mobillader, skinnratt og seter, head-up display, bakluke med sparkefunksjon og firehjulsdrift.
Brabus koster deg 500.000 kroner. Da får du sort og rødt Brabus-interiør med sportspedaler og simulert motorlyd, Beats-lydsystem og LED-Matrix frontlykter, som alene kanskje er verdt den ekstra prisen.
Bli medlem!
Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!