Test av Nissan e-NV200 Evalia: Går lett 200 kilometer
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med samme batteripakke som LEAF har Nissan e-NV200 Evalia fått veldig mye bedre kort på hånden som familiebil.
I testen av bilen, som handlet mye om den faste landeveisrunden på snaut 15 mil, har vi sett nærmere på hva batterioppgraderingen betyr.
65 prosent økt batterikapasitet gir tilsvarende mer rekkevidde enn førsteutgaven fra 2014. En slik har Elbilforeningens ansatte kjørt snart 50.000 kilometer med, både på korte og lengre turer. Omkvedet har vært at den slett ikke hadde hatt vondt av litt mer rekkevidde.
Opptakten til landeveisrunden var en enkel stikkprøve langs motorvei fra Asker til Drammen. Denne kjørte jeg nokså skjødesløst, og på fartsgrensen hele veien, uten tanke for energisparing.
Da endte det med et gjennomsnittlig forbruk på rundt regnet to kilowattimer (kWh) på mila, noe som tilsier rekkevidde på opp mot 185 kilometer under ellers like forhold. Med til denne etappen hører at det var regnvær og dermed våt veibane.
Rent metodisk er distansen lite å legge vekt på, siden den er for kort til å konkludere med noe som helst. Den ga uansett en indikasjon før landeveisrunden.
Her finner du alle våre tester i nyere tid
Det betyr igjen at reell ytelse til kjøring ligger på rundt 37 kWh. Stort nærmere sannheten kommer vi ikke, siden Nissan foreløpig ikke oppgir noe offisielt nettotall. Men uansett tallnerding gjør dette e-NV200 – og ikke minst LEAF – i stand til mye mer enn tidligere.
I løpet av denne testen ble det tydelig at oppgraderingen gjør e-NV200 evalia til et svært reelt alternativ som familiebil, hvis man kan akseptere at kjøreegenskapene ikke er som i en personbil – og man verdsetter A-B-egenskaper og praktisk nytte høyest.
Ikke minst er det åpenbart at den ekstra batterikapasiteten gjør varebilversjonen mye mer aktuell for mange flere næringsaktører.
Dette er kun et metodisk grep, for å sikre at premissene for alle tester blir like. Altså i den grad det skulle være vesensforskjeller i energiforbruk.
Helt standard er det også å benytte seg av maks regenerering (B-trinnet på girspaken) i stedet for fysisk brems når forholdene tilsier det.
Ellers rullet bilen i D-trinnet.
Det tok cirka en halvtime å komme til 80 prosent, med en gjennomsnittlig ladeeffekt på 38 kW (se «mellomtider» og detaljer i tabell under). Opp til 40 prosent batterikapasitet noterte jeg 43 kW, men effektfallet opp til 80 er helt normalt.
Noen dager senere ble bilen kjørt tur-retur Oslo-Arendal (E18). Hovedmålet var å se om hurtigladehastigheten ville gå ned etter lengre motorveipass. Tallene i tabellen refererer til lading på hjemturen (første stopp på Harebakken som følge av mangel på lading på destinasjonen).
Som stikkprøven viser, ble den gjennomsnittlige ladehastigheten betydelig lavere ved andre hurtigladestopp. Ved det første var gjennomsnittseffekten – nok en gang – høyst respektable 38 kW opp til 80 prosent. Etter cirka 140 kilometer, primært på motorvei, ble gjennomsnittet 24 kW – med et par ekstra kilowattimer (kWh) ladet.
Ladeøkten tok godt over en time.
En stikkprøve er for lite å trekke konklusjoner ut fra, men illustrerer at kjølemetoden i e-NV200 ikke nødvendigvis er nok til å holde ladehastigheten jevnt høy på lengre turer i høyere hastigheter – selv om testbilen riktignok oppnådde høyere effekt enn LEAF i sommer.
Samme tendens viste seg også på turen sørover, men ladeøktene ble ikke dokumentert på samme måte som de to i tabellen.
Sistnevnte tall framstår som ryddig med tanke på sommerhalvåret, mens det typegodkjente WLTP-milforbruket på 2,59 kWh nok tilsvarer en sannsynlig nedre rekkevidde om vinteren, på drøyt 140 kilometer.
Det er interessant å vurdere forbrukstallet opp mot nye Nissan LEAF, som leverte et gjennomsnittsforbruk på 1,29 kWh/mil i sommerens duelltest mot Kia Soul. Bilen har samme drivlinje, og forskjellen i forbruk ligger dermed i fysisk utforming og vekt.
Etter å ha kjørt begge noenlunde likt, bortsett fra at det var vesentlig varmere da LEAF ble testet, ble altså den prosentvise forskjellen 18,6 – på samme runde.
Støyisolasjonen er enkel, og gjør at en god del vei- og vindstøy trenger inn i bilen på grovere underlag. Men: Dette er ikke uvanlig med varebilformatet e-NV200 Evalia har. Komforten er totalt sett under gjennomsnittet for moderne elbiler, og understreker at modellen først og fremst er konstruert som et nyttekjøretøy.
Som personbil frakter den folk og pikkpakk fra A til B på en helt utmerket måte. Og fortsatt har den relativt frisk akselerasjon, fra 0-50 km/t, i behold. Videre opp til 100 går det betraktelig senere.
Og den er i praksis like lettkjørt som en hvilken som helst annen elbil. For undertegnedes del er det største minuset at rattet (fortsatt) ikke kan justeres særlig i lengderetningen, men bare marginalt opp og ned. Det gjør at sittestillingen ikke blir helt optimal.
Men først og fremst handler det om hva man kan dytte inn i bilen. Når de to bakerste setene festes til veggene og midtre seterad felles ned (bildet), er det for eksempel ganske enkelt å få inn 2-3 sykler.
Det eneste jeg savner i lasterommet er egentlig flere punkter for lastsikring.
e-NV200 kan fungere som storfamiliefrakter, en mellomting (se bildet) eller svært nyttig varebil, eller noe midt mellom.
I dagens marked konkurrerer den først og fremst med Renault Kangoo Z.E. Maxi og Citroën Berlingo/Peugeot Partner (som er to sider av samme sak). Av disse er det kun førstnevnte som er typegodkjent for å trekke mindre tilhenger. Kangoo Z.E. kan ikke hurtiglades, men har god basisrekkevidde, mens de to PSA-representantene går kortere – og har 50 kW DC-lademulighet.
Nevnte konkurrenter vil vi se nærmere på så snart som mulig.
