Verdenspremiere på Toyota bZ4X Touring: Slik opplevde vi Toyotas kommende stasjonsvogn
Toyota kaster seg inn i kampen om de romslige el-SUV-ene med en utvidet versjon av sin mest solgte elbil i Norge, altså bZ4X. Kun én ting kan stoppe den fra å bli en bestselger.
Toyota er nå nest størst i Europa på biler med elektrisk drift, med 1,2 millioner solgte eksemplarer i fjor.
Men likevel: 78 prosent av salget besto av biler med elmotor (hybrid og elektrisk), og 17 prosent av disse var helelektriske.
I Norge er det BZ4X som leder an. Den kompakte SUV-en har gjort det skarpt, men bagasjevolumet på 452 liter er i snaueste laget for familier. Mange har også savnet en helelektrisk arvtaker til folkefavoritten RAV4.
Det gjør Toyota noe med her.

Praktisk: bZ4–XL
BZ4X Touring er, enkelt sagt, en forvokst BZ4X. Den har økt med 14 centimeter i lengden og 2 centimeter i høyden.
Hovedsakelig er det bakenden som er forlenget og bilen er nå 483 centimeter lang.
Dette betyr at bagasjerommet her tar hele 600 liter, 33 prosent mer enn i dagens bZ4X.
Dette plasserer Touring-utgaven blant de mest romslige el-SUV-ene på markedet. Sammenlignet med konkurrentene ser det slik ut:
- Volkswagen ID.7 Touring: 605 liter
- Lexus RZ: 586 liter
- Skoda Enyaq: 585 liter
- Ford Capri: 572 liter
- Xpeng G6: 571 liter

Det er ikke bekreftet skiluke, og det trekker litt ned – spesielt med 40/60 bakseteinndeling.
Men det veies opp av 1500 kilo tilhengervekt og 70 kilo taklast – perfekt for skiboks, og takrails er allerede på plass som standard.

Førsteinntrykket etter å ha sett bilen er tydelig: Dette er en stor bil med praktisk bruk i fokus. For premium er det ikke.
Inntrykket preges fortsatt av hardplast – på godt og vondt. Det er lite finesse, men til gjengjeld slitesterkt og tydelig designet for å tåle et langt og hardt familieliv uten særlig bilpleie.
Interiøret frem til baksetene er tilnærmet identisk med standard bZ4X. Plassen er god, enten du sitter foran eller bak, men vi trekker litt for manglende fotplass under forsetene.
På plussiden merkes de to ekstra centimeterne i høyden – takhøyden og romfølelse er merkbart bedre.

Rekkevidde og lading: Et stykke unna de beste
BZ4X Touring kommer med et batteri på 74,7 kWt brutto – uansett om du velger forhjulsdrift eller firehjulsdrift.
Det er sistnevnte som trolig blir mest aktuell i Norge, der firehjulsdrift fortsatt er førstevalget for mange.
Foreløpig er det kun oppgitt rekkevidde for forhjulsdrevet utgave: 560 kilometer etter WLTP-standarden.
Touring-utgaven med firehjulsdrift vil logisk nok havne noe under dette, men nøyaktig tall er foreløpig ikke bekreftet.
Ladetiden fra 10-80 prosent er oppgitt til 30 minutter og hurtiglading skjer med opptil 150 kW.
Det er helt greit – men ikke spesielt imponerende i 2025, hvor mange konkurrenter, som Hyundai og Kia, tilbyr over 200 kW. Her kunne Toyota med fordel vært rausere.
Det er likevel fristende å mistenke at Toyota holder igjen med vilje – for å bevare batteriets helse. Når du tilbyr inntil én million kilometer eller ti års batterigaranti (forutsatt at du følger Toyotas årlige serviceprogram), gir det en viss mening.
Toyota kompenserer også med god batteristyring: Vannkjøling er på plass, og batteriet kan forvarmes – både automatisk og manuelt.
Det siste er viktig, og betyr at du kan sikre optimal ladeeffekt uansett årstid, uten å måtte bruke navigasjonssystemet.

Effekt: Raskest og kraftigste hittil
BZ4X Touring har betydelig mer effekt enn dagens standard bZ4X. Touring-utgaven har fått et solid løft – fra 343 til 380 hestekrefter.
Resultatet er 0–100 km/t på 5,1 sekunder. Ikke raskest i klassen, men likevel den kjappeste elbilen Toyota har laget til nå.
Toyota har også justert kraftfordelingen, med mer effekt sendt til bakhjulene enn tidligere. Nå får bakakselen 167 hestekrefter, mens forhjulene står for de resterende 213.
Vi tipper dette gir BZ4X Touring en forhjulsdominert kjørefølelse. Ikke like leken på vinterføre, kanskje – men for mange vil det oppleves som mer forutsigbart og trygt.

Design: Røffe ambisjoner
Design er subjektivt, men vi tør likevel å si det: Utseendet på BZ4X Touring kan beskrives som … tja, utfordrende.
Den er ikke direkte stygg – tvert imot, den har et robust og ganske tøft uttrykk – men de markante plastskjermene rundt hjulbuene krever litt tilvenning. Ikke alle vil elske dem, men intensjonen er tydelig:
Dette er en bil for aktive familier, med mer plass og bedre beskyttelse i hverdagsbruk og røffere omgivelser.
Noen vil nok trekke paralleller til Subaru Outback – og det med god grunn. BZ4X har som kjent en teknisk tvilling i Subaru Solterra, og Touring-utgaven får også et søsken fra Subaru. Kanskje de blåser liv i Outback-navnet igjen?

Pris og levering: Sterk konkurranse
BZ4X Touring er ventet til Norge våren 2026. Hva den kommer til å koste, vil ikke Toyota si noe om.
Men basert på størrelse, posisjonering og merke, er det naturlig å anta at prisen vil ligge tett opp mot dagens BZ4X med firehjulsdrift – som starter på 461.500 kroner.
Toyota har tydelig ambisjoner om å skape en ny folkefavoritt. Informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, sier de forventer at Touring-utgaven blir deres neste storselger.
Det bekreftet Toyota også i saken vi publiserte om bilen før helgen:
Designet er litt spesielt, og interiøret noe traust. Men stor plass, god rekkevidde, firehjulstrekk – og forhåpentligvis en fornuftig pris – er en kombinasjon som treffer bredt i Norge. Spesielt blant lojale Toyota-kunder, som det jo finnes mange av.
Vi blir ikke overrasket om Touring-utgaven klatrer rett til toppen salgsstatistikken så snart bestillingene åpner – så lenge prisen er riktig.