Hopp til innhold

Ekspert advarer etter slappere EU-krav til bilindustrien: – Problematisk å endre reglene underveis

MØTTE ELBIL.NO I BILEN PÅ Nordic EV Summit: Colin McKerracher i analyseavdelingen til Bloomberg tror EUs vingling i utslippsreguleringen for bilindustrien kan svekke elbilsalget i Europa. Foto og video: Jamieson Pothecary / elbil.dev08.dekodes.no

Utsettelsen av de planlagte CO2-reguleringene for bilindustrien kan føre til en midlertidig brems for elbilsalget i Europa, mener Colin McKerracher.

EU-kommisjonens beslutning om å utsette deler av de planlagte CO2-reguleringene for bilindustrien kan føre til en midlertidig brems i elbilsalget i Europa, advarer Colin McKerracher.

Han er leder for Clean Transport Research Group i BloombergNEF, og snakket med elbil.dev08.dekodes.no i forbindelse med at han var en av speakerne under Nordic EV Summit nylig.

Bakteppet for svekkelsen som kan komme, er at EU-kommisjonen i mars ga etter for bilindustriens lobbykamp for svekkede utslippskrav:

EU-kommisjonens konklusjon offentliggjort:

Elbilsatsingen i EU svekkes

Svekker konkurransevilkårene for «de snille» bilprodusentene

BloombergNEF er en analyseavdeling i medie- og finansgiganten Bloomberg, og har spesialisert seg på datainnsamling og strategirådgivning innen energiomstillingen verden står ovenfor.

McKerracher leder gruppen som analyserer utviklingen innen batteriteknologi, elbiler og ladeinfrastruktur globalt.

Den nylige EU-beslutningen innebærer å gi bilprodusentene fleksibilitet til å oppfylle utslippsmålene over en treårsperiode fram til 2027 – i stedet for å allerede måtte møte kravene hvert enkelt år.

– Disse kravene ble vedtatt for seks år siden, og mange av bilprodusentene har i stor grad planlagt modellslipp og strategier for å møte dem, påpeker McKerracher.

– Mange hadde lansering av rimeligere og mer massemarkedsrettede elbilmodeller planlagt allerede til i år.

Han peker på at endringen i regelverket kan svekke insentivene til å selge elbiler, fordi produsentene ikke lenger risikerer bøter i inneværende år dersom de ikke oppfyller målene.

Spesielt mener han at beslutningen kan svekke konkurransevilkårene for selskaper som allerede har tilpasset seg regelverket, som for eksempel Volvo har gjort.

– Det er problematisk å endre reglene underveis i et rapporteringsår. Produsenter som har investert tungt for å oppfylle kravene kunne ha tjent penger på såkalte «pooling-avtaler» med mindre klimavennlige konkurrenter. Nå går de glipp av den muligheten, sier han.

Slike avtaler innebærer at bilprodusenter som ikke ville nådd EUs klimamål, måtte kjøpt kvoter av «de snille» bilprodusentene som har solgt nok nullutslippsbiler til å nå EUs utslippskrav – og dermed hadde disse fått betalt for investeringene sine.

– Sinkene ville ha betalt de som ledet an, det er slik det ellers hadde fungert – så det er et element av urettferdighet her slik det nå har blitt. sier McKerracher.

Fungerer retursystemet?

Nå ryddes det etter batteriskandalen i Østfold

Mener likevel elbilmarkedet vil styrke seg

Likevel mener McKerracher at det likevel skjer mye positivt på elbilfronten.

– Mange nye elbilmodeller er allerede lansert, så det vil fortsatt være vekst, men trolig i et noe lavere tempo enn ellers.

Han understreker at elbilmarkedet på lengre sikt fortsatt vil styrke seg, særlig når batteriprisene – som har falt betydelig i Kina – begynner å synke globalt.

Mer som dette?

Meld deg på vårt nyhetsbrev
– få elbilstoff rett inn i innboksen!

Dette vil gjøre elbiler mer lønnsomme for produsentene, og dermed bidra til at industrien i større grad støtter overgangen til nullutslippskjøretøy.

– Når elbilene blir lønnsomme nok, vil bilprodusentene gå fra å gjøre det minimumet som kreves, til faktisk å satse offensivt.

– Men vi nærmer oss nå punktet hvor bilprodusentene vil tjene gode penger på elbiler – og de ikke lenger trekker føttene motvillig etter seg og kjemper imot utslippsreguleringer, avslutter McKerracher.

Bli medlem i dag!

Les også