Prøvekjøring: Første tur med Volkswagen e-Golf
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volkswagen kommer snart med sin andre elbil, bare måneder etter lille e-up! Førsteinntrykket er positivt.
BERLIN (elbil.dev08.dekodes.no): e-Golfen kommer på norske veier i juni, og har allerede tatt markedet med storm.
Mandag var antall signerte kontrakter kommet opp i 967, mens alle de 65 autoriserte forhandlerne totalt hadde registrert 1.686 bestillinger. e-golf har dermed stått for et aldri så lite jordskjelv i elbilmarkedet, og interessen overgår de heftigste ambisjoner hos importøren Møller Gruppen. Ikke for det: Lille e-up! har, etter en god start mot slutten av fjoråret, også bitt godt fra seg så langt i år: 2.064 bestillinger. 1.767 av disse er solgt til kunder.Elektrisk 40-årsjubileum
29. mars 1974 trillet den aller første Golfen av samlebåndet. – Golf har 40-årsjubileum, og den største nyheten for oss er e-Golf. Den er en viktig bil for oss, sier produktsjef for Golf-serien hos Møller Gruppen, Jan Tore Kopperud. Han gleder seg imidlertid ikke bare over e-Golfen. I løpet av høsten kommer også Golf GTE, som er en ladehybrid med 1,4-liters bensinturbomotor, elmotor og en batteripakke på 8,8 kWh. Denne skal klare 50 kilometer på strøm, og bygges over samme lest som Audi A3 e-tron. Maksrekkevidden for e-Golf er oppgitt til 190 kilometer. – Dette er ifølge den gjeldende NEFZ-syklusen. Men vi er ærlige på at denne rekkevidden kan bli halvert på en vinterdag, sier Kopperud.
God kjøreopplevelse
e-Golfen er nær sagt så bra som man kunne forvente. Etter å ha produsert rundt 30 millioner Golf-modeller (over 200.000 solgt i Norge), med konvensjonelle drivlinjer, vet Volkswagen hvordan man skal lage en god kompaktbil.
Fast fjæringsoppsett
Det vi kan si noe om, er at e-Golf er utstyrt med et relativt fast fjæringsoppsett. Når bilen også har et meget lavt tyngdepunkt, betyr det at det er sportslige og responsive kjøreegenskaper i godt monn her. For den komfortsøkende kan det kanskje bli i meste laget, siden skarpe ujevnheter i veibanen merkes godt. Svingresponsen er samtidig god. Vurdert utelukkende etter morofaktor bak rattet, står e-Golf ikke tilbake for noen av sine fossile søsken. Snarere tvert i mot. Det er også merkbart at e-Golf faktisk ikke er tyngre enn 1.510 kilo. Av dette utgjør patteripakken 264 celler (27 moduler) 318 kilo. Konkurrenter som Nissan LEAF og Ford Focus Electric veier til sammenligning 1.525 og 1.674. Akkurat som e-up! triller e-Golf svært lett med girspaken i D-trinnet. I bytrafikken benytter vi kun B-trinnet til beskjeden regenerering ved lette oppbremsinger – i stedet for bremsepedalen. B-trinnet betyr mest motorbrems, mens mellomtrinnene D1-D3 gir valgfrihet når det gjelder regenerering med ulik motstand.
Hvordan lades den?
e-Golf kommer på markedet uten mulighet for større innebygd lader enn 3,3 kW. Konkurrenten Nissan LEAF ble eksempelvis tilgjengelig i fjor med en 6,6 kW-lader, mens Kia Soul kommer i september med samme mulighet.
– Vi har ikke fått noe informasjon om Volkswagen planlegger for innebygde ladere, sier Kopperud.
Dette betyr i sin tur at e-Golf foreløpig ikke kan lades på 32 A, verken enfas eller trefas.
Slik kan ladingen gjennomføres:
- Husholdningskontakt: 10A/2,3 kW (13 timer)
- Dedikert hjemmeladeboks (Type 2): 16A/3,6 kW (8 timer)
- Hurtiglading (Combo): 40 kW DC (0-80% 0,5 time)
Slik er den utstyrt
e-Golf er velutstyrt, og er derfor i utgangspunktet ganske dyr. I Tyskland koster den med sine 34.900 euro omtrent det dobbelte av en Golf med minste bensinmotor. I Norge er fraprisen 251.800 kroner. Møller Gruppen regner med at den jevne norsksolgte e-Golfen vil ha en prislapp på 270.000-275.000 kroner inkludert det lille ekstra.

TEKNISKE DATA: Volkswagen e-Golf
- Ytelse: 85 kW/115 hk
- Dreiemoment: 270 Nm
- Blandet forbruk (oppgitt): 1,27 kWh/mil
- Rekkevidde (oppgitt): 100-190 km (avhengig av temperatur og kjørestil)
- Batteri: 24,2 kWt (litiumion)
- Egenvekt: 1.510 kg LxBxH (m): 4,27×1,80×1,47
- Toppfart: 140 km/t
- 0-100 km/t: 10,4 sek