Vil ta 80 kroner for hurtiglading i startfasen
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

IONITY åpner sin første norske hurtigladestasjon ved E18 i Lillesand i oktober. De første månedene vil en ladeøkt koste 80 kroner – uansett varighet.
– Vi synes det er flott at flere aktører kommer inn i det norske markedet, her representert ved bilprodusentene, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.
Mandag gikk IONITY ut med meldingen om at selskapet fram til nyttår vil ta 80 kroner for en hurtigladeøkt, uansett varighet. Det tilsvarer tilfeldigvis kostnaden for en hurtigladeøkt (30 minutter x 2,50 kr) fra 0-80 prosent for en typisk kompakt elbil med mindre batteripakke.
– Vi tar for gitt at prisstrukturen blir tilpasset ulike lade- og effektbehov etter at pilotperioden er over. Flat pris er en dårlig løsning i Norge, sier Bu, med henvisning til at det fort oppstår kø på en rekke hurtigladestasjoner.
Han fastslår at kunder som har elbiler med mindre batteripakker vil utgjøre hovedtyngden i introduksjonsfasen, rent bortsett fra Opel Ampera-e, Hyundai Kona og Jaguar I-Pace.
– Det viktigste var uansett at det skulle være en enkel prisstruktur, sier Haugen Ihle, og legger til at det er uavklart hva prisen blir i 2019 og utover.
– Men jeg tror det raskt blir volum av biler som kan lades raskere. Audi vil eksempelvis etablere sin egen betalingsordning i nettverket.
IONITY har valgt å ta en såkalt CPO-rolle (charge point operator), mens partnere kan ta MSP-rollen (mobility service provider) i nettverket.
– Det kan være hvem som helst. Vi leverer ladetjenester, så kan andre aktører levere kundegrensesnitt. Hver enkelt bilprodusent i IONITY-nettverket vil også ha sine løsninger. Det er slik sett opp til Audi å prise tjenesten sin, i likhet med de andre, sier Haugen Ihle.
– Hvordan ligger utbyggingen i Norge an, når det gjelder de varslede 20 lokasjonene?
– Jeg kan dessverre ikke gi detaljer om lokasjoner, men det naturlige for oss er å begynne på hovedkorridorene mellom de store byene. Det kommer til å skje mye i løpet av høsten. Målet er å gjøre det mulig å kjøre Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Oslo-Stavanger i første omgang.
Haugen Ihle legger til at IONITYs stasjon i Aabenraa sør i Danmark fortsatt er i testfase og dermed gratis å bruke.
– Vi ligger litt bak skjemaet knyttet til oppstart i Norge. Det kan fort ta 2-5 måneder å få alt klart, på grunn av byråkrati med/hos nettselskapene. Det at vi trenger nettstasjoner med mye effekt tar tid. Prosessen for å få lov til å koble seg på er ekstremt mye mer komplisert enn i Sverige og Danmark.